ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς απορριμματοφόρα σήμερα ο Βόλος

χωρίς-απορριμματοφόρα-σήμερα-ο-βόλος-613411

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην κατάργηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας – Στο πλευρό τους ο Δήμος στηρίζει τον αγώνα τους

Χωρίς απορριμματοφόρα μένει σήμερα ο Βόλος. Τα αμαξοστάσια του Δήμου θα παραμείνουν κλειστά και η αποκομιδή των απορριμμάτων δεν θα γίνει, με τους εργαζόμενους να προχωρούν σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση αντιδρώντας στον νόμο 4512/2018 βάσει του οποίου περικόπτεται το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Βόλου Γιώργο Πράττο, μόνο στην Υπηρεσία του Δήμου περί τους 220 εργαζόμενους λαμβάνουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Πρόκειται για τους εργαζόμενους που στελεχώνουν τα πληρώματα των απορριμματοφόρων, αλλά και για οδοκαθαριστές, που λαμβάνουν μηνιαίως επίδομα της τάξης των 150 – 170 ευρώ. «Είναι κρίμα κι άδικο αυτό που συμβαίνει. Μιλάμε για εργαζόμενους που είναι όλη μέρα χωμένοι στα σκουπίδια. Αν δεν λάβουν αυτοί το επίδομα, ποιοι θα το λάβουν;», διερωτάται ο ίδιος στηρίζοντας τον αγώνα των εργαζομένων.

Οπως ανέφερε, σήμερα τα αμαξοστάσια του Δήμου θα παραμείνουν κλειστά στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων. Μόνο ένα απορριμματοφόρο με προσωπικό ασφαλείας θα κάνει αποκομιδή των υγειονομικών αποβλήτων από Νοσοκομείο και κλινικές και από πουθενά αλλού.

Στο πλαίσιο αυτό απευθύνεται έκκληση στους πολίτες και τους καταστηματάρχες εστίασης να κρατήσουν για μία ημέρα τα σκουπίδια σε δικούς τους χώρους και να μην τα εναποθέσουν στους κάδους απορριμμάτων, προκειμένου να μην προκληθεί πρόβλημα στην εικόνα καθαριότητας της πόλης.

Τον αγώνα των εργαζομένων στηρίζει ο Δήμος Βόλου, που σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: «Αναγνωρίζοντας ως απόλυτα δίκαιο το αίτημα των εργαζομένων των ΟΤΑ να μην καταργηθεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, στην καθαριότητα και τα τεχνικά συνεργεία των Δήμων, ο Δήμος Βόλου συμπαρίσταται στον αγώνα τους και ζητεί από την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα τους σχεδιασμούς της, που δεν συνάδουν με τη λογική και έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την ανάγκη οι εργαζόμενοι στους συγκεκριμένους τομείς, με τις ιδιαίτερες και επίπονες συνθήκες εργασίας, όχι μόνο να μην αποδυναμωθούν περαιτέρω, αλλά αντίθετα να ενισχυθούν με κάθε τρόπο».

Το Σωματείο Καθαριστριών

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Καθαριστριών καλεί τις καθαρίστριες στα δημόσια σχολεία να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που έχει προκηρυχθεί για σήμερα ενάντια στην περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και προχωρεί στη διακοπή, από την 1η Μαρτίου, της καταβολής των ΒΑΕ. Στην πραγματικότητα υλοποιεί τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης στις απαιτήσεις της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ. και υποβαθμίζει την εργασία των καθαριστριών, αλλά και όλων των συναδέλφων στους ΟΤΑ, που εργάζονται σε αντίξοες και ανθυγιεινές συνθήκες, ρισκάροντας καθημερινά τη ζωή τους και επιβαρύνοντας την υγεία τους», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου