ΤΟΠΙΚΑ

Μόνιμη δομή το «Βοήθεια στο Σπίτι» στον Δήμο Βόλου

μόνιμη-δομή-το-βοήθεια-στο-σπίτι-στο-647583

Αλλάζει τον οργανισμό του ο Δήμος Βόλου για τη μονιμοποίηση 31 εργαζομένων στο πρόγραμμα που λειτουργεί μέσω ΕΣΠΑ από το 2003

Ως μόνιμη δομή με μόνιμο προσωπικό θα λειτουργεί εφεξής το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που σήμερα και μόνο στην περίπτωση του Δήμου Βόλου υποστηρίζει συνολικά 830 ηλικιωμένα και μοναχικά άτομα. Με εγκύκλιό του από τις 11 Ιανουαρίου και στον απόηχο απόφασης τον περασμένο Δεκέμβριο το Υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους Δήμους να προχωρήσουν στη σύσταση οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που πλέον δεν θα στηρίζεται στη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αλλά θα αποτελεί μόνιμη Υπηρεσία στο πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων.

Η λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ως μόνιμη δομή ήταν πάγιο αίτημα των Δήμων της χώρας για την κάλυψη των αναγκών ηλικιωμένων και μοναχικών δημοτών, που το μόνο τους αποκούμπι είναι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα για να συνεχίσουν να ζουν στο σπίτι τους και να αποφύγουν την ιδρυματοποίηση.

Στον Δήμο Βόλου το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ξεκίνησε να λειτουργεί το 2003 και αποτελεί δομή της Κοινωνικής Μέριμνας της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ Σοφία Χάλαρη, απευθύνεται κυρίως σε ηλικιωμένα, μοναχικά άτομα και άτομα με αναπηρίες που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν. «Στόχος του προγράμματος είναι να αποφευχθεί η ιδρυματοποίηση ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες και να τους προσφερθεί καλύτερη ποιότητα ζωής χωρίς να χρειαστεί να απομακρυνθούν από το σπίτι τους», σημειώνει η κ. Χάλαρη.

Σήμερα μέσω του προγράμματος εξυπηρετούνται συνολικά 830 ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρίες από το «Βοήθεια στο Σπίτι» στον Δήμο Βόλου. Η μεγάλη πλειονότητα, οι 405, είναι στην περιοχή Βόλου – Ν. Ιωνίας και Αλυκών. Επιπλέον 90 στην περιοχή Ν. Αγχιάλου – Μικροθηβών, 155 στα ορεινά (Ιωλκός – Πορταριά – Μακρινίτσα) και 180 στην περιοχή Αγριάς – Αρτέμιδας και Δράκειας – Αγ. Λαυρεντίου – Αγ. Βλασίου.

Κάθε έναν από τους ενταγμένους στο πρόγραμμα παρακολουθεί τριμελής επιτροπή, κοινωνική λειτουργός, νοσηλεύτρια και οικογενειακή βοηθός. Οι 39 εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» φροντίζουν για όλα τα απαραίτητα.

Για τη λειτουργία της δομής με μόνιμα χαρακτηριστικά θα απαιτηθεί η αλλαγή οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας από τον Δήμο Βόλου προκειμένου να προβλέψει τη σύσταση 31 θέσεων μόνιμου προσωπικού (οι υπόλοιποι οκτώ είναι αορίστου χρόνου) και στη συνέχεια να κινηθούν οι διαδικασίες για την κάλυψη των θέσεων αυτών.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου