ΤΟΠΙΚΑ

Σχολεία –κυψέλες δημιουργίας

σχολεία-κυψέλες-δημιουργίας-646118

Η καθυστέρηση της εγκυκλίου από το Υπουργείο Παιδείας είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των προγραμμάτων για φέτος

Σε… κυψέλες δημιουργίας άρχισαν να μετατρέπονται από την αρχή της εβδομάδας Γυμνάσια και Λύκεια της Μαγνησίας. Το «πράσινο φως» που άναψε το Υπουργείο Παιδείας βρήκε σε ετοιμότητα τις σχολικές μονάδες της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την έναρξη των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, που αφορούν σε τρεις τομείς, πολιτισμό, περιβάλλον και αγωγή υγείας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες το πρωί στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Σοφία Κανταράκη ανακοίνωσε την έναρξη από την αρχή της εβδομάδας των προγραμμάτων, που φέτος είναι περίπου 200.

Πέρυσι τα προγράμματα είχαν ξεκινήσει μέσα στον Νοέμβριο, φέτος όμως η εγκύκλιος κοινοποιήθηκε στη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας στις 7 Δεκεμβρίου και οι δραστηριότητες ξεκίνησαν μόλις τις τελευταίες ημέρες. Η καθυστέρηση της έναρξης των προγραμμάτων είχε μάλιστα ως αποτέλεσμα να υποβληθούν λιγότερες σε σχέση με πέρυσι προτάσεις. Φέτος υποβλήθηκαν 200 και πέρυσι «έτρεξαν» 230 προγράμματα.

Σε εκκρεμότητα είναι επίσης τα προγράμματα αγωγής σταδιοδρομίας (πρώην επαγγελματικού προσανατολισμού) για τα οποία όπως ανέφερε η κ. Κανταράκη υπάρχει εντολή… αναμονής.

Σύμφωνα με την κ. Κανταράκη και φέτος η πλειονότητα των προγραμμάτων αφορά σε πολιτιστικά. Ξεκίνησαν να εκπονούνται 110 πολιτιστικά προγράμματα, 50 περιβαλλοντικά και 15 αγωγής υγείας ενώ τα υπόλοιπα αφορούν στην αγωγή σταδιοδρομίας. Τα προγράμματα είναι σχεδόν ισόποσα κατανεμημένα μεταξύ Γυμνασίων και Λυκείων και μάλιστα υπάρχουν και πολλές συμμετοχές από τα Επαγγελματικά Λύκεια.

«Πρόκειται για πρωτότυπα, καινοτόμα, ευφάνταστα προγράμματα που υπηρετούν την τέχνη, το θέατρο και τα εικαστικά και συνιστούν αντίδοτο στην έλλειψη κουλτούρας και στην αδιαφορία για το περιβάλλον» σημείωσε η κ. Κανταράκη.

Από την πλευρά της η προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων Ρηγώ Φασουράκη εστίασε στη μεγάλη και εθελοντική συμμετοχή των εκπαιδευτικών. Περί τους 600 εκπαιδευτικούς θα διαθέσουν δωρεάν τον ελεύθερο χρόνο τους για να συντονίσουν τα προγράμματα στα οποία συμμετέχει πληθώρα μαθητών και μάλιστα εκτός σχολικού ωραρίου, ακόμη και μέσα στα Σαββατοκύριακα.

Για τα προγράμματα έχει λάβει γνώση και η Ενωση Γονέων Δήμου Βόλου, με τον πρόεδρο Ηλία Κουτσερή να υπογραμμίζει ότι οι γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν σε αυτά. «Το σημαντικό είναι ότι μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα οι μαθητές αποκομίζουν νέες γνώσεις, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται και βάση δεδομένων για πολλά στοιχεία που αφορούν στον τόπο μας μέσα από την εργασία μαθητών και εκπαιδευτικών», ανέφερε ο κ. Κουτσερής.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου