ΤΟΠΙΚΑ

Κυψέλη μαθητικής δημιουργίας στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης

κυψέλη-μαθητικής-δημιουργίας-στο-πνε-552378

Μαθητές παρουσιάζουν εντυπωσιακά έργα ρομποτικής και όχι μόνο στο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, που γίνεται πρώτη φορά στον Βόλο

Σε μία κυψέλη ψηφιακής δημιουργίας από μαθητές σχολείων του Βόλου μετατράπηκε από χθες το πρωί το Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, όπου φιλοξενείται για πρώτη φορά στην πόλη το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας. Ομάδες μαθητών από το Δημοτικό έως το Γυμνάσιο και το Λύκειο παρουσιάζουν τη δουλειά που έχουν κάνει είτε κατά ομάδες, είτε μεμονωμένα στο σχολείο τους, εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες για τον πλούτο των ιδεών, τις δημιουργικές τους ικανότητες και την εμβάθυνσή τους στις νέες τεχνολογίες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στο Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν συνολικά 50 έργα μαθητών, εκ των οποίων τα μισά περίπου αφορούν σε ρομποτικές κατασκευές που έχουν γίνει στα σχολεία του νομού. Συμμετέχουν συνολικά 45 σχολεία, 20 Δημοτικά και 25 Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια και 800 μαθητές με τις δημιουργίες τους, ωστόσο οι επισκέπτες μαθητές υπολογίζονται σε περισσότερους από 2.000, μεταξύ των οποίων ένα σχολείο από την Αθήνα και δύο από την Τουρκία, που βρίσκονται στο νομό, στο πλαίσιο προγραμμάτων Erasmus.

Το Φεστιβάλ διεξάγεται με τη συνεργασία του συντονιστή Εκπαιδευτικού Εργου Πληροφορικής (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Θεσσαλίας, τη διοργάνωση των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων – Περιφέρεια Θεσσαλίας, και την υποστήριξη της ΕΑΔΠ – Ομάδα TALOS – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βόλου και του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού. Η τοπική οργανωτική επιτροπή αποτελείται από εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και μέλη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η Ζωή Συμεωνίδη δουλεύει μόνη της πάνω στη δημιουργία μιας σειράς 3D animation

2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας: Ιστοσελίδα εκμάθησης

Μαθητές του τομέα πληροφορικής του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας παρουσίασαν χθες τη δουλειά που έχουν κάνει από αρχές Οκτωβρίου. Μαθητές σχεδίασαν ιστοσελίδες και τις ανέβασαν στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό πληροφορικής Μαρία Φούσκη, πρόκειται για σελίδες ποικίλου περιεχομένου από gaming, αθλητισμό, πολεμικές τέχνες μέχρι και animation, ενώ μία ομάδα δημιούργησε ιστοσελίδα εκμάθησης για τη δημιουργία ενός ιστοτόπου.

Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Βόλου Πανταζής Κατσιγιαννάκης, Γιάννης Νιεντερκίρχνε και Ιωσήφ Λάιος

8ο ΓΕΛ Βόλου: Ψηφιακή… πειρατεία

Οι μαθητές του 8ου Γενικού Λυκείου Βόλου Δημήτρης Πανταζής και Χρήστος Σταυρακούδης συνοδεία της υπεύθυνης καθηγήτριας πληροφορικής Ευγενίας Κελεπέση, παρουσίασαν ένα ψηφιακό τρισδιάτατο διήγημα. Οι μαθητές εμπνεύστηκαν την υπόθεση, έκαναν μόνοι τους τον προγραμματισμό σε 3D λογισμικό και παρουσιάζουν μία πειρατεία.

Οι μαθητές Γιάννης Κοσμίδης, Παναγιώτης Χαρατσής, Χαρίκλεια Αγρέδη, Αποστόλης Κατσούδας, Γιάννης Χαρατσής, συνοδευόμενοι από τον εκπαιδευτικό τους Πρόδρομο Ιεσεπαλίδη

8ο Γυμνάσιο Βόλου: Διαστημικά σκουπίδια

Τη βραβευμένη ρομποτική κατασκευή τους παρουσίασαν οι μαθητές του 8ου Γυμνασίου Βόλου. Πρόκειται για μία ηλεκτρονική κρεμάλα, που περιέχει λέξεις που έχουν σχέση αποκλειστικά με το Διάστημα και είναι συνδεδεμένη με μία ρομποτική κατασκευή, που αποτελείται από ένα διαστημόπλοιο που προσπαθεί να φύγει από τη Γη και να προσεγγίσει το Φεγγάρι. Κάθε φορά που ο παίκτης βρίσκει ένα σωστό γράμμα, το διαστημόπλοιο κάνει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο του, μαζεύοντας ταυτόχρονα κι ένα διαστημικό σκουπίδι.

Την κατασκευή παρουσίασαν οι μαθητές Γιάννης Σταματίου, Γρηγόρης Αϊδαλής, Στέργιος Κουσκουρίδας, Κυριαζής Νικολέρης, Αρσένης Σταυρακούδης, Κώστας Κρανάς, Κωνσταντίνος Δεμίρης, Δημήτρης Καραγιάννης.

Οι μαθητές του 8ου Γυμνασίου Βόλου Γιάννης Σταματίου, Γρηγόρης Αϊδαλής, Στέργιος Κουσκουρίδας, Κυριαζής Νικολέρης, Αρσένης Σταυρακούδης, Κώστας Κρανάς, Κωνσταντίνος Δεμίρης, Δημήτρης Καραγιάννης

2ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας: Αναζητούν νερό στον Αρη

Μία ρομποτική κατασκευή, που βρίσκεται ήδη στον πλανήτη Αρη και αναζητά νερό ξεπερνώντας τα εμπόδια που συναντά, παρουσίασαν μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας, οι οποίοι επιλύοντας μια σειρά προβλημάτων που συνάντησαν στο διάβα τους κατάφεραν να προσομοιώσουν την πραγματικότητα. Τη ρομποτική κατασκευή τους παρουσίασαν οι μαθητές Γιάννης Κοσμίδης, Παναγιώτης Χαρατσής, Χαρίκλεια Αγρέδη, Αποστόλης Κατσούδας, Γιάννης Χαρατσής, συνοδευόμενοι από τον εκπαιδευτικό τους Πρόδρομο Ιεσεπαλίδη.

Οι μαθητές του 8ου Γενικού Λυκείου Βόλου Δημήτρης Πανταζής και Χρήστος Σταυρακούδης με την καθηγήτρια Ευγενία Κελεπέση

3ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας: Ο «Πρωτέας», ο ντετέκτιβ και ο καρχαρίας

Με τριπλή παρουσίαση συμμετέχει στο Φεστιβάλ το 3ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας.

Οι μαθητές Πανταζής Κατσιγιαννάκης, Γιάννης Νιεντερκίρχνε και Ιωσήφ Λάιος δημιούργησαν και προγραμμάτισαν ένα ρομπότ τον «Πρωτέα», ο οποίος μπορεί να τρέχει γύρω – γύρω από μία πίστα υπολογίζοντας με ακρίβεια τις αποστάσεις.

Η Ζωή Συμεωνίδη δουλεύει μόνη της πάνω στη δημιουργία μιας σειράς 3D animation που έχει ως κεντρικό ήρωα έναν ντετέκτιβ που καταφέρνει να λύσει υποθέσεις αστυνομικού χαρακτήρα στην πόλη που μένει. Το εντυπωσιακό είναι ότι η μαθήτρια έχει δημιουργήσει μόνη της το σενάριο, τους χαρακτήρες, τις σκηνές, ενώ έχει γράψει ακόμη και το soundtrack που συνοδεύει την ψηφιακή σειρά της.

Τέλος, οι Χρήστος Φραβέλης και Κώστας Τυλιγάδης δημιούργησαν ένα ψηφιακό παιχνίδι τύπου packman. Παίζεται από δύο παίκτες, οι οποίοι προσπαθούν να οδηγήσουν τον καρχαρία να φάει όσο το δυνατό περισσότερα ψάρια αποφεύγοντας όμως έναν κάβουρα.

Οι Χρήστος Φραβέλης και Κώστας Τυλιγάδης δημιούργησαν ένα ψηφιακό παιχνίδι τύπου packman

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου