ΛΑΡΙΣΑ

Εθνική στρατηγική για την κάνναβη

εθνική-στρατηγική-για-την-κάνναβη-516902

Το πρώτο φόρουμ θα γίνει στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής του ιδρύματος – Επί τρία χρόνια το Π.Θ. καλλιεργεί πειραματικά κάνναβη και μελετά τις ιδιότητές της

Επίσημος συνομιλητής του κράτους σε ό,τι αφορά στον σχεδιασμό πολιτικής για την κάνναβη στην Ελλάδα γίνεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η πειραματική καλλιέργεια του φυτού σε εκτάσεις στη Λάρισα από το Εργαστήριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών της Γεωπονικής Σχολής και η έρευνα που έχει γίνει για τις δυνατότητες χρήσης του για φαρμακευτική και καλλυντική δράση ακόμη και ως υψηλής ποιότητας βελτιωτικό εδάφους φαίνεται να φέρνουν το θεσσαλικό ΑΕΙ στην πρωτοπορία του διαλόγου που ξεκινά.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού διοργανώνουν την πρώτη εκδήλωση για τη στρατηγική στον τομέα της φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα, που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο κτίριο Κατσίγρα αύριο Κυριακή 12 Μαΐου από τις 11 το πρωί. Το πρώτο φόρουμ φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα τελεί υπό την επιστημονική αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και θα λάβουν μέρος μεταξύ άλλων ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Υγείας Π. Παπαδόπουλος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Κόκκαλης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Α. Πιτσιόρλας, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Ε. Γιαννακίδης, ο σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού Ν. Καρανίκας, εκπρόσωποι εταιρειών, πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και υπεύθυνη του αντίστοιχου εργαστηρίου της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ελένη Βογιατζή, φέτος είναι η τρίτη χρονιά που το εργαστήριο έσπειρε τρεις ποικιλίες κάνναβης, στο πλαίσιο της έρευνάς του πάνω στις δυνατότητες χρήσης του φυτού.

«Ηδη έχουμε στα χέρια μας αποτελέσματα πειραμάτων δύο ετών από καλλιέργειες αγρού. Ερευνήσαμε μία ευρεία γκάμα εφαρμογών. Και διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για ένα φυτό άκρως εκμεταλλεύσιμο από την ίνα του μέχρι το υπόλοιπο του βλαστού, το φύλλο και την ανθοταξία του», αναφέρει η κ. Βογιατζή, επισημαίνοντας ότι τα διάφορα μέρη του φυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για φαρμακευτική, όσο και για καλλυντική δράση. Μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και το υπόλειμμα του σπόρου μετά την εξαγωγή του λαδιού του ως πολύ καλό βελτιωτικό εδάφους. Το ίδιο υπόλειμμα εξετάζεται αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ζωοτροφή. «Πρόκειται για ένα εξ ολοκλήρου εκμεταλλεύσιμο φυτό, αρκεί να καλλιεργηθεί σωστά, σύμφωνα με το πρωτόκολλο καλλιέργειας και σε καμία περίπτωση ανεξέλεγκτα», σημείωσε η κ. Βογιατζή τονίζοντας την ανάγκη «κοινωνικής αποκατάστασης» του φυτού.

«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει τις προδιαγραφές να συμβάλλει αποτελεσματικά στη διαμόρφωση πολιτικών εφόσον του ζητηθεί και πρόθυμο να μοιραστεί τα ερευνητικά του αποτελέσματα» τόνισε η καθηγήτρια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου