Ξαφνικά… μπλεγμένος

ξαφνικά-μπλεγμένος-593295

Της Ελένης Χάνου

Πρωτοφανές το περιστατικό με μαθητή Γυμνασίου της ευρύτερης περιοχής, που όχι μόνο κατανάλωσε αλκοόλ ενώ βρισκόταν στο σχολείο σε ώρα γιορτής, αλλά έφθασε στο σημείο να λιποθυμήσει και να διακομιστεί αναίσθητος σε Κέντρο Υγείας.

Το περιστατικό δεν πήρε έκταση, με τους ίδιους τους γονείς να μπαίνουν μπροστά και να αναλαμβάνουν την ευθύνη και οι όποιες… επιπτώσεις να περιορίζονται στο «σούσουρο», που έγινε την επομένη στην πλατεία του χωριού.

Υπήρξαν, ωστόσο, και αντιδράσεις άλλων γονέων για το πώς μια απλή γιορτή πήρε τέτοια τροπή και τι θα μπορούσε να είχε γίνει.

Το συμβάν αποτέλεσε ένα ισχυρό σοκ για εκπαιδευτικούς, που θα μπορούσαν να βρεθούν «με την πλάτη στον τοίχο». Ξαφνικά, επειδή ένας έφηβος έδρασε απερίσκεπτα. Κι αυτό γιατί το αλκοόλ πέρασε μέσα στο σχολείο, το συμβάν σημειώθηκε εντός του σχολείου και ευτυχώς που ο μαθητής δεν έπαθε τίποτα σοβαρότερο.

Να πηγαίνει ο εκπαιδευτικός να διδάξει, να κάνει δηλαδή τη δουλειά του και από το πουθενά να βρίσκεται μπλεγμένος, απολογούμενος γιατί δεν είχε μάτια στην «πλάτη» ή… ακτίνες λέιζερ για να σκανάρει τι έχει ο κάθε μαθητής μέσα στη σχολική του τσάντα.

Οι εκπαιδευτικοί σήμερα καλούνται να παίξουν τον πιο δύσκολο ρόλο μέσα στο σύγχρονο σχολείο, που μοιραία αποτελεί μικρογραφία της κοινωνίας. Οχι μόνο να μεταλαμπαδεύσουν γνώσεις, αλλά και να παιδεύσουν, με την αρχαία ελληνική έννοια του όρου, τα παιδιά και ταυτόχρονα να προλάβουν καταστάσεις, να διαγνώσουν προβλήματα, να δώσουν λύσεις.

Κι όλα αυτά χωρίς πολλές φορές να έχουν συμμάχους στο έργο τους, με τον κίνδυνο να κατηγορηθούν για το ενδιαφέρον που δείχνουν ή να βρεθούν στο στόχαστρο αν δεν δουν, δεν προλάβουν…

Οταν ακόμη κι ο ίδιος ο γονιός, που έχει ένα ή δύο παιδιά να διαχειριστεί, πολλές φορές του ξεφεύγει ο έλεγχος, ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να γίνει… σούπερ γονιός για δεκάδες παιδιά, που είναι καθημερινά μέσα στο σχολείο και να μην του ξεφύγει τίποτα.

Η προστασία όμως ενός μαθητή δεν είναι υπόθεση ενός αλλά όλων, της οικογένειας, του σχολείου, της ίδιας της κοινωνίας, που δίνει πρότυπα στη νέα γενιά και που πολλές φορές με το αρνητικό παράδειγμα οδηγεί προσωπικότητες υπό διαμόρφωση σε επικίνδυνες ατραπούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου