Εστίες μόλυνσης «δοκιμάζουν» δημότες και Υπηρεσίες

εστίες-μόλυνσης-δοκιμάζουν-δημότε-609234

Της Ελένης Χάνου

«Υγειονομική βόμβα» σε κατοικημένη γειτονιά στην Αγριά αποκάλυψε φωτιά, που ξέσπασε την περασμένη Τρίτη σε σπίτι που είχε μετατραπεί σε «αποθήκη» κάθε λογής άχρηστου υλικού.

Οι πυροσβέστες, που έσπευσαν για την κατάσβεση της φωτιάς και τη διάσωση του ηλικιωμένου ιδιοκτήτη του σπιτιού, χρειάστηκε να στήσουν ολόκληρη επιχείρηση για να μπορέσουν να μπουν στο εσωτερικό της μονοκατοικίας, που ήταν γεμάτη ασφυκτικά με διάφορα άχρηστα αντικείμενα.

Πολλές φορές στο παρελθόν γείτονες είχαν διαμαρτυρηθεί για την εστία μόλυνσης που συνιστά το σπίτι απέναντι από τις πόρτες και τα παράθυρά τους, ωστόσο λίγα είχαν πετύχει.

Η φωτιά ήρθε να επιτείνει την κατάσταση και περίοικοι αντέδρασαν έντονα στην εστία μόλυνσης που προκλήθηκε έξω από τα σπίτια τους, όταν τα… υπάρχοντα του ηλικιωμένου ρακοσυλλέκτη βρέθηκαν στον δρόμο και η άσχημη μυρωδιά σκόρπισε παντού.

Συνεργείο του Δήμου μάζεψε τα υπάρχοντα του ηλικιωμένου σε ένα φορτηγό για να μη βρίσκονται πεταμένα στον δρόμο απέναντι από κατοικημένα σπίτια και περίμενε δύο ολόκληρες ημέρες φορτωμένο μέχρι να δοθεί εντολή για να πεταχτούν τα αντικείμενα.

Η διαδικασία όμως που προβλέπει ο Νόμος δένει τα χέρια της Υπηρεσίας Καθαριότητας και δεν μπορεί να παρέμβει άμεσα. Συγγενείς του ηλικιωμένου δεν υπάρχουν εν ζωή για να έδιναν την εντολή να πεταχτούν τα άχρηστα αντικείμενα. Αστυνομία και Πυροσβεστική δεν μπορούσαν να αναλάβουν την ευθύνη. Και το φορτηγό παρέμενε φορτωμένο, μέχρι που έπρεπε να διατεθεί σε άλλη εργασία και… ξεφόρτωσε στο ίδιο σημείο.

Ο ίδιος ο δήμαρχος αναγκάστηκε να πάει στον εισαγγελέα για να ζητήσει εντολή απομάκρυνσης των πραγμάτων και καθαρισμού του σπιτιού. Εντολή που δόθηκε και σηματοδότησε την έναρξη της επιχείρησης καθαρισμού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Υπηρεσίες του Δήμου έρχονται αντιμέτωπες με σπίτια «εστίες μόλυνσης», αλλά και το νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει… άμεσες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να θίγονται στις περισσότερες των περιπτώσεων γείτονες που δεν φταίνε σε τίποτα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δίπλα ή απέναντι από τα σπίτια τους.

Η διαδικασία είναι σύνθετη και χρονοβόρα. Χρειάζονται εκτίμηση υγειονομικού κινδύνου, προσφυγή στην Εισαγγελία, έκδοση εντολής και στη συνέχεια μπορεί να δρομολογηθεί η επιχείρηση παρουσία Αστυνομίας εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Μία επιχείρηση που επιπλέον δεν ανήκει στις αρμοδιότητες των εργαζομένων στις Υπηρεσίες Καθαριότητας των Δήμων, αλλά την επωμίζονται απουσία άλλης αρμόδιας Υπηρεσίας για την παρέμβαση σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου