Αδιαφορία ή άγνοια;

αδιαφορία-ή-άγνοια-525496

Back to back… φέτος Πάσχα και Πρωτομαγιά και οι Βολιώτες τίμησαν δεόντως το έθιμο, που επιβάλλει ψήσιμο του οβελία στη σούβλα.

Τα κάρβουνα άναψαν, το ψήσιμο ξεκίνησε και μαζί το στρώσιμο του οικογενειακού τραπεζιού, γύρω από το οποίο μαζεύτηκαν οικογένειες και φίλοι για να πιουν, να χορέψουν και να γιορτάσουν με σύμμαχο τον καλό καιρό.

Οταν το φαγοπότι και το γλέντι τελείωσαν, έμειναν τα… κάρβουνα στην ψησταριά, που έπρεπε να καθαριστεί. Κι εκεί ξεκίνησαν τα παρατράγουδα.

Οσοι δεν φρόντισαν να αφήσουν τα κάρβουνα να σβήσουν καλά και να μην κρατά η θράκα, συνέβαλαν στο να καούν μερικοί ακόμη κάδοι, όπως γίνεται τον χειμώνα με τη στάχτη από τα τζάκια.

Εκείνο όμως που μας ξεπερνά είναι η εικόνα, που είδαμε σε γειτονιά ψηλά στην Ιωλκού στον απόηχο του πασχαλινού γλεντιού. Νοικοκύρης έβγαλε τα κάρβουνα από την ψησταριά και τα έσβηνε με νερό που έτρεχε από λάστιχο. Ως εδώ όλα καλά…

Το έκανε πάνω στον δρόμο στο φρεάτιο των ομβρίων. Και προσπαθούσε να… λιώσει τα κάρβουνα βρέχοντάς τα με νερόγια να καταλήξουν στο φρεάτιο. Οσα μάλιστα κάρβουνα δεν περνούσαν λόγω μεγέθους από τα κενά της σχάρας μέσα στο φρεάτιο τα έσπρωχνε με τη σούβλα που επίσης ξέπλενε στον δρόμο.

Κι εδώ γεννάται η απορία: Είναι αδιαφορία ή άγνοια; Τα φρεάτια ομβρίων δεν είναι κάδος απορριμμάτων, ούτε αποχέτευση. Είναι ένα δίκτυο που μεταφέρει τα νερά της βροχής και τα οδηγεί στη θάλασσα. Εκεί που κάνουμε τα καλοκαίρια μπάνιο όλοι μας.

Κι όμως όχι μόνο την Πασχαλιά που μας πέρασε, αλλά καθημερινά βλέπουμε τα φρεάτια ομβρίων να υποκαθιστούν την αποχέτευση.

Εκεί καταλήγουν σαπουνάδες από νοικοκυρές, που πλένουν αυλές ή αυτοκίνητα στην άκρη του δρόμου, εκεί πέφτουν υπολείμματα από μπογιές μετά από εργασίες βαψίματος. Και αυτό μαρτυρούν και τα σημάδια που υπάρχουν πάνω στις σχάρες.

Οι πολίτες οφείλουν να είναι πιο συνειδητοποιημένοι όσον αφορά στις δημόσιες υποδομές και να μην έχουν μόνο απαιτήσεις. Γιατί αυτοί που αδιαφορούν σήμερα για όσα πετούν μέσα στα φρεάτια, είναι οι ίδιοι που θα διαμαρτύρονται αύριο αν πλημμυρίσει η γειτονιά τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου