ΤΟΠΙΚΑ

Χάνονται μεγάλες ποσότητες πηγαίου νερού από πηγές της Κουκουράβας

χάνονται-μεγάλες-ποσότητες-πηγαίου-ν-623248

Τάση αύξησης των χλωριόντων καταγράφει η ΔΕΥΑΜΒ, που προχωρά άμεσα σε εργολαβία για την αποκατάσταση του δικτύου αγωγών μεταφοράς νερού που καταστράφηκε

Τάση αύξησης των χλωριόντων στο πόσιμο νερό στο δίκτυο του Βόλου και μείωση της ποσότητας του νερού που μπαίνει στο υδραγωγείο παρατηρείται ένα μήνα μετά τις εκτεταμένες κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στις πηγές της Κουκουράβας και την καταστροφή του δικτύου, με αποτέλεσμα πηγαίο νερό σε ποσοστό 16% να μην μπορεί να φθάσει στις βρύσες των νοικοκυριών της πόλης.

Χθες, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ εγκρίθηκε μελέτη που συνέταξε άμεσα η Υπηρεσία και αποφασίστηκε να προχωρήσει στην ανάθεσή της σε ιδιώτη με τη μορφή της διαπραγμάτευσης προκειμένου άμεσα να επιλυθεί το κατεπείγον πρόβλημα. Ο προϋπολογισμός των εργασιών ανέρχεται στις 55.000 ευρώ.

Την ενημέρωση στο διοικητικό συμβούλιο έκανε ο διευθυντής λειτουργίας και συντήρησης υποδομών της ΔΕΥΑΜΒ Μιλτ. Φαναριώτης. Οπως εξήγησε, οι κατολισθήσεις σημειώθηκαν στις 12 Ιανουαρίου και εξαιτίας του φαινομένου έχει καταστραφεί το σύνολο του δικτύου μεταφοράς του νερού, ενώ μικρότερες ζημιές έχουν υποστεί και οι υδρομαστεύσεις. «Αυτή τη στιγμή το νερό από τις πηγές συγκεντρώνεται, όμως δεν μπορεί να μεταφερθεί στο κεντρικό υδραγωγείο. Μεγάλες ποσότητες πηγαίου νερού χάνονται από το δίκτυο του Βόλου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται άνοδος των συγκεντρώσεων χλωριόντων που μπορεί μεν να είναι κάτω από τα όρια, εμφανίζεται όμως τάση. Επιπλέον αν δεν αντιμετωπιστεί η καταστροφή θα έχουμε πρόβλημα όχι μόνο ποιότητας, αλλά και ποσότητας», σημείωσε.

Η Υπηρεσία της ΔΕΥΑΜΒ συνέταξε άμεσα τη μελέτη με τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου που πρέπει να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατό για να μη χάνονται τόσο μεγάλες ποσότητες νερού και μάλιστα πηγαίου.

Σε διάστημα δέκα ημερών από την ημέρα της δημοσίευσης αναμένεται να αναδειχθεί ο ανάδοχος που θα αναλάβει την κατασκευή εκ νέου του δικτύου μεταφοράς νερού, αλλά και την επισκευή μικρότερων ζημιών στις υδρομαστεύσεις.

Νέα μηχανήματα απόφραξης

Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε η επιστροφή μετά από διαγωνισμό της παραγωγής, διαχείρισης και επίδοσης λογαριασμών της ΔΕΥΑΜΒ στα ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε έναντι ποσού 273.540 ευρώ. Στην ανάθεση της εργασίας σε ιδιώτη αντέδρασε για μία ακόμη φορά ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Βάιος Ζεμπέογλου.

Ο ίδιος πάντως ψήφισε υπέρ της ανάθεσης σε ανάδοχο του έργου για τη συντήρηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στον βιολογικό, υποστηρίζοντας ότι «δυστυχώς εδώ και ένα με ενάμιση χρόνο είναι η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση των βλαβών». Υπογράμμισε ωστόσο την ανάγκη προγραμματισμού από τη ΔΕΥΑΜΒ προσλήψεων τόσο στον βιολογικό, όσο και σε υδραυλικούς.

Τέλος, εγκρίθηκε η διενέργεια διαγωνισμού για την προμήθεια αυτόνομου φερόμενου μηχανήματος καθαρισμού και απόφραξης υπονόμων τοποθετημένου σε τρέιλερ. «Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των εργαζομένων», σημείωσε ο κ. Ζεμπέογλου αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον καθαρισμό των υπονόμων στα δίκτυα των Δήμων που συνενώθηκαν με τον Βόλο και τα οποία παρουσιάζουν στενά σημεία πρόσβασης που δεν φθάνουν τα αποφρακτικά της ΔΕΥΑΜΒ. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στις 57.000 ευρώ και όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Στ. Παπαευσταθίου θα δοθεί η δυνατότητα στη ΔΕΥΑΜΒ να προσεγγίσει με ασφάλεια και άνεση σε στενούς δρόμους και οικισμούς.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου