ΤΟΠΙΚΑ

Δημοτικό συμβούλιο για νέους στον Βόλο

δημοτικό-συμβούλιο-για-νέους-στον-βόλ-591287

Συζητούν για θέματα της πόλης στο πλαίσιο του «Βούλευσις»

Ενα δημοτικό συμβούλιο διαφορετικό από τα άλλα δημιουργείται αυτή την περίοδο στην πόλη, με πρωτοβουλία τεσσάρων φοιτητών από τον Βόλο. Πρόκειται για ένα δημοτικό συμβούλιο, που θα απαρτίζεται από μαθητές της β’ και γ’ τάξης του Λυκείου, φοιτητές και γενικότερα νέους, που καλούνται να αναλάβουν ρόλο… δημοτικών συμβούλων και να αποφασίσουν για θέματα που απασχολούν την πόλη και τους κατοίκους. Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα γίνει για πρώτη φορά στον Βόλο μέσα στον Απρίλιο και στόχος είναι να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο μία αντίστοιχη συνεδρίαση.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η πρωτοβουλία ανήκει σε τέσσερις Βολιώτες φοιτητές, που απαρτίζουν και την άτυπη οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου «Βούλευσις». Είναι οι Μαριέττα Τσελεπή φοιτήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης Κομοτηνής, Παντελής Ευγενιάδης από το ίδιο Τμήμα, Γιάννης Βαλαχής από τη Νομική Θεσσαλονίκης και Ανδρέας Πολυχρόνης από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών Θεσσαλονίκης.

Οπως εξηγεί μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Τσελεπή, πρόκειται για μία πρωτοβουλία που εμφανίστηκε πριν από 7 χρόνια από ομάδα φοιτητών σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ομάδες νέων δημιουργούν δημοτικά συμβούλια νέων σε κατά τόπους Δήμους και φέτος η προσπάθεια επεκτείνεται στον Δήμο Βόλου με στόχο να καταστεί θεσμός.

«Ηρθαμε σε επαφή με τον Δήμο Βόλου και συγκεκριμένα μέσω του αντιδημάρχου Χρήστου Στεφόπουλου με τον ίδιο τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο και παρουσιάσαμε την πρωτοβουλία μας. Συνεργαστήκαμε και με άλλους αντιδημάρχους, όπως ο κ. Ανδρέας Ζέρβας, αλλά και με την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων κ. Αιμιλία Κραβαρίτη. Εχουμε την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου προκειμένου να διοργανώσουμε την πρώτη προσομοίωση δημοτικού συμβουλίου που θα απαρτίζεται από νέους», σημειώνει η κ. Τσελεπή.

Νέοι στα «παπούτσια» δημοτικών συμβούλων

Στη διάρκεια συνεδρίου «Βούλευσις» οι συμμετέχοντες θα επωμιστούν το ρόλο των δημοτικών οργάνων και συμβούλων διαγωνιζόμενοι σε μια προσομοίωση, η οποία θα τους φέρει σε άμεση επαφή με την πολιτική σε περιφερειακό επίπεδο.

Το συνέδριο θα απαρτίζεται από τρεις επιτροπές: Παιδείας, Πολιτισμού και Κοινωνικών Ζητημάτων, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος – Ποιότητας Ζωής. Στις επιτροπές τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν θα συζητούν και θα προσπαθούν να επιλύσουν ζητήματα οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής φύσεως προσαρμοσμένα στο πλαίσιο της πόλης του Βόλου εκπροσωπώντας τέσσερις πολιτικές παρατάξεις προτείνοντας λύσεις σύμφωνα με τον ιδεολογικό προσανατολισμό της εκάστοτε παράταξης. Οι παρατάξεις είναι οι Δημοκρατική Στροφή Εξέλιξης (εκπροσωπεί την άρχουσα παράταξη), Δυναμική Αναγέννηση Βόλου (την αντιπολίτευση), Ριζοσπαστική Μαγνησιακή Ανασύνθεση Βόλου και Εθνική Μεταρρυθμιστική Συμμαχία.

Από 4 έως 7 Απριλίου οι εργασίες

«Στόχος της προσομοίωσης είναι να έρθουν οι νέοι της πόλης σε επαφή με τα κοινά, να γνωρίσουν δηλαδή από κοντά όλες τις διαδικασίες διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων, ώστε να ευαισθητοποιηθούν και να ενδιαφερθούν για την πολιτική ζωή του τόπου και εκτός του συνεδρίου, δίνοντας τέλος στην πολιτική απάθεια και αδιαφορία που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα μέσω του συνεδρίου θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους στις διαπραγματεύσεις, στην επιχειρηματολογία και στην ικανότητα προσαρμογής, δεδομένου ότι οι απόψεις τους θα πρέπει είναι σύμφωνες με την πολιτική ιδεολογία της παράταξης που εκπροσωπούν. Το κυριότερο όμως είναι ότι μέσω του συνεδρίου θα δοθεί φωνή στους νέους για μια νέα πνοή για την πόλη του Βόλου», υπογραμμίζει η κ. Τσελεπή.

Το δημοτικό συμβούλιο μαζί με τις επιτροπές του θα συνεδριάσει στον Βόλο από τις 4 έως τις 7 Απριλίου και ήδη έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις συμμετοχής σε αυτό. Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μαρτίου μέσω facebook στη σελίδα https://www.facebook.com/Vouleusis/.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Βόλου και η τελική συνεδρίαση, που θα περιλαμβάνει την έκδοση ψηφισμάτων, θα είναι ανοιχτή προς όλους τους πολίτες, ενώ όλες οι εργασίες του συνεδρίου θα είναι διαθέσιμες ηλεκτρονικά με τη μορφή βίντεο.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν τη θέση που θα ήθελαν να καταλάβουν στο δημοτικό συμβούλιο και τις επιτροπές στις οποίες θέλουν να συμμετέχουν.

Επίκαιρα θέματα της πόλης στο τραπέζι

Τόσο στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και προηγουμένως στις επιτροπές, οι νέοι θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις για μία σειρά επίκαιρων ζητημάτων.

Η δημιουργία χώρων ψυχαγωγίας για άτομα με ειδικές ανάγκες και κέντρου νεότητας στον Δήμο Βόλου με σκοπό την προώθηση οργανώσεων νέων καθώς και των δράσεών τους.

Επίσης θα διαπραγματευτούν την κατασκευή δημοτικών χώρων στάθμευσης, καθώς και την έγκριση κονδυλίου για την ανακαίνιση και ενίσχυση του δικτύου των δημοτικών θεάτρων, αλλά και την αγορά αντιγριπικού εμβολίου που θα καλύπτει το 100% του πληθυσμού της Μαγνησίας.

Τέλος, θα συζητήσουν για την επέκταση και εξυγίανση του δικτύου του βιολογικού καθαρισμού με σκοπό την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης και για τη δημιουργία περιβαλλοντικού και φιλοζωικού σωματείου με σκοπό την προώθηση της ανακύκλωσης, αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα αδέσποτα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου