ΤΟΠΙΚΑ

Παίρνουν τις τύχες στα χέρια τους για τα χωριά τους

παίρνουν-τις-τύχες-στα-χέρια-τους-για-τ-520839

72 ανεξάρτητοι συνδυασμοί και μεμονωμένοι υποψήφιοι στη Μαγνησία – Κάτοικοι κατεβάζουν δικά τους ψηφοδέλτια σε χωριά, ξεφεύγοντας από το «άρμα» των δημάρχων

Την τύχη του τόπου τους στα χέρια τους δείχνουν να θέλουν να πάρουν κάτοικοι στα χωριά στις περιφέρειες των δήμων της Μαγνησίας. Κατεβάζουν τα δικά τους ανεξάρτητα ψηφοδέλτια και διεκδικούν την ψήφο των συμπολιτών τους, έχοντας σαν σημαία τους το καλό του χωριού τους, μακριά από τα «άρματα» υποψηφίων δημάρχων.

Ο Νόμος δίνει τη δυνατότητα σε κατοίκους τοπικών κοινοτήτων να συστήσουν τα δικά τους ψηφοδέλτια και να διεκδικήσουν εκλογή ανεξάρτητα από τους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων. Προϋπόθεση να συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό υποψηφίων, που είναι πέντε άτομα για τοπικές κοινότητες έως 2.000 κατοίκους και επτά άτομα για τοπικές κοινότητες άνω των 2.000 κατοίκων. Επίσης απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η τήρηση της ποσόστωσης, που σημαίνει ότι στα 5μελή συμβούλια δύο από τους υποψηφίους πρέπει να είναι γυναίκες και στα 7μελή ο αντίστοιχος αριθμός των υποψηφίων γυναικών να είναι τρεις.

Τα στοιχεία από τα Πρωτοδικείο είναι αποκαλυπτικά ως προς την ανεξαρτητοποίηση των χωριών από τα «άρματα» των υποψηφίων δημάρχων. Από το σύνολο των 108 ψηφοδελτίων που κατατέθηκαν, οι 72 υποψηφιότητες αφορούν σε ανεξάρτητους συνδυασμούς στις τοπικές κοινότητες και μεμονωμένους υποψηφίους.

Συγκεκριμένα από τις 72 ανεξάρτητες υποψηφιότητες οι 25 αφορούν σε ανεξάρτητα ψηφοδέλτια σε τοπικά συμβούλια και οι 47 σε μεμονωμένους υποψηφίους.

Τα περισσότερα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια (9 στον αριθμό) και μεμονωμένοι υποψήφιοι (23) εντοπίζονται στον Δήμο Αλμυρού.

Επτά ανεξάρτητα ψηφοδέλτια και ισάριθμοι μεμονωμένοι κατεβαίνουν στις τοπικές κοινότητες του Δήμου Βόλου. Στον Δήμο Ρήγα Φεραίου κατεβαίνουν δύο ανεξάρτητα ψηφοδέλτια και τρεις μεμονωμένοι στις τοπικές κοινότητες, όπως και στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου στις τοπικές κοινότητες κατεβαίνουν τρεις ανεξάρτητοι συνδυασμοί και δέκα μεμονωμένοι υποψήφιοι και στις τοπικές κοινότητες του Δήμου Σκοπέλου δύο ανεξάρτητοι συνδυασμοί και ένας μεμονωμένος υποψήφιος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι στις τοπικές κοινότητες οι υποψήφιοι δήμαρχοι δεν έχουν κατεβάσει δικά τους ψηφοδέλτια. Στα ψηφοδέλτια των υποψηφίων δημάρχων θα υπάρχουν απέναντι τα ανεξάρτητα.

Οπως αναφέρουν ανεξάρτητοι, στόχος τους είναι να συνεργαστούν με όποιον δήμαρχο εκλεγεί για τον καλό του χωριού τους. Το γεγονός μάλιστα ότι είναι ανεξάρτητοι, δηλαδή ούτε στο ίδιο «καράβι» με τον δήμαρχο που θα εκλεγεί, ούτε απέναντί του, τους δίνει τη δυνατότητα να συνεργαστούν μόνο για το καλό του τόπου τους.

Ξεχωριστές κάλπες

Μάλιστα, οι ανεξάρτητοι συνδυασμοί στις τοπικές κοινότητες, καθώς και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι έχουν ίσες ευκαιρίες εκλογής με τους «εκλεκτούς», που απαρτίζουν τα τοπικά ψηφοδέλτια των υποψηφίων δημαρχών.

Κι αυτό γιατί οι κάλπες θα είναι ξεχωριστές για τις τοπικές κοινότητες. Για παράδειγμα ένας δημότης Βόλου, που ανήκει στην κοινότητα, για παράδειγμα, των Κάτω Λεχωνίων, μπορεί να ψηφίσει στο κεντρικό ψηφοδέλτιο έναν από τους πέντε υποψηφίους δημάρχους και στις κάλπες για την τοπική κοινότητα είτε να επιλέξει έναν άλλο συνδυασμό από τους πέντε, είτε έναν ανεξάρτητο.

Σημειώνεται ότι στις τοπικές κοινότητες μπαίνουν έως δύο σταυροί, με εξαίρεση τις τοπικές κοινότητες που είναι μονοεδρικές και έχουν πληθυσμό μικρότερο των 300 κατοίκων.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου