ΤΟΠΙΚΑ

Εστία μόλυνσης και παραβατικότητας σπίτι στην «καρδιά» του Βόλου

εστία-μόλυνσης-και-παραβατικότητας-σ-599840

Νέο… μέτωπο μετά την Αγριά και τη Ν. Ιωνία για τις αρμόδιες Υπηρεσίες στην πόλη

Εγκαταλελειμμένο σπίτι, που έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης και παραβατικότητας σύμφωνα με περιοίκους, αποτελεί τη νέα… πρόκληση για τις Δημόσιες και Δημοτικές Υπηρεσίες στην πόλη. Την ίδια ώρα που σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες καθαρισμού, απολύμανσης και απεντόμωσης οικείας – υγειονομικής «βόμβας» στη Ν. Ιωνία στην οδό Ελπίδος 10, νέο… μέτωπο ξεπροβάλλει στην «καρδιά» του Βόλου, στη συμβολή των οδών Κονταράτου και Μαυροκορδάτου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες το πρωί συνεργεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Βόλου επιχείρησαν για τον καθαρισμό σπιτιού στη Ν. Ιωνία, που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις περιοίκων. Με εντολή εισαγγελέα συνεργεία του Δήμου ξεκίνησαν τον καθαρισμό στην αυλή του σπιτιού, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, καθώς και εργασίες απολύμανσης και απεντόμωσης. Η μικρή αυλή του σπιτιού κατακλύζεται από κατεστραμμένες πλαστικές καρέκλες, σιδερένια σταντ και καρότσια, ντουλάπια, χαρτόκουτα και έναν σωρό από σκουπίδια. Το σκηνικό συμπληρώνουν σπασμένες γλάστρες με ξερά φυτά και αγριόχορτα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα σκουπίδια φθάνουν στο μέσο σχεδόν του ύψους των παραθύρων και της εξώπορτας, ενώ η δυσάρεστη οσμή αναδίδεται παντού στη γειτονιά.

Ο καθαρισμός θα γίνει μόνο εξωτερικά στο σπίτι. «Στο εσωτερικό του σπιτιού δεν μας δίνεται η δυνατότητα να επέμβουμε. Δεν είναι μόνο ζήτημα αρμοδιότητας των υπαλλήλων καθαριότητας, που δεν προσλήφθηκαν για να καθαρίζουν σπίτια, αλλά κοινόχρηστους χώρους στην πόλη. Υπάρχει και νομικό ζήτημα. Δεν μπορούμε να μπούμε μέσα και να πετάξουμε πράγματα που θεωρούνται περιουσία του ιδιοκτήτη και ο οποίος μπορεί να κινηθεί νομικά εναντίον εργαζομένων, ασχέτως αν εκτελούν εντολές. Θα πρέπει να βρεθεί μία φόρμουλα, να μπει μέσα το Υγειονομικό με ιδιωτικό συνεργείο, να βγάλει τα άχρηστα πράγματα κι εμείς ως Υπηρεσία να τα παραλάβουμε, όπως είχε γίνει και με το διαμέρισμα ρακοσυλλέκτη στη Ν. Ιωνία», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Πράττος.

Κι άλλη «πληγή»

Με αφορμή τόσο το σπίτι στη Ν. Ιωνία, όσο και εκείνο που είχε πάρει φωτιά στην Αγριά, κάτοικοι στο κέντρο του Βόλου διαμαρτύρονται για την εστία μόλυνσης που υπάρχει δίπλα και από τα δικά τους σπίτια.

Πρόκειται για οικία στην Κονταράτου με Μαυροκορδάτου, που σύμφωνα με περιοίκους είναι εγκαταλελειμμένη και έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Δίπλα από κατοικίες τα ποντίκια κάνουν… πάρτι, ενώ γείτονες καταγγέλλουν ότι συχνά στο σπίτι καταλύουν περιθωριακά και παραβατικά άτομα.

Επιστολή περιοίκου προς τον δήμαρχο Βόλου

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, κάτοικος της περιοχής, η κ. Δέσποινα Αλεξάνδρου – Χατζόγλου, απευθύνει μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ επιστολή προς τον δήμαρχο Βόλου:

«Κύριε δήμαρχε,

Επικοινωνώ μαζί σας με αφορμή το άρθρο που διάβασα στα ΜΜΕ του Βόλου, για το σπίτι – υγειονομική βόμβα στην Αγριά και τη λύση που δώσατε στο θέμα.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι παρόμοια περίπτωση με αυτή είναι και το εγκαταλειμμένο οίκημα επί της οδού Μαυροκορδάτου με Κονταράτου, στο κέντρο του Βόλου. Το συγκεκριμένο ακίνητο γειτονεύει με τη δική μας τριώροφη οικοδομή, που βρίσκεται επί της οδού Κονταράτου.

Εδώ κι έναν χρόνο, ίσως και περισσότερο, επανειλημμένα έχουν ενημερωθεί τόσο οι Υπηρεσίες του Δήμου, όσο και η Αστυνομία για την περίπτωση αυτή, αλλά δεν έγινε καμία ενέργεια.

Το σπίτι αυτό παραβιάζεται συστηματικά από άγνωστα σε εμάς και ίσως «επικίνδυνα» άτομα, τα οποία όμως είναι γνωστά σε Αστυνομία και Πυροσβεστική.

Αναφέρω και την Πυροσβεστική, διότι δύο φορές εκλήθη να σβήσει τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο εν λόγω σπίτι, η πρώτη στο εσωτερικό του και η δεύτερη στην αυλή, η οποία είναι γεμάτη σκουπίδια. Η Πυροσβεστική μπορεί να επαληθεύσει τα γεγονότα.

Το σπίτι αυτό είναι ωρολογιακή βόμβα για όλη τη γειτονιά. Οταν περνάς απ’ έξω μυρίζει φοβερά, από τις παραβιασμένες πόρτες του υπογείου πηγαινοέρχονται ποντίκια, η αυλή είναι γεμάτη σκουπίδια και τα άγνωστα άτομα – ναρκομανείς μπαινοβγαίνουν συστηματικά, ενώ συχνά, αργά τη νύχτα ακούμε περίεργους θορύβους.

Οπως είναι ευνόητο λόγω της γειτνίασης αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε διαρκή κίνδυνο.

Σας ενημερώνω ότι τον χώρο γύρω από το σπίτι τον καθαρίζουμε συστηματικά εμείς, ενώ η Υπηρεσία Πρασίνου πρόσφατα κλάδεψε το τεράστιο δέντρο που ήταν μπροστά στο σπίτι.

Ζητάμε λοιπόν την άμεση παρέμβασή σας, ώστε να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα, όπως και στην περίπτωση της Αγριάς, τα οποία θα διασφαλίζουν την περιουσία και τη σωματική μας υγεία και ακεραιότητα, καθαρισμός του χώρου εντός και εκτός της οικίας για λόγους υγείας και ασφάλειας και σφράγιση του κτιρίου ώστε να καταστεί αδύνατη η παραβίασή του.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και περιμένω τις ενέργειές σας.

Με εκτίμηση

Δέσποινα Αλεξάνδρου – Χατζόγλου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου