ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές σε συνθήκες ένδειας στη Μαγνησία

μαθητές-σε-συνθήκες-ένδειας-στη-μαγνη-620118

Υπόμνημα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας

Δεκάδες μαθητές στον νομό Μαγνησίας διαβιούν σε συνθήκες ένδειας, χτυπά «καμπανάκι» προς την Πολιτεία η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, με αφορμή πανομοιότυπα περιστατικά που την έχουν απασχολήσει το τελευταίο τουλάχιστον δίμηνο. Μαθητής διάβαζε με φως από γκαζάκι, μαθήτρια κάτω από το στύλο δημοτικού φωτισμού, άλλο παιδί δεν πήγαινε στο σχολείο γιατί δεν μπορούσε να μελετήσει στο σπίτι λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης και δεν ήθελε να πιαστεί αδιάβαστο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτη Σαβελίδη και από αναφορές διευθυντών και καθηγητών, μαθητές αντιμετωπίζουν δυσκολία να καλύψουν ακόμη τη βασική ανάγκη της σίτισης. Δυσκολεύονται να μελετήσουν λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο σπίτι, καθώς ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση ή και νερό. Δεν μπορούν να καλύψουν ούτε καν το εισιτήριο του λεωφορείου για τη μετάβασή τους στο σχολείο και στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες, πολύ περισσότερο δε να συμμετέχουν σε σχολικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές, ακόμη κι αν η συμμετοχή είναι μόλις 2 ευρώ. Πολλοί ακόμη δυσκολεύονται να καλύψουν τα έξοδα για τη γραφική ύλη και όσα απαιτούνται στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων, όπως αθλητικές φόρμες, είδη σχεδίου – καλλιτεχνικών κ.ά.

Χαρακτηριστικά δε αναφέρει τον αριθμό των σιτιζόμενων μαθητών από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος σε γυμνάσια και λύκεια του νομού, που αφορά σε 241 μαθητές.

«Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με γενική, κεντρική, πολιτειακή μέριμνα», τονίζει ο κ. Σαβελίδης και ζητά τη θεσμοθέτηση μέτρων που θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης δεκάδων μαθητών.

Προτείνονται μάλιστα δύο δεσμίδες μέτρων. Η πρώτη αφορά στην Πολιτεία και περιλαμβάνει θεσμοθέτηση μαθητικού επιδόματος με σκοπό να αντεπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες τους οι μαθητές με διαβιωτική δυσχέρεια, στη χορήγηση του οποίου, για λόγους αντικειμενικότητας και διαφάνειας, θα πρέπει να εμπλέκονται οι σύλλογοι διδασκόντων και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων και με ειδική μέριμνα, ώστε οι παροχές αυτές να μην αξιοποιούνται από τρίτους αλλά από τους ίδιους μαθητές. Ζητείται διεύρυνση του νομοθετικού πλαισίου ώστε να μην πραγματοποιείται διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και άλλων παροχών σε οικογένειες μαθητών.

Στη δεύτερη δέσμη προτείνονται μέτρα εκπαιδευτικής υποστήριξης και συγκεκριμένα επέκταση της ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλες τις τάξεις του λυκείου και διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας κάποιων σχολείων, ως ολοήμερα γυμνάσια και λύκεια, τοποθέτηση ψυχολόγων με σκοπό τη διερεύνηση προβλημάτων και ενημέρωση των οικογενειών των μαθητών, δωρεάν μετακίνηση κ.ά.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε υπόμνημα που απευθύνεται στην υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, στην υφυπουργό Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη και στους βουλευτές του νομού Αλ. Μεϊκόπουλο, Μάκη Μπαλλή, Χρήστο Μπουκώρο και Κ. Στεργίου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου