Σημεία των καιρών

σημεία-των-καιρών-632995

Της Ελένης Χάνου

Τις διαστάσεις του αντίκτυπου της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, που συνεχίζει να βιώνει η χώρα και κατ’ επέκταση η Μαγνησία, αποκαλύπτουν αριθμοί.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, την εβδομάδα που πέρασε, εγκρίθηκε η παροχή δεκατιανού σε 248 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων που έχουν την έδρα τους στον Δήμο Βόλου. Πρόκειται για μαθητές χωρίς την οικονομική… πολυτέλεια να έχουν το χαρτζιλίκι τους για να αγοράσουν το γεύμα τους από το σχολικό κυλικείο ή να πάρουν έστω έτοιμο το κολατσιό τους από το σπίτι. Αν δεν υπήρχαν η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος που παρέχει το πρωινό από την αρχή της σχολικής χρονιάς σε όσους μαθητές έχουν ανάγκη και ο Δήμος που ξεκινά τη διανομή του δεκατιανού, δεκάδες μαθητές δεν θα είχαν τη δυνατότητα να κολατσίσουν στα διαλείμματα ανάμεσα στα απαιτητικά μαθήματα.

Ο αριθμός των παιδιών που έχουν ανάγκη σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου Βόλου είναι τριπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο προηγούμενων ετών, οπότε και πάλι ο Δήμος αναλάμβανε να παρέχει το δεκατιανό σε μαθητές μέσω των σχολικών κυλικείων.

Και πραγματικά αποκαλύπτει πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα για ολοένα και περισσότερες οικογένειες μέσα στην πόλη. Που μπορεί να μην υπάγονται στα αυστηρά κριτήρια της Πρόνοιας για να είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα, δεν μπορούν όμως να καλύψουν βασικές βιοποριστικές ανάγκες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ιδίως για τα παιδιά τους που πηγαίνουν στο σχολείο.

Παιδιά που δεν ζητούν, που αρνούνται να αποκαλύψουν το πρόβλημα που βιώνει η οικογένειά τους και που αντικρίζουν με περηφάνια τη ζωή, δίνοντας τη δική τους μάχη προκειμένου με «όπλο» τους τα γράμματα να προσπαθούν να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Πλέον στα γραφεία ολοένα και περισσότερων διευθυντών, τόσο στα Γυμνάσια, όσο και στα Λύκεια, εκτός από τον απαιτούμενο εξοπλισμό υπάρχουν μικρά ψυγεία και θερμοθάλαμοι για τη διατήρηση των προϊόντων που προορίζονται για μαθητές. Σημεία των καιρών…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου