ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές από 20 σχολεία της Μαγνησίας εκφράζονται καλλιτεχνικά

μαθητές-από-20-σχολεία-της-μαγνησίας-εκφ-519718

Τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης του μαθήματος των καλλιτεχνικών ως μορφή έκφρασης των μαθητών

Την καλλιτεχνική τους πλευρά αποκάλυψαν μαθητές από 20 Γυμνάσια, Λύκεια και ειδικά σχολεία της Μαγνησίας και μέσα από έργα τέχνης εξέφρασαν τον συναισθηματικό τους κόσμο κι όλα όσα τους απασχολούν… Από χθες στον δεύτερο όροφο του Κέντρου Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο» φιλοξενείται η 5η διασχολική έκθεση τέχνης με δεκάδες δημιουργίες μαθητών, που έγιναν στο πλαίσιο του μαθήματος των καλλιτεχνικών που διδάσκεται στο σχολείο.

Δεκαεπτά εκπαιδευτικοί καλλιτεχνικών και δεκάδες μαθητές από 20 Γυμνάσια, Λύκεια και ειδικά σχολεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας συμπράττουν στην έκθεση, που εγκαινιάστηκε χθες το πρωί και θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας, λειτουργώντας πρωί και απόγευμα.

«Η εκπαίδευση μεγαλουργεί και στον χώρο της τέχνης με εξαιρετικές δημιουργίες από τους μαθητές μας και την υποστήριξη 17 εξαίρετων εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών, που έκαναν τους μαθητές όχι απλά να εκφραστούν μέσω της τέχνης, αλλά να μιλήσουν μέσω της τέχνης σε εμάς τους μεγαλύτερους. Οι μαθητές για άλλη μία φορά δείχνουν ότι εκπαίδευση, παιδεία και πολιτισμός είναι ένα πράγμα», ανέφερε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης.

Οι μαθητές κλήθηκαν να δημιουργήσουν έργα τέχνης κάτω από την κοινή θεματολογία «Κινήματα και καλλιτέχνες». «Οι μαθητές δημιούργησαν εντυπωσιακά έργα. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τη δουλειά των εικαστικών, γιατί το μάθημα το συγκεκριμένο συνιστά κυψέλη πολιτισμού για το σχολείο», σημείωσε η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας Σοφία Κανταράκη.

Μοντέρνα τέχνη, κλασική εποχή, ιμπρεσιονισμός, σουρεαλισμός, αναγέννηση είναι μερικές από τις πηγές έμπνευσης των μαθητών σύμφωνα με την εκπαιδευτικό εικαστικών του 5ου Γυμνασίου Βόλου Ελπινίκη Καμόσου, που συμμετέχει στην έκθεση και με δύο ακόμη σχολεία στα οποία συμπληρώνει ωράριο, το 6ο Γενικό Λύκειο Βόλου και το Γυμνάσιο Ιωλκού. Και όπως σημείωσε η ίδια, «οι μαθητές συμμετείχαν με ιδιαίτερη χαρά. Οι μαθητές δεν έχουν άμυνες όταν πρόκειται για κάτι καινούργιο και κάτι που τους εμπλέκει σε μια εκφραστική και δημιουργική διαδικασία».

Ανάγκη ενίσχυσης των εικαστικών

Δυστυχώς, όπως παρατήρησε η κ. Καμόσου, το μάθημα των καλλιτεχνικών διδάσκεται μόλις μία ώρα την εβδομάδα στο Γυμνάσιο, ενώ στο Λύκειο δεν αποτελεί καν υποχρεωτικό μάθημα. Διδάσκεται ως μάθημα επιλογής και εφόσον ο αριθμός των μαθητών είναι ικανός για να συσταθεί τμήμα. Στη β’ τάξη του Λυκείου δεν υπάρχει καν ως μάθημα. «Η τέχνη είναι παραγκωνισμένη, μολονότι η έκφραση μέσω αυτής είναι βασικό συστατικό της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο περιορισμός της έκφρασης μέσα από την τέχνη συνιστά φίμωση των παιδιών και είναι επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση του μαθήματος στο δημόσιο σχολείο», τόνισε η κ. Καμόσου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου