ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Delivery: Βαρύς φόρος αίματος στην άσφαλτο

delivery-βαρύς-φόρος-αίματος-στην-άσφαλτο-592753

Μακραίνει η μακάβρια λίστα με θύματα διανομείς στους δρόμους της Ελλάδας – Ξεκινούν άμεσα έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας

Μακραίνει η μακάβρια λίστα με τους διανομείς φαγητού και καφέ να γίνονται «θυσία» στους δρόμους της Ελλάδας στη διάρκεια του καθημερινού τους αγώνα για το μεροκάματο. Ενα μεροκάματο που σε πολλές περιπτώσεις είναι κακοπληρωμένο, με μισό ένσημο, πάνω στις δύο ρόδες, κόντρα στον χρόνο για την έγκαιρη παράδοση των παραγγελιών και υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες για όσες ώρες χρειαστεί η επιχείρηση.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο 33χρονος ντελιβεράς στον Βόλο, που υπέκυψε στα πολλαπλά τραύματά του μετά από τροχαίο με φορτηγάκι τύπου βαν στη συμβολή των οδών Κωνσταντά και Κουντουριώτου κι ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν για την εργασία του, είναι το 15ο θύμα μέσα σε δύο χρόνια, σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στη διάρκεια της τελευταίας διετίας, άλλοι 14 διανομείς έχουν χάσει τη ζωή τους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιεράπετρα, Καλαμάτα, Σχηματάρι, Οινόφυτα και Χανιά για το διάστημα από 9 Μαρτίου 2017 έως 17 Φεβρουαρίου 2019 σύμφωνα με στοιχεία – σοκ της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης για τον βαρύ φόρο αίματος στην άσφαλτο που πληρώνει ο συγκεκριμένος κλάδος εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα.

Φόρος αίματος που αφορά σε νέους ανθρώπους ηλικίας από 19 έως 35 ετών, κατά κανόνα πτυχιούχους, με όνειρα για επαγγελματική καριέρα που όμως αναγκάζονται να «καβαλούν» το δίκυκλο μηχανάκι τους, να «φορτώνονται» τις παραγγελίες και να επιδίδονται σε αγώνες ταχύτητας στους δρόμους για την παράδοση των πακέτων, είτε για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους είτε επειδή δεν έχουν άλλη επαγγελματική επιλογή στα χρόνια της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης.

«Κάθε ώρα και στιγμή κινδυνεύουμε»

Η είσοδος στο επάγγελμα είναι εύκολη αν είναι κανείς έως 35 ετών και διαθέτει δικό του δίκυκλο, όπως αναγράφεται στις περισσότερες αγγελίες αναζήτησης εργαζομένων. Οι δυσκολίες ξεκινούν όταν κανείς ξεκινά να εργάζεται.

Με καύσωνα, με κρύο, με βροχές, με χιόνια, το μεροκάματο στους δρόμους δεν σταματά ποτέ. Ακόμη κι όταν χρειάζεται να… διακτινιστούν από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη, για να παραδώσουν έστω και μια μικρή παραγγελία. Το μεροκάματο κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα τρία ευρώ την ώρα και το ένσημο στην καλύτερη περίπτωση είναι μισό. Και πάλι όμως οι απολαβές δεν είναι «καθαρές». Βενζίνη, σέρβις στο μηχανάκι και τυχόν ζημιές, βγαίνουν σε κάποιες περιπτώσεις από την τσέπη των ίδιων των διανομέων.

Το πιο σημαντικό είναι όμως η ίδια η ανθρώπινη ζωή.

«Κάθε ώρα και στιγμή, κινδυνεύουμε. Η κακή κατάσταση του οδοστρώματος, οι οδηγοί που δεν προσέχουν, ένα ζώο που μπορεί να πεταχτεί στην πορεία στην πορεία σου, χυμένα λάδια, είναι κίνδυνοι που ζούμε καθημερινώς στους δρόμους», περιγράφουν εργαζόμενοι του κλάδου στον Βόλο.

Η ίδια τους η οδική συμπεριφορά είναι επίσης ένας ακόμη παράγοντας κινδύνου. «Δεν μας λένε τρέξε. Ρωτάνε όμως: γιατί άργησες; Αυτό από μόνο του δημιουργεί πίεση και άγχος. Τρέχεις για να πας την παραγγελία, τρέχεις για να επιστρέψεις και να πάρεις την επόμενη. Όταν σου έχουν δημιουργήσει το άγχος για την εξυπηρέτηση του πελάτη και με κόκκινο θα περάσεις και προσπέραση θα κάνεις και σλάλομ ανάμεσα στην κίνηση και ανάποδα θα πας», προσθέτουν παραδεχόμενοι παραβιάσεις και ότι πολλές φορές δεν φροντίζουν καν οι ίδιοι για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας, όπως είναι η χρήση κράνους.

Δεν είναι μόνο η δική τους οδική συμπεριφορά που προκαλεί επικινδυνότητα στους δρόμους. Είναι και η ίδια η κατάσταση στην πόλη καθημερινά ιδίως τις ώρες αιχμής.

«Ειδικά τα τελευταία χρόνια που ο κόσμος έχει έναν σωρό προβλήματα, τους βλέπεις να οδηγούν αλλά δεν είναι στο τιμόνι. Αλλού τρέχει ο λογισμός τους. Μία απροσεξία ενός δευτερολέπτου μπορεί να προκαλέσει το μοιραίο», υπογραμμίζει επαγγελματίας του κλάδου.

Εγκύκλιος για αυστηρούς ελέγχους

Το τραγικό τροχαίο με θύμα τον 33χρονο ντελιβερά στον Βόλο που συγκλονίζει την τοπική κι όχι μόνο κοινωνία, έρχεται να συμπέσει με εγκύκλιο που απέστειλε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας στις κατά τόπους διευθύνσεις της χώρας για την έναρξη συστηματικών ελέγχων στις επιχειρήσεις που απασχολούν διανομείς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός των επόμενων ημερών κλιμάκια του ΣΕΠΕ στον Βόλο θα ξεκινήσουν αυστηρούς ελέγχους στις επιχειρήσεις, μετά την εγκύκλιο της διεύθυνσης και με αφορμή τα πολλά ατυχήματα και δυστυχήματα με θύματα εργαζόμενους διανομείς ανά την χώρα.

Οι έλεγχοι θα αφορούν στις συνθήκες εργασίας των διανομέων αλλά και την υποχρεωτική παροχή μέσων ατομικής προστασίας από τις επιχειρήσεις προς τους εργαζόμενους. Θα απευθυνθούν επίσης συμβουλές και συστάσεις για τη χρήση του εξοπλισμού αλλά και τη μη άσκηση χρονικής πίεσης στους εργαζόμενους που πάντως όπως αναφέρουν έμπειροι ελεγκτές δεν μπορεί να εξακριβωθεί.

Και στο παρελθόν έχουν γίνει παρόμοιοι έλεγχοι και έχουν απευθυνθεί συστάσεις. «Δυστυχώς το επάγγελμα είναι στους δρόμους και μόνο η Τροχαία μπορεί να ελέγξει για τη χρήση κράνους και τυχόν παραβατική συμπεριφορά υπό την πίεση του χρόνου παράδοσης της παραγγελίας», αναφέρουν ελεγκτές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου