ΤΟΠΙΚΑ

Νοκ άουτ τα σχολικά κυλικεία λόγω… γρίπης

νοκ-άουτ-τα-σχολικά-κυλικεία-λόγω-γρί-610433

Τον τελευταίο μήνα εξαιτίας της έξαρσης της γρίπης οι τζίροι τους μειώθηκαν επιπλέον 20% λόγω απουσιών άρρωστων καθηγητών και μαθητών

Η εποχική γρίπη έβγαλε… νοκ άουτ και τα σχολικά κυλικεία στον νομό Μαγνησίας. Μισθωτές σχολικών κυλικείων τον τελευταίο ένα μήνα δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τον περιορισμό των εσόδων τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Οι πελάτες τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί, έχουν μειωθεί αισθητά εξαιτίας της γρίπης και μαζί τους έχουν εξανεμιστεί τα έσοδά τους.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου Μισθωτών Κυλικείων Δημοσίων Σχολείων Νομού Μαγνησίας Δώρα Κανναβιτσά, τον τελευταίο ένα μήνα, οπότε και η εποχική γρίπη βρίσκεται σε έξαρση, οι απώλειες σε τζίρους εκτιμώνται στο 20% περίπου. «Πρόκειται για επιπλέον μείωση από αυτή που έχουμε υποστεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης», αναφέρει η κ. Κανναβιτσά.

Οπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια τα κυλικεία φυτοζωούν. Οι περισσότεροι μαθητές στα χρόνια της οικονομικής κρίσης επιλέγουν να παίρνουν κολατσιό από το σπίτι τους. Επισκέπτονται το κυλικείο μόνο για ένα νερό. Μέσα στην τελευταία τριετία τα έσοδα των κυλικείων στα σχολεία της Μαγνησίας έχουν μειωθεί σε ποσοστό περίπου 50%. Δουλεύουν δε με το 1/3 του συνόλου του μαθητικού δυναμικού. Αλλοι φέρνουν κολατσιό από το σπίτι, άλλοι δεν παίρνουν ούτε κουλούρι, ενώ όσοι μαθητές έχουν χαρτζιλίκι το διαθέτουν στον καφέ εκτός σχολείου.

Τα ταμεία των μισθωτών σχολικών κυλικείων ήρθε να αποτελειώσει η γρίπη. Κλινήρεις με συμπτώματα γρίπης μαθητές και εκπαιδευτικοί απουσιάζουν μαζικά από τα σχολεία και ως εκ τούτου περιορίζονται και οι τζίροι στα σχολικά κυλικεία.

«Είτε λείπουν καθηγητές και οι μαθητές έχουν κενό και κάνουν λιγότερες ώρες μάθημα, είτε σημαντικός αριθμός μαθητών απουσιάζει λόγω γρίπης», σημειώνει η κ. Κανναβιτσά.

Στο πλαίσιο αυτό, οι μισθωτές σχολικών κυλικείων με έγγραφό τους προς την υφυπουργό Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη ζητούν μείωση ενοικίου για το διάστημα που η γρίπη είναι σε έξαρση. «Το μίσθωμά μας διαμορφώνεται σε συνάρτηση του αριθμού των μαθητών και των ημερών λειτουργίας του σχολείου. Οταν ο αριθμός των μαθητών μειώνεται για ένα τόσο μεγάλο διάστημα, πρέπει να αναπροσαρμοστεί και το μίσθωμα», τονίζει η ίδια.

Αφορμή δε για το αίτημα του σωματείου αποτέλεσε εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας προς τα σχολεία, σύμφωνα με την οποία δεν θα προσμετρώνται οι απουσίες των μαθητών λόγω της γρίπης. «Οταν το υπουργείο παρεμβαίνει για τις απουσίες των μαθητών που σημαίνει ότι το φαινόμενο είναι έντονο και καθολικό, ζητούμε να υπάρξει μέριμνα και για εμάς», υπογραμμίζει η πρόεδρος του σωματείου ζητώντας αναλογική μείωση του μισθώματος στα κυλικεία.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου