ΤΟΠΙΚΑ

Ελεγχοι – πυροτεχνήματα για το τσιγάρο στο «Κολωνάκι»

ελεγχοι-πυροτεχνήματα-για-το-τσιγάρ-628643

Η ξαφνική υγειονομική επιθεώρηση για τον αντικαπνιστικό νόμο προκάλεσε αντιδράσεις καταστηματαρχών

Καπνούς από τα… αυτιά βγάζουν καταστηματάρχες εστίασης στον Βόλο, για την ξαφνική επανέναρξη τις τελευταίες ημέρες των ελέγχων για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου, που είναι μεν σε ισχύ, αλλά δεν… εφαρμόζεται. Χθες στο «Κολωνάκι» του Βόλου βρέθηκε κλιμάκιο με επόπτριες Υγείας, που προχώρησαν σε ελέγχους σε επιχειρήσεις εστίασης για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου που είναι σε ισχύ μόνο στα χαρτιά για τη συντριπτική πλειονότητα των καταστημάτων, αιφνιδιάζοντας ιδιοκτήτες και θαμώνες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την επανέναρξη των ελέγχων από κλιμάκιο εποπτριών Υγείας επιβεβαίωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Χρυσούλα Κολημήτρα. «Ο νόμος δεν έχει απενεργοποιηθεί. Είναι σε ισχύ. Ωστόσο η Υπηρεσία μας δεν έχει τη δυνατότητα τακτικών ελέγχων, λόγω έλλειψης προσωπικού. Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας ενεργούμε υγειονομική επιθεώρηση και για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου», ανέφερε η κ. Κολημήτρα. Σημειώνεται ότι στη νευραλγική Διεύθυνση Υγείας υπάρχουν μόλις έξι επόπτες Υγείας, που είναι υπεύθυνοι όχι μόνο για τον Βόλο, αλλά για ολόκληρο τον νομό Μαγνησίας, από το Πήλιο μέχρι τα νησιά των Βορείων Σποράδων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι έλεγχοι όχι μόνο δεν είναι τακτικοί, αλλά πολλές φορές, όπως τελευταία, χρειάζεται να προηγηθούν καταγγελίες από μη καπνιστές που ενοχλούνται. Χθες μάλιστα ο έλεγχος διενεργήθηκε μετά από πέντε επώνυμες καταγγελίες για ισάριθμα καταστήματα σε βάρος των οποίων κινήθηκαν θιγόμενοι πολίτες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ώρα των ελέγχων δεν διαπιστώθηκε κάποια παράβαση.

Ο αντικαπνιστικός νόμος μπορεί να είναι σε ισχύ και στην έναρξη κάθε χρονιάς το υπουργείο να στέλνει τη σχετική εγκύκλιο, στον Βόλο όμως δεν εφαρμόζεται στα καταστήματα εστίασης. Προσπάθειες που έγιναν για τη διακοπή του τσιγάρου στο εσωτερικό των καταστημάτων «πνίγηκαν» από τις πρώτες ημέρες στην απώλεια… τζίρου.

Οσες επιχειρήσεις προσπάθησαν να τηρήσουν τον νόμο, βλέποντας άλλες να συνεχίζουν να παρανομούν και να προσελκύουν πελάτες, αναγκάστηκαν να σταματήσουν, απουσία ελέγχων.

«Δεν είμαστε αντίθετοι στην εφαρμογή του νόμου, αλλά να ισχύσει καθολικά και για πάντα. Ελεγχοι – φωτοβολίδες δεν έχουν αποτέλεσμα», διαμαρτύρονται καταστηματάρχες του κέντρου, οι οποίοι πέρυσι τον Μάρτιο και μετά την πρωτοπορία των Τρικάλων είχαν επιχειρήσει να κάνουν καμπάνια για την καθολική εφαρμογή του μέτρου και μάλιστα ζήτησαν από τον Δήμο Βόλου να μπει μπροστάρης, αλλά η προσπάθεια δεν «περπάτησε».

Υπενθυμίζεται ότι οι καταστηματάρχες εστίασης είναι υποχρεωμένοι να έχουν τοποθετημένη σε εμφανές σημείο στο μαγαζί τους πινακίδα, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται το κάπνισμα, να μην έχουν σταχτοδοχεία σε τραπέζια και μπαρ και να διατηρούν βιβλίο, στο οποίο θα πρέπει να καταγράφουν τα στοιχεία του πελάτη τους που ενδεχομένως αρνηθεί να σβήσει το τσιγάρο, μετά από σύσταση που θα του κάνουν. Σε περίπτωση που εντοπιστούν παραβάσεις, τα πρόστιμα ξεκινούν από 50 ευρώ για τους «θεριακλήδες» θαμώνες που αρνούνται να σβήσουν τα τσιγάρα τους και από 500 ευρώ για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων που δεν εφαρμόζουν τον νόμο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου