Διαδικασίες διαφορετικών ταχυτήτων

διαδικασίες-διαφορετικών-ταχυτήτων-586006

Της Ελένης Χάνου

Μεταξύ των όσων είπε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ρίχνοντας… αστραπές και βροντές για τους λόγους της αρνητικής από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος γνωμοδότησης επί της πολυσέλιδης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δημιουργία ολοκληρωμένης μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Βόλου, συμπεριλαμβάνονται και οι ρυθμοί… fast track, μόλις δύο ημερών, για την έκδοση της απάντησης.

«Η ολοκληρωμένη μελέτη έχει παραδοθεί στην αρμόδια υπηρεσία εδώ και 10 μήνες. Εστάλη στο αρμόδιο Υπουργείο την περασμένη Παρασκευή. Χρεώθηκε την Τρίτη στη συγκεκριμένη κυρία. Μία μελέτη με εκατοντάδες σελίδες, την πήρε 12 του μήνα και στις 14 του μήνα γνωμοδότησε επί αυτής. Κι εδώ την είχαν 10 μήνες», είπε εξαπολύοντας μύδρους ο κ. Μπέος ότι η γνωμοδότηση έγινε για «να εξυπηρετήσει πολιτικούς σκοπούς» για το χθεσινό συλλαλητήριο.

Οσο κι αν δεν βολεύει ή βολεύει κατά περίπτωση η έκδοση μιας γνωμοδότησης και η δημοσιοποίησή της από πολιτικό φορέα παραμονές μιας δράσης, αν ένας υπάλληλος έκανε σωστά και ευσυνείδητα τη δουλειά του και κατάφερε σε λίγες ώρες ό,τι άλλες υπηρεσίες κάνουν σε λίγους μήνες, δεν γεννάται κανένα θέμα. Υπό την προϋπόθεση ότι στη δουλειά δεν υπάρχουν εκπτώσεις στο όνομα της… γρήγορης διεκπεραίωσης.

Γεννάται όμως θέμα και μάλιστα μείζον όταν υφίστανται διαδικασίες πολλαπλών ταχυτήτων. Για παράδειγμα, η γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων του Δήμου Βόλου χρειάστηκε μόλις δύο εικοσιτετράωρα.

Την ίδια ώρα, ένας άλλος Δήμος του νομού «παρακαλά» για επιτάχυνση των διαδικασιών στις δικές του μελέτες. Πρόκειται για τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, που ακόμη μέχρι σήμερα, έναν χρόνο και πλέον μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις, δεν έχει καταφέρει να επουλώσει τις «πληγές» του, επειδή οι διαδικασίες κυλούν με αργούς ρυθμούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των μετακινήσεων ανθρώπων και εμπορευμάτων από δρόμους που υφίστανται στα ορεινά του Πηλίου με μπαλώματα. Και ας είναι Δήμος κηρυγμένος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ακριβώς για να συντομεύσει η γραφειοκρατική διαδικασία, που για άλλες περιπτώσεις ξεπερνιέται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου