ΤΟΠΙΚΑ

Δάσκαλοι στις τάξεις στη Μαγνησία χωρίς εφόδια

δάσκαλοι-στις-τάξεις-στη-μαγνησία-χωρ-621755

Το κενό που υπάρχει απέναντι στη νέα πραγματικότητα στα σχολεία επιχειρεί να καλύψει με ενημερωτικές εκδηλώσεις η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας

Ρομά, πρόσφυγες, μετανάστες, παιδιά χωρισμένων γονιών, παιδιά με σοβαρές αναπτυξιακές διαταραχές, κυρίως αυτισμό, είναι η νέα πραγματικότητα στις αίθουσες διδασκαλίας στα σχολεία, που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί.

Τέτοιες περιπτώσεις μαθητών που στο παρελθόν ήταν η εξαίρεση του κανόνα στις σχολικές τάξεις, τα τελευταία χρόνια απαντώνται όλο και πιο συχνά, σύμφωνα με τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γιώργο Πολύζο.

Οπως εξηγεί ο κ. Πολύζος, πλέον τα σχολεία έχουν γίνει πολυπολιτισμικά και τη νέα πραγματικότητα καλούνται να διαχειριστούν οι εκπαιδευτικοί. «Τα προβλήματα που προκαλούνται δεν αφορούν σε μεμονωμένα σχολεία. Επαψαν τα προβλήματα να είναι του ενός ή των δύο σχολείων. Αύριο τις δυσκολίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και άλλοι», σχολίασε ο κ. Πολύζος.

«Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αντεπεξέλθουν στη νέα πραγματικότητα χωρίς ουσιαστικά βοήθεια. Δεν υπάρχει επιμόρφωσή τους, οι προσλήψεις για παράλληλη στήριξη για τη βοήθεια των μαθητών μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας καθυστερούν να γίνουν κι όταν γίνονται δεν είναι για όλες τις ημέρες. Πολλοί εκπαιδευτικοί καλούνται να χειριστούν παιδιά με αυτισμό όταν δεν υπάρχει παράλληλη στήριξη χωρίς να είναι εφοδιασμένοι με τις γνώσεις που απαιτούνται», συμπλήρωσε ο ίδιος τονίζοντας ότι ο αριθμός των αυτιστικών παιδιών είναι σημαντικός μέσα στις αίθουσες. Χαρακτηριστικά δε αναφέρεται ότι στον νομό Μαγνησίας έχουν γίνει 34 προσλήψεις για παράλληλη στήριξη που αφορούν σε πάνω του ενός μαθητή κάθε μία και 11 προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών.

Δεδομένου του ελλείμματος επιμόρφωσης, το κενό επιχειρεί να καλύψει η ίδια η Πρωτοβάθμια μέσα από ημερίδες και ενημερώσεις.

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος συνάντηση των συλλόγων διδασκόντων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας που έχουν στις τάξεις τους Ρομά και πρόσφυγες μαθητές, προκειμένου να μιλήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να παρουσιάσουν καλές πρακτικές αντιμετώπισής τους.

Στις 8 Μαρτίου εξάλλου προγραμματίζεται ενημερωτική συνάντηση με θέμα τη διαχείριση των μαθητών – παιδιών χωρισμένων γονιών ή που ζουν σε οικογένειες που βρίσκονται σε διάσταση. Αντίστοιχη ενημερωτική εκδήλωση έγινε στον Αλμυρό, με πρωτοβουλία του εφημέριου του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου.

Τέλος, προγραμματίζεται ημερίδα για εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με την ΕΛΕΠΑΠ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τους μαθητές με αυτισμό.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου