ΤΟΠΙΚΑ

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τίμησε τον πατέρα Αντώνιο

το-πανεπιστήμιο-θεσσαλίας-τίμησε-τον-546559

Εντός των ημερών ανοίγει και το δεύτερο σπίτι της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Ανω Βόλο

Το δεύτερο σπίτι της στον Βόλο και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ανω Βόλου ετοιμάζεται να λειτουργήσει εντός των επόμενων ημερών η «Κιβωτός του Κόσμου». Οπως το σπίτι στο Διμήνι έτσι και η περίπτωση του Ανω Βόλου αποτελεί μία μεγάλη δωρεά του γνωστού βιομήχανου Κωνσταντίνου Λούλη, προκειμένου εκεί να φιλοξενηθεί διπλάσιος αριθμός παιδιών, που έχουν ανάγκη την οικογένεια που έχουν στερηθεί από τα πρώτα βήματα της ζωής τους. Το άνοιγμα και του δεύτερου σπιτιού έγινε γνωστό στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προς τιμή του ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου» πατέρα Αντωνίου Παπανικολάου, ο οποίος αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, παρουσία της οικογένειάς του, των 33 παιδιών που σήμερα φιλοξενούνται στο σπίτι του Διμηνίου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η αναγόρευση του πατρός Αντωνίου Παπανικολάου σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποτελεί μία πρόταση του καθηγητή του τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Θανάση Σφουγγάρη, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη γενική συνέλευση του τμήματος και τη Σύγκλητο του ιδρύματος.

«Ο πατέρας Αντώνιος είναι μία μοναδική περίπτωση ανθρώπου που έχει αφιερώσει τη ζωή του στα παιδιά που έχουν ανάγκη, προσφέροντάς τους μία πραγματική οικογένεια», ανέφερε ο κ. Σφουγγάρης επισημαίνοντας ότι το θεάρεστο έργο του θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλους. Ομως η επιτιμοποίηση του πατρός Αντωνίου θα εγκαινιάσει και μία πιο ουσιαστική συνεργασία της Κιβωτού με το Π.Θ. Τα 13 υπερσύγχρονα εργαστήρια που λειτουργούν στο σπίτι στο Διμήνι θα υποστηρίξει το τμήμα Φυτικής Παραγωγής.

Στην τελετή αναγόρευσης τον τιμώμενο προσφώνησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης. «Είναι χαρά και τιμή για το Π.Θ. να καλωσορίζει τον πατέρα Αντώνιο και μέσα από το έργο του να εμφυσήσουμε στην κοινωνία πώς με απλά μέσα μπορούμε να βοηθήσουμε ομάδες υψηλού κινδύνου να αποφύγουν σύγχρονες ατραπούς», σημείωσε ο πρύτανης.

Πλαισιωμένος από τα παιδιά του, της οικογένειάς του στον Βόλο, ο πατέρας Αντώνιος αποδέχθηκε την τιμητική αναγόρευσή του σε διδάκτορα, υπογραμμίζοντας ότι στο πρόσωπό του τιμάται όλη η οικογένεια της «Κιβωτού του Κόσμου».

«Η Κιβωτός αποτελεί ένα συλλογικό έργο και στο δικό μου πρόσωπο τιμούνται όλοι οι άνθρωποι που βοηθούν, φροντίζουν και προσφέρουν με όλη την καρδιά τους επί 21 χρόνια», σημείωσε ο πατέρας Αντώνιος αναφερόμενος στην προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από δύο δεκαετίες και σήμερα αριθμεί τρία σπίτια στην Αθήνα, δύο στην Ηπειρο, ένα στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη Χίο και ένα στον Βόλο και συγκεκριμένα στο Διμήνι, όπου έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη οικογένεια με συνολικά 33 παιδιά.

Ο ίδιος τόνισε ότι πρόκειται για μία μεγάλη διάκριση ολόκληρης της οικογένειας της Κιβωτού, και ταυτόχρονα το πρώτο βήμα για μια ουσιαστική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο στα 13 υπερσύγχρονα εργαστήρια που διαθέτει στο Διμήνι. «Στόχος μας είναι να προωθήσουμε όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά στον πρωτογενή τομέα. Ηδη πολλά παιδιά με τη μορφή παιχνιδιού έχουν το δικό τους κήπο, αμπελάκι, ζωάκια που φροντίζουν. Ενας άνθρωπος που νοιάζεται να φροντίσει το δικό του ζωάκι και δεντράκι αύριο – μεθαύριο θα ξέρει να φροντίσει και να νοιαστεί τους δικούς του ανθρώπους», υπογράμμισε.

Δεν έκρυψε μάλιστα την έκπληξή του για το γεγονός ότι μέσα στα τρία πρώτα χρόνια της λειτουργίας του το σπίτι της Κιβωτού στον Βόλο έχει γεμίσει. «Στήσαμε ένα πρότυπο κέντρο παιδικής μέριμνας και προστασίας για 33 παιδιά και δεν υπάρχει ούτε μία θέση κενή», είπε.

Εντός των επόμενων ημερών η Κιβωτός ετοιμάζεται να λειτουργήσει και το δεύτερο σπίτι της στον Ανω Βόλο, δυναμικότητας φιλοξενίας 60 παιδιών.

Οπως το σπίτι στο Διμήνι έτσι και το σπίτι στον Ανω Βόλο αποτελεί δωρεά του βιομήχανου Κωνσταντίνου Λούλη, ο οποίος έδωσε το «παρών» στη χθεσινή τελετή.

«Πραγματικά είμαι πολύ συγκινημένος γιατί αυτή η δωρεά έπεσε σε χέρια ευλογημένα, στα χέρια του πατρός Αντωνίου. Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ τα συναισθήματα που νιώθω κάθε φορά που επισκέπτομαι αυτό το σπίτι. Είναι μια όαση αγάπης και χαράς και νιώθω μεγάλη ικανοποίηση που αξιώθηκα να κάνω αυτή την προσφορά», σημείωσε ο κ. Λούλης.

Ηδη αυτή την περίοδο ετοιμάζεται το δεύτερο σπίτι για να λειτουργήσει. Απομένει να στρωθούν τα κρεβάτια και να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση του προσωπικού πριν μια νέα μεγάλη οικογένεια δημιουργηθεί στον Ανω Βόλο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου