ΤΟΠΙΚΑ

Στο… μικροσκόπιο τα φροντιστήρια και στη Μαγνησία

στο-μικροσκόπιο-τα-φροντιστήρια-και-611345

Ξεκινούν άμεσα έλεγχοι και επιβολή προστίμων βάσει… «τιμοκαταλόγου», που προβλέπει εγκύκλιος του Υπουργείου – Καταγγελίες υπάρχουν ήδη στη διάθεση της Δ.Δ.Ε.

Στο… μικροσκόπιο κλιμακίων ελέγχου μπαίνουν το επόμενο διάστημα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και κέντρα ξένων γλωσσών, που στη Μαγνησία ανέρχονται σε 200. Με εγκύκλιο που παρέλαβε την περασμένη Τρίτη η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, καλείται να συγκροτήσει κλιμάκια ελέγχου από διευθυντές σχολικών μονάδων που θα αναλάβουν την «καυτή πατάτα» των ελέγχων, που επανήλθαν στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης και προβλέπουν διοικητικές κυρώσεις με συγκεκριμένο… «τιμοκατάλογο».

Σύμφωνα με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτη Σαβελίδη οι έλεγχοι των φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης και των κέντρων ξένων γλωσσών επιστρέφουν μετά από πέντε σχεδόν χρόνια στην αρμοδιότητα των Διευθύνσεων της χώρας και θα γίνονται είτε αυτεπάγγελτα, είτε στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών.

Ηδη στη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας υπάρχουν καταγγελίες που αφορούν κυρίως στη λειτουργία κέντρων μελέτης χωρίς να τηρούν τις προδιαγραφές, αλλά και σε ζητήματα λειτουργίας φροντιστηρίων χωρίς άδεια ή χωρίς να έχουν ανανεώσει την άδειά τους.

Το επόμενο διάστημα θα ενημερωθούν οι διευθυντές των σχολικών μονάδων που θα κληθούν να επωμιστούν τους ελέγχους για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι που θα αφορούν στην ύπαρξη άδειας, την επικαιροποίηση της άδειας, τυχόν συστέγαση με ιδιωτικό σχολείο, απασχόληση διδακτικού προσωπικού χωρίς νόμιμη πρόσληψη ή προσωπικού που δεν έχει τα οριζόμενα από τον νόμο προσόντα.

Για κάθε μία από τις παραβάσεις μάλιστα καθιερώνεται και «τιμοκατάλογος» προστίμων που ξεκινούν από 100 ευρώ και φθάνουν τις 10.000 ευρώ, ακόμη και οριστική ανάκληση της άδειας.

Πρόστιμο 5.000 ευρώ προβλέπεται για λειτουργία χωρίς άδεια ή για συστέγαση με ιδιωτικό σχολείο, πρόστιμο από 1.000 έως 5.000 ευρώ προβλέπεται για απασχόληση προσωπικού χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα, μη ανανέωση άδειας τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 800 έως 1.200 ευρώ, ενώ προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις παρεμπόδισης ελέγχου μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 2.000 ευρώ και σε υποτροπή προβλέπεται ακόμη και ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου