ΤΟΠΙΚΑ

Λίστες στα φαρμακεία της Μαγνησίας για αντιγριπικά εμβόλια

λίστες-στα-φαρμακεία-της-μαγνησίας-γι-619098

«Σταγόνα στον ωκεανό» η παρτίδα που αναμένεται – «Δεν χρειάζεται πανικός» τονίζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας

«Σταγόνα στον ωκεανό» σε σχέση με τις λίστες… αναμονής στα φαρμακεία και της Μαγνησίας μοιάζει η παρτίδα με τα 50.000 εμβόλια που θα παραληφθεί εντός των ημερών και θα διανεμηθεί σε 130 φαρμακαποθήκες και 10.000 φαρμακεία σε όλη τη χώρα κι ενώ ο Η1Ν1 «θερίζει» με τους νεκρούς να φθάνουν στους 56 στην Ελλάδα. Στο Νοσοκομείο Βόλου έχουν καταγραφτεί δύο επιβεβαιωμένα περιστατικά νοσούντων από τον ιό και δύο θάνατοι.

Οι νεκροί από τον ιό Η1Ν1 οδήγησαν μαζικά στα φαρμακεία του Βόλου ανεμβολίαστους πολίτες που δεν φρόντισαν να εμβολιαστούν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η μαζική ζήτηση οδήγησε σε εξάντληση των αποθεμάτων και πλέον τα ράφια είναι άδεια. Εμβόλιο δεν υπάρχει ούτε για δείγμα, ενώ η ζήτηση είναι μεγάλη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα φαρμακεία έχουν ήδη αρχίσει να καταρτίζονται λίστες αναμονής για αντιγριπικά εμβόλια, ωστόσο δεν πρόκειται όλα τα αιτήματα να ικανοποιηθούν.

«Εχουμε κάνει τις παραγγελίες μας στις αποθήκες. Περιμένουμε παρτίδα των 50.000 εμβολίων όταν τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα είναι 10.000. Κάντε τη διαίρεση ποια ποσότητα θα πάρει κάθε φαρμακείο. Εμείς είμαστε κατά του πανικού. Οποιοι είναι αναγκαίο θα εμβολιαστούν και μιλάμε για χρόνια πάσχοντες και νοσούντες», ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κων. Ματσιόλης.

Οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ότι ο πανικός δεν βοηθά ιδίως αυτή την εποχή που βρισκόμαστε στο τέλος της περιόδου έξαρσης των ιώσεων. «Ακόμη και σε δέκα ημέρες να κάνει κάποιος το εμβόλιο δεν σημαίνει ότι ανοσοποιείται αμέσως. Χρειάζονται τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για να ξεκινήσουν να αναπτύσσονται τα αντισώματα», είπε από την πλευρά της το μέλος της διοίκησης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Χριστίνα Ζολώτα, παραδεχόμενη ότι οι λίστες αναμονής έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα φαρμακεία της Μαγνησίας.

«Ο κόσμος πανικοβάλλεται και αντιδρά. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει εκπαίδευση των πολιτών για τους εμβολιασμούς. Όταν τον περασμένο Δεκέμβριο είχαμε κάνει ως Σύλλογος καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου δεν υπήρξε ανταπόκριση», τόνισε ο κ. Ματσιόλης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου