ΤΟΠΙΚΑ

Δάσκαλοι γερνούν στις αίθουσες

δάσκαλοι-γερνούν-στις-αίθουσες-643856

Ανεβαίνει κάθε χρόνο ο μέσος όρος των δασκάλων στην τάξη – Τιμούνται από τον τοπικό Σύλλογο 12 εκπαιδευτικοί που βγήκαν στη σύνταξη

Στις αίθουσες… γερνούν οι δάσκαλοι στη Μαγνησία, οι οποίοι επιλέγουν να συνεχίζουν να είναι ενεργοί ακόμη κι αν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης, καθώς η έξοδος στη σύνταξη δεν… συμφέρει. «Ο μέσος όρος ηλικίας των δασκάλων στις τάξεις ανεβαίνει κάθε χρόνο», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Αποστόλης Μούσιος με αφορμή τη βράβευση 12 εκπαιδευτικών που βγήκαν φέτος στη σύνταξη, που θα γίνει στο πλαίσιο κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου την ερχόμενη Τρίτη 29 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου.

Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, ο μέσος όρος ηλικίας εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια είναι πλέον στα 51 έτη. «Είναι μεγάλος ο μέσος όρος και ανεβαίνει κάθε χρόνο. Αυτό είναι απόρροια της αδιοριστίας που υπάρχει. Επί σειρά ετών δεν γίνονται διορισμοί στα δημόσια σχολεία και ο μέσος όρος ηλικίας ανεβαίνει. Η ανανέωση του εκπαιδευτικοί προσωπικού είναι αναγκαία», επισημαίνει ο ίδιος τονίζοντας την ανάγκη διορισμών για την κάλυψη και των κενών στα σχολεία του νομού που ανέρχονται περίπου στα 170 και κάθε χρόνο καλύπτονται από αναπληρωτές με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σταθερό εκπαιδευτικό δυναμικό και προγραμματισμός για την επόμενη χρονιά.

Οπως εξήγησε, εκπαιδευτικοί ακόμη κι αν συμπληρώνουν το όριο αποφεύγουν την έξοδο στη σύνταξη επειδή δεν συμφέρει. Από 1/1/2019 όσοι βγαίνουν στη σύνταξη παίρνουν μικρότερες κατά 35% συντάξιμες αποδοχές σε σχέση με όσους είχαν βγει στη σύνταξη έως 13 Μαΐου 2016. Η σύνταξη δεν συμφέρει ούτε για όσους έχουν ανήλικα παιδιά, καθώς με την έξοδο τούς κόβεται το επίδομα παιδιού. «Οι εκπαιδευτικοί παρατείνουν τον εκπαιδευτικό τους βίο έστω κι αν δεν παίρνουν επιπλέον χρήματα», σημείωσε ο κ. Μούσιος μιλώντας για τον σταθερά χαμηλό αριθμό συνταξιούχων ετησίως τα τελευταία χρόνια στον νομό.

Αποτρεπτική για τη σύνταξη είναι και η μεγάλη αναμονή μέχρι να βγουν η σύνταξη και το εφάπαξ. Για ένα περίπου χρόνο εκπαιδευτικοί λαμβάνουν το 60% των αποδοχών τους μέχρι να βγει η σύνταξη και περιμένουν έως και 2,5 χρόνια μέχρι να λάβουν το εφάπαξ.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου