Διάλογος με ψυχραιμία

διάλογος-με-ψυχραιμία-624644

Της Ελένης Χάνου

Για πρώτη φορά στα χρονικά του ο Βόλος απέκτησε τη δική του επιδημιολογική μελέτη, προκειμένου να καταγραφούν από επιστήμονες οι διαστάσεις των νεοπλασματικών νόσων και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Και για πρώτη φορά η πόλη ξέρει από χείλη επιστημόνων κι όχι με βάση… φήμες και εκτιμήσεις τι συμβαίνει.

Η στατιστική αποτύπωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας έδειξε ότι «θερίζει» ο καρκίνος του ήπατος, που φαίνεται να συνδέεται και με την αύξηση της κατάχρησης αλκοόλ στην πόλη, και τα εγκεφαλικά. Ο Βόλος έχει αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο του ήπατος τρεις φορές πάνω από τον μέσο πανελλαδικό όρο. Τα ευρήματα της επιδημιολογικής μελέτης εξέπληξαν ορισμένους, που άλλα αποτελέσματα θα τους… εξυπηρετούσαν.

Για παράδειγμα, τα κακοήθη νεοπλάσματα των οργάνων του αναπνευστικού συστήματος και των ενδοθωρακικών οργάνων παρουσιάζουν, όπως καταγράφεται στην επιδημιολογική μελέτη στατιστικά, σημαντική μείωση στο σύνολο των δύο φύλων και στους άνδρες στον νομό Μαγνησίας.

Οι παράγοντες κινδύνου είναι το δεύτερο στάδιο της μελέτης, που ήδη έχει ξεκινήσει από την επιστημονική ομάδα, που εργάζεται με μεράκι και ζήλο για να ρίξει… φως σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά στη δημόσια υγεία, την αύξηση των καρκίνων.

Ενα ζήτημα που έγινε φέιγ βολάν επί μήνες στον Βόλο, με ορισμένους να τρομοκρατούν χωρίς στοιχεία με πρωτοφανή ελαφρότητα.

Θα θυμίσουμε ότι το αίτημα για την εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης ήταν κάτι που πάγια ζητούσε ο ιατρικός κόσμος, που διαπίστωνε μεν αύξηση καρκίνων, αλλά δεν μπορούσε να μιλήσει υπεύθυνα χωρίς στοιχεία. Η επιδημιολογική μελέτη όμως αποφασίστηκε να χρηματοδοτηθεί μόνο όταν ξεκίνησε η τρομοκρατία της πόλης για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από μία και μόνο πηγή.

Κανένας σοβαρός επιστήμονας δεν θα βγει και θα υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα οι όροι λειτουργίας όχι μόνο εργοστασίων και γενικότερα της πόλης. Το κυκλοφοριακό, ο τρόπος θέρμανσης τον χειμώνα είναι σημεία αιχμής.

Οπως επίσης κανένας σοβαρός επιστήμονας δεν θα βγει να υποστηρίξει ότι οι καρκινογενέσεις και τα καρδιαγγειακά είναι αποτέλεσμα μιας πηγής. Ο επιστημονικός κόσμος επανειλημμένως έχει τονίσει ότι ιδίως ο καρκίνος σε όλες τις μορφές του είναι πολυπαραγοντικός. Αλλος παράγοντας συμβάλλει περισσότερο, άλλος λιγότερο. Και είναι κάτι που μπορεί να μελετηθεί και να διαπιστωθεί.

Το ζητούμενο είναι πλέον ότι για πρώτη φορά υπάρχουν επίσημα επιστημονικά στοιχεία, εξειδικευμένα για τον Βόλο, στο τραπέζι του δημοσίου διαλόγου. Αυτό που πλέον χρειάζεται είναι ψυχραιμία και ο διάλογος να μπει στη σωστή βάση, προκειμένου να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στην κατεύθυνση της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου