ΤΟΠΙΚΑ

Απόρριψη ασφαλιστικών για τα φορτία RDF της ΑΓΕΤ

απόρριψη-ασφαλιστικών-για-τα-φορτία-rdf-555898

Η επιτροπή πολιτών Βόλου ζήτησε να μη γίνει εκφόρτωση του φορτίου, ενώ η διαδικασία είχε ολοκληρωθεί!

Η πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου απέρριψε το αίτημα προσωρινής διαταγής επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσαν μέσω του δικηγόρου τους μέλη της επιτροπής πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, στον απόηχο ακτιβιστικής ενέργειας στην τοπική τσιμεντοβιομηχανία προκειμένου να μη γίνει εκφόρτωση νέου φορτίου RDF.

Η πρόεδρος δεν έκανε δεκτό το αίτημα να σταματήσει η εκφόρτωση του πλοίου, καθώς τη χρονική στιγμή που επελέγη να υποβληθεί ήταν άνευ αντικειμένου, εφόσον το φορτίο είχε ήδη εκφορτωθεί. Δεκτό, όμως, δεν έγινε ούτε το αίτημα να απαγορευτεί η εκφόρτωση αντίστοιχου φορτίου στο μέλλον μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, αφού από την αυτοψία της πρωτοδίκη στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ δεν διαπιστώθηκε κάτι παράτυπο.

Το πλοίο υπό σημαία Ουκρανίας κατέπλευσε στις λιμενικές εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ την προηγούμενη Δευτέρα 1η Απριλίου, μεταφέροντας φορτίο RDF, στην καύση του οποίου αντιδρά η επιτροπή πολιτών. Οι διαδικασίες προβλέπουν ότι το πλοίο παραμένει για εκφόρτωση σε ένα λιμάνι από μία έως και τρεις ημέρες. Τα μέλη της επιτροπής πολιτών που αντιδρούν στην καύση RDF επέλεξαν να καταθέσουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και να ζητήσουν προσωρινή διαταγή την τρίτη ημέρα των εργασιών εκφόρτωσης, όταν δηλαδή είχε ολοκληρωθεί η παραλαβή του φορτίου από την ΑΓΕΤ.

Το αίτημα όταν υποβλήθηκε ήταν άνευ αντικειμένου και ως εκ τούτου απορρίφθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου.

Για το δεύτερο σκέλος της αίτησης, που αφορούσε στην απαγόρευση εκφόρτωσης στο μέλλον αντίστοιχου φορτίου και μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, η πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου προχώρησε σε αυτοψία στο εργοστάσιο, παρουσία δικηγόρων των δύο πλευρών, της επιτροπής πολιτών και του εργοστασίου.

Η επιτροπή στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων έκανε λόγο για παραβίαση των όρων φορτοεκφόρτωσης με κίνδυνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, υποστηρίζοντας ότι το φορτίο δεν μεταφέρεται σε κλειστούς ταινιόδρομους, όπως προβλέπει η άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΑΓΕΤ.

Η πρόεδρος, που επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ την περασμένη Δευτέρα, ενημερώθηκε για τη διαδικασία βήμα – βήμα και ζήτησε και παρέλαβε τον φάκελο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Οπως διαπιστώθηκε μέσω των κλειστών ταινιοδρόμων που επικαλείται η επιτροπή γίνεται η μεταφορά χύδην υλικών κι όχι φορτίου όπως είναι το RDF, κάθε συσκευασία του οποίου ζυγίζει έναν τόνο.

Από το δικαστήριο απορρίφθηκε και το δεύτερο σκέλος της αίτησης και πλέον η υπόθεση θα κριθεί στην εξέταση της κύριας αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου