Το μεγαλείο της ανθρωπιάς

Τελευταία ενημέρωση: 2019-04-30, 15:14:03
Το μεγαλείο της ανθρωπιάς

Η είδηση ότι ένας έφηβος, ένας μαθητής Λυκείου, ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας χωρίς καν τα βασικά, δοκίμασε για μία ακόμη φορά τα αντανακλαστικά όχι μόνο του εκπαιδευτικού κόσμου του Βόλου, αλλά σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας. Δεκάδες «επώνυμοι» και «ανώνυμοι» πολίτες ενεργοποιήθηκαν για να απαλύνουν το δράμα του εφήβου, που σηκώνει το δικό του σταυρό του μαρτυρίου τις άγιες αυτές ημέρες.

Πρώτο και κυρίαρχο μέλημα ήταν εκτός από την εξασφάλιση ειδών ένδυσης και υπόδησης, αλλά και τροφίμων στην οικογένεια του μαθητή, η επανασύνδεση του ρολογιού του σπιτιού του με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για να μπορέσει να κάνει πραγματική «Ανάσταση» μαζί με τους δικούς του ανθρώπους.

Κι εκεί ήταν που δόθηκε η πραγματική μάχη. Μία μάχη απέναντι στο απρόσωπο ηλεκτρονικό σύστημα, που εφαρμόζει η ΔΕΗ και που εγκρίνει ή απορρίπτει ρυθμίσεις οφειλών, επανασυνδέσεις ρεύματος και ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στο κοινωνικό τιμολόγιο με βάση συγκεκριμένα κριτήρια κι όχι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκάστοτε περίπτωσης κάθε φορά.

Η οικογένεια του μαθητή, μολονότι ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δεν μπορούσε για κάποιους τυπικούς λόγους ούτε να επανασυνδεθεί με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας αν δεν καταβαλλόταν η προκαταβολή που απαιτεί το σύστημα, ούτε να ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Υπάλληλοι της ΔΕΗ στον Βόλο, που είδαν με μεγάλη ευαισθησία το ζήτημα με την περίπτωση του μαθητή, βρέθηκαν σε αδιέξοδο, απέναντι στο απρόσωπο ηλεκτρονικό σύστημα της ΔΕΗ.

Σε αυτό το σημείο ήταν που έλαμψε το ανθρώπινο μεγαλείο για να μη μείνουν ο μαθητής και η οικογένειά του χωρίς ρεύμα πασχαλιάτικα. Υπάλληλοι της ΔΕΗ ήταν εκείνοι που γνωρίζοντας εκ των έσω το απρόσωπο και αυστηρό ηλεκτρονικό σύστημα συγκέντρωσαν από μόνοι τους χρήματα για να συμπληρωθεί η προκαταβολή που απαιτείται.

Χωρίς κανείς να το ζητήσει, ενεργοποιήθηκαν όμως κι άλλοι πολλοί, «επώνυμοι» και «ανώνυμοι», το ποσό συμπληρώθηκε και τα φώτα άναψαν και πάλι. Φώτα που δεν φώτισαν μόνο το φτωχικό σπιτικό, αλλά και το μεγαλείο της ανθρωπιάς κάθε φορά που παρίσταται ανάγκη.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
1
=