ΤΟΠΙΚΑ

7 στους 10 δεν γνωρίζουν τον Ανθ. Γαζή

7-στους-10-δεν-γνωρίζουν-τον-ανθ-γαζή-542917

Παντελής άγνοια για τον δάσκαλο του Γένους από τη νεολαία – Ανάγκη ένταξης της τοπικής ιστορίας στο μάθημα της Ιστορίας στο σχολείο

Επτά στους δέκα ερωτηθέντες από τον Βόλο δεν γνωρίζουν ποιος ήταν ο σημαντικός Ελληνας κληρικός, συγγραφέας, χαρτογράφος και διαφωτιστής που αγωνίστηκε για τη διάδοση των ευρωπαϊκών ιδεών στην Ελλάδα, Ανθιμος Γαζής, το όνομα του οποίου έχει δοθεί σε μία από τις κεντρικότερες οδούς της πόλης. Το παραπάνω προκύπτει μέσα από έρευνα που διενήργησαν μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου, στο πλαίσιο προγράμματος «Ο δρόμος είχε τη δική του τοπική ιστορία» και παρουσιάστηκε στις χθεσινές εργασίες του 2ου μαθητικού συνεδρίου «Ο Ανθιμος Γαζής στο σχολείο», στη διάρκεια του οποίου οι μαθητές βραβεύτηκαν με τιμητικό έπαινο.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 60 δημοτών, εκ των οποίων 20 έφηβοι, 20 μεσήλικες και 20 ηλικιωμένοι, συνολικά 34 άντρες και 26 γυναίκες, τους οποίους οι μαθητές προσέγγισαν στην πλατεία Ελευθερίας, πάνω από την οποία διέρχεται η οδός Ανθίμου Γαζή και μέσα στην οποία υπάρχει προτομή του Μηλιώτη διαφωτιστή. «Τι γνωρίζετε για τον Ανθ. Γαζή;», «Ποια η σχέση του με την επανάσταση;», «Πού ανδρώθηκε ως προσωπικότητα;», «Ποιες οι ιδιότητές του;», ήταν μερικές από τις ερωτήσεις που έθεσαν μαθητές και οι απαντήσεις τούς εξέπληξαν.

«Βιάζομαι» απάντησαν αρκετοί, «Δεν γνωρίζω» απάντησαν κυρίως νέοι και σε σημαντικό ποσοστό, «Ποιος είναι αυτός;» είπαν άλλοι απογοητεύοντας τους μαθητές. Μόλις τρεις στους δέκα γνώριζαν για τον Ανθιμο Γαζή και περισσότερα άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας. Οι νεότεροι εμφανίστηκαν να μη γνωρίζουν σχεδόν τίποτα για την ιστορία του τόπου τους, ενώ εντύπωση προκάλεσε και η αρνητική απάντηση κληρικού στο ερώτημα «Τι γνωρίζετε για τον Γαζή;».

Με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας, οι μαθητές πρότειναν να ενσωματωθεί στο αναλυτικό πρόγραμμα της Ιστορίας η τοπική ιστορία μέσα από πολύπλευρες προσεγγίσεις.

Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας έκαναν οι μαθήτριες Ελένη Καρδαρά και Μαρία Μουχαρέμ, ενώ στην ομάδα της έρευνας συμμετείχαν επίσης οι μαθητές Στυλιανή Λάσκου, Ανδρέας Εμμανουήλ, Ελισιάν Μπογιά, Ραφαήλ Κόκκαλης, Δανιήλ Βέργος, Δημήτριος Ευσταθίου, Κωνσταντίνος Αϊδαλής και Αναστάς Κοζμά.

Συντονίστρια ήταν η καθηγήτρια Αγγελική Αδρακτά και συμμετείχαν επίσης οι Αρετή Καλαβριώτου και Αργύρης Ρουσογιάννης.

Το μαθητικό συνέδριο για τον Ανθιμο Γαζή συνεχίστηκε και ολοκληρώνεται σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Δημητριάδος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου