ΤΟΠΙΚΑ

Πράσινο φως για το κτίριο Αδαμόπουλου

πράσινο-φως-για-το-κτίριο-αδαμόπουλου-537400

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο και τον Δήμο Βόλου αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

«Ζωή» με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο παίρνει το κτίριο Αδαμόπουλου στον Βόλο, το οποίο ρημάζει αναξιοποίητο από το 2005, οπότε και το αγόρασε ο Δήμος Βόλου με δάνειο. Οπως έγινε γνωστό στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η αξιοποίηση του κτιρίου θα γίνει με πόρους ύψους 318.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο και τα υπόλοιπα χρήματα από τον συνολικό προϋπολογισμό των 530.000 ευρώ αποφασίστηκε να καλυφθούν από τα δημοτικά ταμεία.

«Το κτίριο θα αξιοποιηθεί για να λειτουργήσει ως Κέντρο Μελετών και Ερευνών Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θάνος Θεοδώρου.

Ο Δήμος Βόλου ήταν ένας από τους 50 Δήμους της χώρας που υπέβαλαν συνολικά 52 προτάσεις προς χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο και στον άξονα «Αστική Αναζωογόνηση 2018». Στις προτάσεις συμπεριλαμβανόταν και η αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου Αδαμόπουλου για το οποίο δόθηκε προέγκριση στις 20 Δεκεμβρίου.

Το κτίριο Αδαμόπουλου βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τάκη Οικονομάκη και Αντωνοπούλου στον Βόλο. Είναι εγκαταλελειμμένο, αγριόχορτα «πνίγουν» την αυλή και ανάμεσα σε αυτά σκουπίδια που προσβάλλουν το χαρακτηρισμένο κι ως κτίριο – έργο τέχνης. Ταυτόχρονα η κατάσταση προκαλεί προβλήματα και στους επιχειρηματίες εστίασης και εμπόρους που δραστηριοποιούνται στον πεζόδρομο, έχοντας απέναντι από τα καταστήματά τους μια «εστία μόλυνσης».

Κι όμως για την απόκτηση του κτιρίου ο Δήμος Βόλου είχε φθάσει το 2005 να προβεί ακόμη και στη λήψη δανείου προκειμένου να εντάξει στην περιουσία του το κτίριο – κόσμημα, το οποίο αγόρασε από την Τράπεζα Πειραιώς.

Το αρχοντικό είναι κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού ήδη από το 1987, από την περίοδο, δηλαδή, κατά την οποία δημιουργήθηκε η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, με την υπουργική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού Υ.Α. 87/1591/2.2.1987 (ΦΕΚ 37/τ.β./23.3.1987) το κτίσμα έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης. Είναι μια διώροφη κατοικία αντιπροσωπευτικό δείγμα της εποχής του μεσοπολέμου, με υπόγειο, που δεσπόζει σε οικόπεδο 391 τ.μ. και αποτελείται επίσης από ισόγειο και όροφο.

Με το από 19-4-2006 αριθμό 15026 συμβολαίου (συμβολαιογράφος Κερασία Μιχάλη Καλογεροπούλου Καλτσογιάννη) ο Δήμος Βόλου αγόρασε από την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., αντί τιμήματος 650.000,00 €, το κτίριο Αδαμόπουλου. Για τον προσδιορισμό του τιμήματος προηγήθηκε έκθεση εκτίμησης του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών και το από 18.3.2005 πρακτικό της Εκτιμητικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου. Λήφθηκε αντίστοιχο δάνειο για την αγορά του χώρου με στόχο την αξιοποίησή του ως Μουσείο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου