Απόσταση μεταξύ άσκησης και πραγματικότητας

απόσταση-μεταξύ-άσκησης-και-πραγματι-659318

Της Ελένης Χάνου

Συναγερμός σήμανε την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι στον Βόλο από τρομο – φάκελο που παραλάμβανε η γραμματεία της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο ύποπτος κίτρινος φάκελος με αποστολέα από την Ινδία και παραλήπτη τον πρύτανη μαζί με την υπόλοιπη αλληλογραφία από τη γραμματεία της πρυτανείας, ενεργοποίησε για πρώτη φορά στα χρονικά του Βόλου το διαυπηρεσιακό πρωτόκολλο αντιμετώπισης χημικών – βιολογικών απειλών.

Το σκηνικό που στήθηκε στο κέντρο του Βόλου, τόσο από την πλευρά της Ιάσονος, όσο και της Αργοναυτών παρέπεμπε σε χολιγουντιανή ταινία. Δεκάδες πυροσβέστες, αστυνομικοί, λιμενικοί, διασώστες του ΕΚΑΒ, οχήματα παραταγμένα έξω από το κτίριο «Παπαστράτος», η περιοχή γύρω από το οποίο είχε αποκλειστεί με κόκκινες απαγορευτικές κορδέλες, ειδικές σκηνές με ντουζιέρες για απολύμανση, στολές, μάσκες…

Ποτέ στο παρελθόν οι Αρχές του τόπου δεν έχουν κληθεί να εφαρμόσουν το πρωτόκολλο σε πραγματικό περιστατικό και οι σκηνές ήταν πραγματικά πρωτόγνωρες.

Η επιχείρηση όμως ήταν πολύωρη… Από τις 12:30 το μεσημέρι, οπότε και από την πρυτανεία έγινε η ενημέρωση για τον ύποπτο φάκελο, η επιχείρηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις έξι το απόγευμα.

Επί πέντε και πλέον ώρες στελέχη της πρυτανείας και εργαζόμενοι βρίσκονταν σε καραντίνα στα γραφεία της πρυτανείας, περιμένοντας να εφαρμοστεί ό,τι αυστηρώς προβλέπει το πρωτόκολλο.

Να στηθούν οι σκηνές με τις ντουζιέρες για την απολύμανση όσων ήρθαν σε επαφή με τον φάκελο πριν βγουν έξω και οδηγηθούν στο Νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους (από τη στιγμή που ο επίμαχος φάκελος δεν ανοίχτηκε), να συσκευαστεί ο φάκελος, να απολυμανθεί και να σφραγιστεί ο χώρος.

Και φάνηκε ότι η πράξη απέχει πολύ από τις ασκήσεις, έστω κι αν μόλις πριν από δύο μήνες άσκηση για αντιμετώπιση βιολογικού – χημικού κινδύνου είχε πραγματοποιηθεί στην Αγριά. Τις πρώτες ώρες του συμβάντος διασώστες με κίτρινες στολές «πάλευαν» με τη βοήθεια συναδέλφων τους να εφαρμόσουν τις αντιασφυξιογόνες μάσκες που έπρεπε να φορέσουν πριν μπουν στο αποκλεισμένο κτίριο. Και χρειάστηκαν αρκετές πρόβες πριν «πάρουν το κολάι».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου