ΤΟΠΙΚΑ

Με μεγάλες προσωπικότητες στα 20χρονα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων

με-μεγάλες-προσωπικότητες-στα-20χρονα-τ-519499

Επιτιμοποιήθηκαν οι Δημ. Φατούρος και Γιάννης Πεπονής σε μία λαμπρή εκδήλωση στο Πεδίο του Αρεως

Δύο μεγάλες προσωπικότητες της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης στην χώρα, ο Δημήτρης Φατούρος και ο Γιάννης Πεπονής, λάμπρυναν με την παρουσία τους τη χθεσινή επετειακή εκδήλωση του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής και προσφοράς όχι μόνο στην εκπαίδευση, αλλά και στο ίδιο το αστικό τοπίο του Βόλου και ευρύτερα.

Στα πρόσωπα των δύο επίσημων προσκεκλημένων αποτυπώνεται η γενεαλογία της ταυτότητας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, αλλά και η προσδοκία του να συνεχίσει να ακολουθεί τις καλύτερες ελληνικές και διεθνείς ακαδημαϊκές παραδόσεις και να διαμορφώνει νέες δημιουργικές προοπτικές. Και δεν ήταν τυχαία η επιλογή των δύο προσωπικοτήτων για την αναγόρευσή τους ως επίτιμων διδακτόρων του Τμήματος με αφορμή τη συμπλήρωση δύο δεκαετιών ζωής.

Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Δημήτρης Φατούρος άνοιξε την ελληνική αρχιτεκτονική εκπαίδευση σε νέους ορίζοντες. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δήλωσε ότι είναι τιμή η αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπογράμμισε τη δραστηριότητα και το κέφι του Τμήματος.

Ο καθηγητής του GeorgiaTech Γιάννης Πεπονής συνέδεσε πολύ πρόωρα, εδώ και τέσσερεις δεκαετίες, την προγραμματική και υπολογιστική διάσταση της αρχιτεκτονικής ως επιστήμης με την ουμανιστική θεωρία της αρχιτεκτονικής ως τέχνης. «Είναι μεγάλη χαρά για μένα να παραβρίσκομαι σε αυτή την εκδήλωση για δύο λόγους. Πρώτον γιατί βρίσκομαι δίπλα στον Δημήτρη Φατούρο, που ήταν μέντοράς μου για πολλά χρόνια και δεύτερον γιατί πολλοί φίλοι διδάσκουν στο Π.Θ. Νομίζω ότι το Τμήμα του Βόλου έπαιξε μαζί με το αντίστοιχο της Πάτρας ρόλο στην ανανέωση της συζήτησης της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Είναι ένα ζωντανό Τμήμα, που έχει να δώσει ακόμη πολλά», ανέφερε ο κ. Πεπονής και τόνισε ότι ο Βόλος είναι ένα καλό παράδειγμα που το Τμήμα βοηθά στην επανάχρηση κτιρίων που είναι μέρος της ίδιας της πόλης.

Το «παρών» έδωσε ο θεμελιωτής του Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πρώτος πρύτανης του ιδρύματος Παντελής Λαζαρίδης, ο οποίος μάλιστα πρόκειται να τιμηθεί για την προσφορά του στον νέο κύκλο επετειακών εκδηλώσεων, που θα ακολουθήσει το ερχόμενο φθινόπωρο.

«Το Τμήμα δηλώνει την ωριμότητά του και πλέον πορεύεται με ανοιχτά τα πανιά του. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα Τμήματα που συγκεντρώνει πλήθος νέων ανθρώπων που έχουν να προσφέρουν στην αρχιτεκτονική και είμαι περήφανος που είμαι μέρος αυτής της ιστορίας», τόνισε ο κ. Λαζαρίδης. Ο ίδιος εστίασε στην επιλογή της επιτιμοποίησης του κ. Φατούρου, που ήταν καθηγητής και του ίδιου ως φοιτητή στη Θεσσαλονίκη. «Ηταν ο άνθρωπος που μου άνοιξε τα μάτια, ένας επιστήμονας που μπόλιασε την αρχιτεκτονική με νέες ιδέες και πολύ σωστά επέλεξε το Τμήμα να τον τιμήσει», ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Τμήματος Βάσω Τροβά υπογράμμισε ότι «στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής προσπαθούμε να είμαστε πάντα νέοι και με αυτή την έννοια προσπαθούμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά ταυτόχρονα να τις ελέγχουμε και να μην παρασυρόμαστε από τις μόδες αρχιτεκτονικής, αλλά να εκπαιδεύουμε επιστήμονες με ένα στέρεο υπόβαθρο. Στόχος μας να συνεχίσουμε να έχουμε ευελιξία, που όμως πατά σε σταθερές βάσεις».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου