Η νοοτροπία του… ενός λεπτού

η-νοοτροπία-του-ενός-λεπτού-601415

Της Ελένης Χάνου

Εργα για τη διευθέτηση του κυκλοφοριακού, όπως ο νέος κυκλικός κόμβος στο Δημαρχείο, το πάρκινγκ της Φιλελλήνων, αλλά και της ενίσχυσης της βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη, όπως η ανεμπόδιστη διαδρομή στην Ιωλκού, που θα είναι πλήρως προσβάσιμη απ’ όλους, βρίσκονται αυτές τις ημέρες σε πλήρη εξέλιξη.

Η εκτέλεση των έργων, που είναι σημαντικά για την καθημερινότητα, όπως είναι φυσικό έχει επιτείνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της πόλης. Εμφραγμα στις κεντρικές οδικές αρτηρίες και επιβάρυνση των δευτερευόντων τις ώρες αιχμής δοκιμάζουν την υπομονή των οδηγών.

Τα έργα όμως κάποια στιγμή θα τελειώσουν και θα δοθούν σε χρήση. Το θέμα είναι πόσο αποτελεσματικά θα είναι. Κι αυτό εξαρτάται και από την αλλαγή της κακής νοοτροπίας που συνεχίζει να υπάρχει.

Στα τέλη της εβδομάδας κι ενώ συνεργείο δούλευε για την κατασκευή της ανεμπόδιστης διαδρομής στην Ιωλκού, ασυνείδητος πήγε και πάρκαρε σχεδόν πάνω στα οικοδομικά υλικά. «Ενα λεπτό μόνο» είπε σε εκείνους που τον κοίταξαν… περίεργα.

Η νοοτροπία όμως του «ενός λεπτού» είναι αυτή που προκαλεί τα μεγαλύτερα κυκλοφοριακά προβλήματα στην πόλη. Που αποκλείει ολόκληρες λωρίδες κυκλοφορίας σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, με αποτέλεσμα τα μποτιλιαρίσματα με παράνομη στάθμευση, που εμποδίζει τη λειτουργία της λεωφορειολωρίδας και καθυστερεί ακόμη και οχήματα έκτακτης ανάγκης, που αποκλείει τη ράμπα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περάσουν ο κινητικά ανάπηρος ή η μάνα με το καροτσάκι. Που καταλαμβάνει ακόμη και ολόκληρο το οδόστρωμα για την εξυπηρέτηση φορτοεκφόρτωσης, λες και ο οδηγός του φορτηγού είναι ο μόνος που εργάζεται εκείνη την ώρα κι όλοι οι υπόλοιποι που περιμένουν από πίσω του βγήκαν μόνο για τη… βόλτα τους.

Αυτό το «ένα λεπτό» μπορεί να γίνει και ώρα ή και ώρες σε περιπτώσεις παράνομης στάθμευσης αν δεν ακουστεί… σφυρίχτρα τροχονόμου και υπό τον φόβο της επιβολής προστίμου ο επιτήδειος οδηγός σπεύδει να απομακρύνει το όχημά του εφευρίσκοντας χίλιες δυο δικαιολογίες.

Τα έργα είναι καλά και χρειάζονται. Η δημιουργία όμως συνείδησης στους πολίτες είναι επιτακτική ανάγκη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου