ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες Stickeristas: Μία παιδική μανία που έγινε… κίνημα

βολιώτες-stickeristas-μία-παιδική-μανία-που-έγιν-632311

Στον Βόλο σήμερα η πανελλήνια συνάντηση του ελληνικού Stickers Club – Ευκαιρία για ανταλλαγές αυτοκόλλητων όπως τότε στο σχολείο και τη γειτονιά

Ποιος δεν θυμάται τον εαυτό του ως μικρό παιδί να καταθέτει όλο του το χαρτζιλίκι σε ένα περίπτερο, στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς ή στο βιβλιοπωλείο που θα συναντούσε καθ’ οδόν για το σχολείο, προκειμένου να αγοράσει αυτοκόλλητα χαρτάκια με ποδοσφαιριστές, πρωταγωνιστές σειρών ή κινουμένων σχεδίων για να τα κολλήσει στα άλμπουμ; Ποιος ξεχνά την αγωνία κάθε φορά που έσκιζε το φακελάκι για να αποκαλύψει το περιεχόμενο και να βρει το σπάνιο αυτοκόλλητο που έλειπε από τη συλλογή του, προκειμένου να συμπληρώσει το άλμπουμ του και μάλιστα πρώτος; Ή ποιος δεν έχει πάει στο σχολείο με ολόκληρα ματσάκια από διπλά και τριπλά αυτοκόλλητα προκειμένου να τα ανταλλάξει με συμμαθητές του στο διάλειμμα για να μπορέσει να συμπληρώσει τη συλλογή του πριν ξεκινήσει την επόμενη;

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Συλλεκτική μανία που… πέρασε με την ενηλικίωση; Οχι για ορισμένους ρομαντικούς Βολιώτες, που ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να μαζεύουν αυτοκόλλητα, να συμπληρώνουν άλμπουμ και να εμπλουτίζουν τη συλλογή τους με νέους… θησαυρούς. Οπως ο Λάμπρος Σδρόλιας, διευθυντής στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, που διαθέτει 15 συλλογές με άλμπουμ με αυτοκόλλητα και είναι ένας από εκατοντάδες ενεργούς stickeristas σε όλη την Ελλάδα και χιλιάδες σε όλον τον κόσμο που συνεχίζουν να συλλέγουν με μανία αυτοκόλλητα και να συμπληρώνουν και νέες συλλογές.

Το ελληνικό Stickers Club αποτελείται σήμερα από 600 ενεργούς stickeristas που συνεχίζουν να συγκεντρώνουν αυτοκόλλητα για να κολλήσουν στα άλμπουμ και οι οποίοι νιώθουν ακριβώς όπως πολλά χρόνια πριν, την αγωνία να βρουν το αυτοκόλλητο που λείπει, τη χαρά της συλλογής και την πληρότητα όταν το άλμπουμ δεν έχει ούτε ένα κενό.

Ο Λάμπρος Σδρόλιας

Σήμερα Κυριακή stickeristas από όλη την Ελλάδα δίνουν ραντεβού στον Βόλο στο πλαίσιο πανελλήνιας συνάντησης που πραγματοποιούν κάθε χρόνο. Περίπου 80 stickeristas αναμένεται να δώσουν το «παρών» στην ετήσια συνάντηση που θα γίνει στα «Καναράκια» στη μία το μεσημέρι και θα είναι μία πολύ καλή ευκαιρία όχι μόνο σύσφιγξης των σχέσεων των μελών του ελληνικού Stickers Club, αλλά και ανταλλαγών αυτοκόλλητων.

Η πανελλήνια συνάντηση είχε φιλοξενηθεί και πριν από δύο χρόνια στην πόλη με τους stickeristas να ανακαλύπτουν ότι πίσω από το χόμπι της συλλογής αυτοκόλλητων κρύβονται… μεγάλα παιδιά με την ιδιότητα σήμερα του γιατρού, του δικηγόρου, του δασκάλου, του επαγγελματία κάθε ηλικίας.

Το ελληνικό Stickers Club αποτελείται σήμερα από 600 ενεργούς stickeristas που συνεχίζουν να συγκεντρώνουν αυτοκόλλητα για να κολλήσουν στα άλμπουμ

Οπως τότε, έτσι και σήμερα

Ο Λάμπρος Σδρόλιας θυμάται κι ο ίδιος τον εαυτό του ως παιδί να μαζεύει αυτοκόλλητα για να συμπληρώσει το άλμπουμ με αγαπημένους ποδοσφαιριστές που αγόραζε από το περίπτερο. «Για κάποια χρόνια το είχα αφήσει, αλλά άρχισα ξανά μέσα από τα παιδιά μου», αναφέρει ο ίδιος.

Το σύστημα έχει βεβαίως αλλάξει σε σχέση με αυτό που ίσχυε χρόνια πριν. Πλέον από το περίπτερο μπορεί κανείς να πάρει μόνο το άλμπουμ. Για να πάρει όμως αυτοκόλλητα, πρέπει να αγοράσει συγκεκριμένα προϊόντα που πωλούνται ευρέως ακόμη και στα σούπερ μάρκετ και τα οποία περιέχουν έναν κωδικό, με τον οποίο προμηθεύονται απευθείας από την εταιρεία αυτοκόλλητα. Μπορεί βεβαίως κάποιος να παραγγείλει κούτες με φακελάκια από την κάθε εταιρεία.

Οσο για τις ανταλλαγές; «Κι αυτές έχουν αποκτήσει νέα χαρακτηριστικά. Υπάρχουν το facebook, πλατφόρμες ανταλλαγής αυτοκόλλητων παγκοσμίως», αναφέρει ο κ. Σδρόλιας για τις ανταλλαγές αυτοκόλλητων που παίρνουν… διεθνή χαρακτηριστικά όταν πρόκειται για κάτι σπάνιο.

Και μπορεί ο ίδιος να διαθέτει 15 συλλογές, υπάρχουν όμως συλλέκτες που δεν έχουν σταματήσει και συγκεντρώνουν σήμερα και 80 και 100 συλλογές.

«Αποκαλούμε τους εαυτούς μας ρομαντικούς. Γινόμαστε ξανά μικρά παιδιά. Ακόμη και με άσπρα μαλλιά νιώθουμε όπως όταν ήμασταν μικρά παιδάκια στη γειτονιά που συγκεντρωνόμασταν και αναζητούσαμε τα αυτοκόλλητα που μας έλειπαν για να συμπληρώσουμε τη συλλογή μας», περιγράφει με νοσταλγική διάθεση ο κ. Σδρόλιας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου