ΤΟΠΙΚΑ

Αύριο η παρέλαση για την 25η Μαρτίου

αύριο-η-παρέλαση-για-την-25η-μαρτίου-577409

Πρωτοποριακό πρόγραμμα παρουσιάστηκε από την ιστορικό Ιουλία Πεντάζου στην επετειακή εκδήλωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Παρουσία της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, η καθιερωμένη παρέλαση προ των επισήμων στην παραλία της πόλης. Η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση προ των επισήμων στην παραλία του Βόλου μπροστά από την Τράπεζα της Ελλάδας θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στη μαθητική παρέλαση θα λάβουν μέρος συνολικά περί τους 2.500 μαθητές και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, προσκόπων και οδηγών. Πριν την παρέλαση και σύμφωνα με το πρόγραμμα του εορτασμού από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, θα τελεστεί στις 11 το πρωί επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και στις 11:30 το πρωί θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων στην παραλία του Βόλου.

Με ανακοίνωσή τους οι Ανάπηροι Θύματα Πολέμου Μαγνησίας «θα παραστούν σε όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, στην κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων και κατόπιν θα ανοίξουν την παρέλαση».

Προχθές, Παρασκευή μαθητές αλλά και η πανεπιστημιακή οικογένεια τίμησαν την επέτειο του 1821 με εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Πανηγυρική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο

Την ανάπτυξη της ιστορικής σκέψης στο σχολείο και στη Μαγνησία ενθάρρυνε με την προχθεσινή της ομιλία, στην πανηγυρική εκδήλωση των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου του 1821, η ιστορικός και μεταδιδάκτορας του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του ιδρύματος, κ. Ιουλία Πεντάζου. Δύο χρόνια πριν τη συμπλήρωση δύο αιώνων από το 1821 η κ. Πεντάζου προτείνει τρόπο δράσης στα σχολεία με την εμπλοκή των μαθητών στην ιστορική έρευνα γύρω από τα γεγονότα της περιόδου.

Πρόκειται για πρόγραμμα που πρότεινε η ίδια μέσω του Κέντρου Ερευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες με το οποίο συνεργάζεται και έχει λάβει την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Ηδη εφαρμόζεται σε πολλά σχολεία ανά την Ελλάδα, όχι όμως και στον Βόλο.

Η κ. Πεντάζου ενθάρρυνε τους εκπαιδευτικούς και στην περιοχή να υιοθετήσουν τη δράση σύμφωνα με την οποία οι μαθητές καλούνται να αναζητήσουν στον τόπο τους, στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, μνημεία, δρόμους, πλατείες που έχουν σχέση με την επανάσταση του 1821. «Καλούνται να εντοπίσουν τις μνήμες της επανάστασης, να μελετήσουν και να καταγράψουν όπως κάνουν οι ερευνητές. Τους ζητάμε να κατανοήσουν τη διαφορά ανάμεσα στο ιστορικό συμβάν και τη μνήμη του ιστορικού συμβάντος: άλλο αυτό που έγινε το 1821, άλλο αυτό που διαβάζουμε στην ιστορία, άλλο αυτό που αποτυπώνεται στον χώρο», ανέφερε η κ. Πεντάζου, στέλνοντας μήνυμα ενασχόλησης με την ιστορία με πιο φρέσκια ματιά.

Το πρόγραμμα θα «τρέχει» έως και το 2021 και απευθύνεται τόσο σε δημοτικά, όσο και σε γυμνάσια αλλά και σε λύκεια.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η αντιπρύτανης, Ιωάννα Λαλιώτου, η οποία αναφέρθηκε στη χρονική συγκυρία της επετείου του 1821 με το «μεγάλωμα» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μετά την απορρόφηση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών και του πολιτικού κόσμου. Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος. «Σε δύο χρόνια συμπληρώνονται δύο αιώνες από την επανάσταση του ’21. Είναι καιρός να αναστοχαστούμε και να επαναπροσδιορίσουμε τις αρχές και τις αξίες για τις οποίες οι πρόγονοί μας θυσιάστηκαν προκειμένου να ζούμε εμείς ελεύθεροι. Να δώσουμε νόημα σε αυτή τη θυσία, να ανανοηματοδοτήσουμε όλα όσα μας ενώνουν και κάνουν την πατρίδα μας ισχυρή και να αγωνιστούμε για αυτά», τόνισε ο κ. Μπουκώρος.

Μαθητές ενσάρκωσαν τους ήρωες του ‘21

Με ιδιαίτερη επισημότητα και πατριωτικό παλμό πραγματοποιήθηκε ο επίσημος εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας. Την εκδήλωση ανέλαβε να διοργανώσει το 7ο Γυμνάσιο Βόλου και πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου της Ν. Ιωνίας την περασμένη Παρασκευή. Ομάδα 27 μαθητών παρουσίασε τη γιορτή που είχε θέμα «Ο Διαφωτισμός στην Επανάσταση στη Μαγνησία». Οι μαθητές μέσα από ένα ιδιαίτερα επιμελημένο δρώμενο ανέπτυξαν τα γεγονότα και τις ιδέες που προετοίμασαν την Επανάσταση στη Μαγνησία.

Παρέλαση με καλό καιρό

Καλός καιρός και ανοιξιάτικες θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη Μαγνησία μέχρι και αύριο Δευτέρα 25η Μαρτίου, με τις τιμές του υδραργύρου να ακολουθούν ανοδική πορεία.

Η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 20 βαθμούς Κελσίου και ενδέχεται να αγγίξει τους 24 βαθμούς Κελσίου στον Βόλο. Η ηλιοφάνεια θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού, με τους δυτικούς – νοτιοδυτικούς ανέμους να συμπληρώνουν το σκηνικό. Ο ανοιξιάτικος καιρός δεν αναμένεται να διαρκέσει, ωστόσο, για πολύ, καθώς από την Τρίτη το σκηνικό αλλάζει και πάλι. Η αλλαγή, σύμφωνα με τον Θεοφάνη Τακούδη, υπεύθυνο του Μετεωρολογικού Σταθμού «Αλέξανδρος Τακούδης», θα γίνει αισθητή από το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ αναμένεται να σημειωθούν βροχές από το απόγευμα και θα πνέουν βόρειοι άνεμοι που θα φτάσουν τα 6 με 7 Μποφόρ την Τετάρτη και πιο ανοιχτά ίσως και τα 8 Μποφόρ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου