ΤΟΠΙΚΑ

Δημιούργησαν έξυπνο σπίτι μαθητές και εκπαιδευτικοί του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας

δημιούργησαν-έξυπνο-σπίτι-μαθητές-κα-580497

Στο Βόλο από χθες η διακρατική συνάντηση του προγράμματος z – wave, στο οποίο συμμετέχουν Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Ελλάδα

Ενα έξυπνο σπίτι με συσκευές που επικοινωνούν μεταξύ τους, προκειμένου να… προλάβουν ανάγκες του καθημερινού νοικοκυριού, δημιούργησαν καθηγητές και μαθητές του τομέα ηλεκτρονικών και ηλεκτρολογίας του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus.

Το έξυπνο σπίτι του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, που στηρίζεται στην τεχνολογία z – wave, έχει τη δυνατότητα μέσω ανιχνευτών και αισθητήρων, που συνδέονται με διάφορες λειτουργίες του σπιτιού, να λειτουργεί από μόνο του μέσω ρυθμίσεων ή ο ιδιοκτήτης του να μπορεί να ελέγχει συγκεκριμένες λειτουργίες μέσω κινητού τηλεφώνου από απόσταση.

Το άναμμα των φώτων μέσα και έξω από το σπίτι, η λειτουργία των πριζών, με τις οποίες είναι συνδεδεμένες ηλεκτρονικές συσκευές είναι δυνατό να ελέγχονται από απόσταση. Υπάρχουν επίσης αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας για την αυτόματη ενεργοποίηση της θέρμανσης ή της ψύξης, ανεμόμετρο που είναι συνδεδεμένο με την τέντα στο μπαλκόνι ώστε να ανεβαίνει αυτόματα σε περίπτωση δυνατού αέρα, ανιχνευτής κίνησης για την ενεργοποίηση της κάμερας ασφαλείας και των εξωτερικών πορτών, αλλά και αυτόματες κλειδαριές και παράθυρα.

Σύμφωνα με τον υποδιευθυντή του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και υπεύθυνο των ευρωπαϊκών δράσεων κ. Ηλία Οικονόμου, όλο το έξυπνο σπίτι αποτυπώνεται σε τρεις πίνακες στο εργαστήριο του τομέα ηλεκτρονικών και ηλεκτρολογίας και στόχος είναι και μετά το πέρας του προγράμματος όλη η νέα γνώση να ενταχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «digital home» φιλοξενούνται από χθες στο 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας καθηγητές σχολείων από Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία, που επίσης συμμετέχουν σε αυτό και έχουν αναπτύξει τα δικά τους έξυπνα σπίτια στα σχολικά τους εργαστήρια.

Από την Ισπανία, που είναι και επικεφαλής εταίρος του προγράμματος, συμμετέχουν οι Raquel Rodriguez, Juan Manuel Lopez και Daniel Rios, από τη Γερμανία οι Christian Schneider και Klaus Hinterding και από την Ιταλία οι Silvia Padoan και Massimiliano Paladini μαζί με ομάδα μαθητών τους.

Σύμφωνα με την κ. Rodriguez, οι νέες τεχνολογίες έχουν μπει πλέον στα σπίτια και είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι μαθητές για τα συστήματα αυτά, που θα κληθούν να χειριστούν στο μέλλον.

Ο κ. Schneider υπογράμμισε τη σημασία της εξοικείωσης των μαθητών με τη νέα τεχνολογία, που στο μέλλον θα βρίσκεται σε κάθε σπίτι.

Από την πλευρά του ο κ. Paladini τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο, μία όμορφη εμπειρία που ζουν οι μαθητές, οι οποίοι μάλιστα εξήγησαν και πώς λειτουργεί το δικό τους έξυπνο σπίτι. «Είναι πολύ ενδιαφέρον, γιατί οι αυτοματισμοί εξαπλώνονται όχι μόνο στη βιομηχανία, αλλά και στα σπίτια για την καθημερινή λειτουργία τους», πρόσθεσε ο κ. Paladini.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου