ΤΟΠΙΚΑ

Μέτρα υπέρ των λατόμων του Πηλίου

μέτρα-υπέρ-των-λατόμων-του-πηλίου-553956

«Μικρό καλάθι» κρατούν οι λατόμοι, που βλέπουν κίνδυνο να χάσουν και τέταρτη σεζόν

Ομόφωνα εγκρίθηκε προχθές από το δημοτικό συμβούλιο Νοτίου Πηλίου πρόταση της δημοτικής αρχής να συμβάλει οικονομικά στην περιβαλλοντική αποκατάσταση του λατομείου Καλαμακίου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την άρση της απαγόρευσης και την επιστροφή των λατόμων στην εργασία τους μετά από τρία και πλέον χρόνια. Ωστόσο, λατόμοι που έδωσαν το «παρών» στη συνεδρίαση κρατούν «μικρό καλάθι» μετά την τελευταία αυτοψία που έγινε στην περιοχή από επιθεωρήτρια της Διεύθυνσης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος και δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι θα χάσουν και τέταρτη σεζόν.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νοτίου Πηλίου συμμετείχαν λατόμοι και από τις τρεις περιοχές, Καλαμάκι, Νεοχώρι, Συκή, που επί τρία χρόνια βρίσκονται εκτός λατομείων.

Η εισήγηση της δημοτικής αρχής ψηφίστηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο και αφορούσε σε τέσσερα σκέλη. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η παραχώρηση στον συνεταιρισμό λατόμων Νεοχωρίου δημοτικής έκτασης 150 στρεμμάτων προκειμένου να διερευνηθεί δυνατότητα επέκτασης σε αυτή την έκταση της λατομικής δραστηριότητας. Εγκρίθηκε προσύμφωνο μίσθωσης με τον συνεταιρισμό λατόμων της Συκής με απαλλαγή ενός έτους από το ενοίκιο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες που απαιτούνται για την άρση της απαγόρευσης. Για τους συνεταιρισμούς Καλαμακίου και Νεοχωρίου αποφασίστηκε να συμβάλει ο δήμος οικονομικά στην περιβαλλοντική αποκατάσταση που τέθηκε ως προϋπόθεση για την άρση της απαγόρευσης από τη Διεύθυνση Μεταλλείων και ταυτόχρονα ο δήμος να χρησιμοποιεί τα υπολείμματα για την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας.

Οι παραπάνω αποφάσεις, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μιλτ. Παπαδημητρίου, θα κατατεθούν στη Διεύθυνση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας ως πρόσθετα δικαιολογητικά για να εκδοθεί άρση απαγόρευσης στα λατομεία σε πρώτη φάση του Καλαμακίου. Μάλιστα εντός των επόμενων 15 ημερών θα επιδιωχθεί ραντεβού με τους επιθεωρητές.

«Παρότι δεν προβλέπεται από τις συμβάσεις μίσθωσης, ο δήμος θα αναλάβει να συμβάλει οικονομικά στην περιβαλλοντική αποκατάσταση αναγνωρίζοντας τη δεινή οικονομική θέση των λατόμων», ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου.

Ωστόσο, οι λατόμοι, κρατούν «μικρό καλάθι». Σύμφωνα με τη γραμματέα του συνεταιρισμού Καλαμακίου Ελένη Αναγνώστου η απόφαση δεν συμβάλει στην άρση της απαγόρευσης, αντιθέτως μάλιστα είναι ορατός ο κίνδυνος όπως τονίζει η ίδια να χαθεί μία ακόμη σεζόν για τους λατόμους που έχουν «γονατίσει» οικονομικά.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου