ΤΟΠΙΚΑ

Εστία μόλυνσης «κουφάρι» πλάτανου στην Πορταριά

εστία-μόλυνσης-κουφάρι-πλάτανου-στ-545053

Από το 2017 κάτοικοι της Πορταριάς έχουν γίνει «μπαλάκι» μεταξύ υπηρεσιών

Ηταν αρχές Ιουλίου 2017, όταν ένας τεράστιος πλάτανος, ηλικίας άνω των 180 ετών και ύψους 40 μέτρων, «λύγιζε» απέναντι στον ισχυρό άνεμο και τα ξημερώματα «σχιζόταν» στα δύο για να προσγειωθεί πάνω στις στέγες δύο σπιτιών και του ξενοδοχείου «Δεσποτικό». Η πτώση του αιωνόβιου δέντρου, που μάλιστα ήταν κηρυγμένο ως μνημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, προκάλεσε ζημιές στις στέγες σπιτιών, ενώ συμπαρέσυρε και καλώδια της ΔΕΗ.

Από τότε και μέχρι σήμερα, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, δεν έχει γίνει το παραμικρό για να αποκατασταθεί το πράσινο ισοζύγιο στην περιοχή, όπου λέγεται ότι το πρώτο κλαράκι του πλατάνου είχε φυτέψει ο ίδιος ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, που σύμφωνα με την ιστορία καθόταν στη βρυσούλα ακριβώς απέναντι και έγραφε.

Πέραν όμως ότι δεν έχει αντικατασταθεί το δέντρο, ό,τι απέμεινε από τον πλάτανο έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης για την περιοχή. «Η βάση του πλατάνου έχει καταντήσει… δημόσια ουρητήρια», καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, που επίσης διαμαρτύρονται και για την εναπόθεση σκουπιδιών στο σημείο, από πλαστικά μπουκάλια μέχρι τενεκεδάκια αναψυκτικών και χαρτιά.

Από το καλοκαίρι του 2017 κάτοικοι με αλλεπάλληλες επιστολές τους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες πιέζουν αφενός για την αντικατάσταση του δέντρου σε ένα σημείο αναφοράς στην Πορταριά και αφετέρου για τη λήψη μέτρων στην περιοχή που έχει καταστεί εστία μόλυνσης.

«Εχουμε απευθυνθεί με αλλεπάλληλες επιστολές μας στη διεύθυνση πρασίνου, στη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Βόλου, στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων καθώς ο πλάτανος είναι κηρυγμένος ως μνημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και έχουμε γίνει μπαλάκι μεταξύ των υπηρεσιών που δηλώνουν αναρμόδιες και μας παραπέμπουν ο ένας στον άλλο», διαμαρτύρονται κάτοικοι ζητώντας να βρεθεί λύση.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου