ΤΟΠΙΚΑ

Σε χρήση η πρώτη διαδρομή ΑμεΑ ~ Διαπιστώθηκαν ατέλειες που θα διορθωθούν

σε-χρήση-η-πρώτη-διαδρομή-αμεα-διαπιστ-551353

«Δεν παραλαμβάνω το έργο, αν δεν γίνουν διορθώσεις», διεμήνυσε ο Αχ. Μπέος – Μαζί του εκπρόσωποι των σωματείων ατόμων με αναπηρίες

Την πλήρως προσβάσιμη διαδρομή για όλους εγκαινίασε χθες ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος και στελέχη της δημοτικής αρχής μαζί με εκπροσώπους συλλόγων ατόμων με αναπηρίες. Ολοι μαζί περπάτησαν κατά μήκος της ανεμπόδιστης διαδρομής, πλην όμως διαπίστωσαν ορισμένα προβλήματα, που θα πρέπει να επιλυθούν.

Οπως είναι γνωστό, η διαδρομή ξεκινά από την οδό Γαλλίας, στο ύψος της πλατείας Ελευθερίας, και καταλήγει στην οδό Αργοναυτών. Παρεμβάσεις έγιναν στα πεζοδρόμια, και στις δύο πλευρές, τα οποία «ξηλώθηκαν» και ανακατασκευάστηκαν. Κάθε πεζοδρόμιο διαθέτει ράμπες πρόσβασης για αναπηρικά αμαξίδια, οδηγούς τυφλών και είναι απαλλαγμένο από εμπόδια.

Το έργο κόστισε 150.000 ευρώ, ενώ για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων προβλέπεται η τοποθέτηση ηχητικών συστημάτων στους φωτεινούς σηματοδότες κατά μήκος της διαδρομής ΑμεΑ, στο πρότυπο των ηχητικών φαναριών που ήδη λειτουργούν στη συμβολή των οδών Καρτάλη και Ανθίμου Γαζή.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος μίλησε για ένα έργο, που αποτελεί μόνο την αρχή για να γίνει η πόλη πλήρως προσβάσιμη. «Ηταν υποχρέωση του Δήμου Βόλου να κάνει επιτέλους την αρχή, προκειμένου τα άτομα με αναπηρίες να έχουν παντού πρόσβαση στην πόλη όπως έχουμε όλοι μας και ο Βόλος να γίνει μια ευρωπαϊκή πόλη», τόνισε ο κ. Μπέος. Ο ίδιος ωστόσο δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραλάβει το έργο, αν ο εργολάβος δεν διορθώσει ατέλειες στις ράμπες πρόσβασης, καθώς και επιμέρους μικρότερα προβλήματα.

Εκτός από τα τεχνικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της βόλτας διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι καταστηματάρχες κλείνουν μέρος του πεζοδρομίου με αντικείμενα και εμπορεύματα, ενώ δεν έλειψαν και περιπτώσεις παράνομης στάθμευσης. «Ολοι οι πολίτες θα πρέπει να συμβάλλουν», σημείωσε.

«Νομίζω ότι αποτελεί μία πολύ καλή αρχή. Υπάρχουν ορισμένες ατέλειες τις οποίες διαπιστώσαμε, αλλά θεωρώ ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Εμείς θα συνεχίσουμε σε συνεργασία με τον Δήμο και όλους τους φορείς την προσπάθεια για την εμπέδωση και υιοθέτηση της προσβασιμότητας και σε αυτό θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος» Πέτρος Μπέλλος, που διήνυσε τη διαδρομή με το αναπηρικό του αμαξίδιο.

«Χρησιμοποιώ τη διαδρομή από το λιμάνι του Βόλου μέχρι τη Ρ. Φεραίου καθημερινά και συναντώ διάφορα προβλήματα. Υπήρχε πράγματι σημαντικό πρόβλημα. Τώρα η διαδρομή είναι διαφορετική, προσβάσιμη, αν και υπάρχουν προβληματάκια που πρέπει να επιλυθούν. Ευελπιστούμε ότι στη συνέχεια θα γίνουν κι άλλοι δρόμοι στα πρότυπα της Ιωλκού. Πρόκειται για παρεμβάσεις που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια. Γίνεται μία αρχή και ευελπιστούμε να υπάρξει συνέχεια, ώστε οι άνθρωποι με αναπηρία να μπορέσουν να βγουν στην πόλη και να κυκλοφορήσουν ελεύθερα», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ «Αργοναύτες Βόλου» Δημήτρης Μπαρμπαγεωργόπουλος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου