ΤΟΠΙΚΑ

S.O.S. για το εμβληματικό ρολόι της Αργαλαστής

s-o-s-για-το-εμβληματικό-ρολόι-της-αργαλασ-659343

Ιστορικός από τη Θεσσαλονίκη που το επισκέφθηκε πρόσφατα διαπίστωσε ότι βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση

Ενα ιστορικό πανέμορφο ρολόι κινδυνεύει με ολοσχερή καταστροφή. Πρόκειται για το εμβληματικό στην πλατεία Αργαλαστής ρολόι του καμπαναριού του ιερού ναού των Αγίων Αποστόλων, το οποίο προσφάτως επισκέφθηκε ιστορικός από τη Θεσσαλονίκη και διαπίστωσε ότι χρήζει άμεσης συντήρησης.

Ο κ. Αντώνης Γώδης ιστορικός από τη Θεσσαλονίκη εδώ και μερικά χρόνια ερευνά τα δημόσια ρολόγια της Μακεδονίας. Αναφορές σε άρθρα για το ρολόι του καμπαναριού του ιερού ναού των Αγίων Αποστόλων της Αργαλαστής του Πηλίου τού προκάλεσε το ενδιαφέρον. «Επειδή τα εναπομείναντα δημόσια ελβετικά ρολόγια στη χώρα μας είναι ελάχιστα, και θέλοντας να εξακριβώσω το αληθές της πληροφορίας περί ελβετικού ρολογιού επισκέφθηκα κατά τις εορτές των Χριστουγέννων την Αργαλαστή και με τη βοήθεια της κ. Ιωάννας Νικολέρη του ξενώνα Φιλιππίδη στις Μηλιές Πηλίου ήρθα σε επαφή με τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου ο οποίος πολύ ευγενικά μου επέτρεψε την πρόσβαση στο καμπαναριό», περιγράφει ο κ. Γώδης.

Η επιτόπια επίσκεψή του και φωτογράφιση του μηχανισμού του ρολογιού επιβεβαίωσε την πρώτη εντύπωσή του πως το ρολόι της Αργαλαστής δεν είναι ελβετικό, αλλά γερμανικό. Ο Βρετανός ειδικός δημοσίων ρολογιών κ. Andy Burdon της αγγλικής εταιρείας The Time Workshop μελέτησε τις φωτογραφίες που του έστειλε και πρώτος ταύτισε τον μηχανισμό ως χαρακτηριστικό της γερμανικής εταιρείας Hörz. Το ίδιο επιβεβαίωσε και Ελβετός ειδικός ωρολογοποιίας (κ. Michel Viredaz της Chronometrophilia) αλλά και ο τεχνικός κ. Erich Müller της κατασκευάστριας εταιρείας Philipp Hörz GmbH.

Το ρολόι διαθέτει ατέρμονη αλυσίδα και μηχανισμό κουρδίσματος τύπου remontoire με βαρίδια, πολύ χαρακτηριστική μανιβέλα κουρδίσματος για τα δύο μεγάλα βαρίδια και την καμπάνα, χτυπούσε δε τις ώρες (όσες ώρες τόσοι χτύποι) καθώς και τη μισή ώρα (ένας χτύπος) με τη συνδεδεμένη καμπάνα του. Το μεγάλο εκκρεμές ήταν τύπου δευτερολέπτου. Το ρολόι ήταν ποιοτικής, για την εποχή, κατασκευής, η δε αξία του (σε σημερινές τιμές) ήταν περί τα 15.000 δολάρια ΗΠΑ. Οπως προκύπτει από την πινακίδα που υπάρχει επικολλημένη στο εκκρεμές του ρολογιού, το ρολόι προμήθευσε (και προφανώς εγκατέστησε) στην Αργαλαστή ο γνωστός Ελληνας κατασκευαστής, αλλά και μεταπωλητής ξένων ρολογιών Χρήστος Καραμάνος από τον Πειραιά, το 1914, με χρήματα που δώρισε στο χωριό το ζεύγος Δημητρίου και Μαλάμως Χατζάκου.

Ο τεχνικός κ. Erich Müller της κατασκευάστριας εταιρείας Philipp Hörz GmbH επιβεβαίωσε από τα ιστορικά αρχεία πωλήσεων της εταιρείας που διατηρούνται ώς τις μέρες μας, πως την εποχή εκείνη (αρχές 20ού αιώνα) η εταιρεία είχε πωλήσει 14 δημόσια ρολόγια στην εταιρεία Καραμάνος τού Πειραιά και, προφανώς, το ρολόι της Αργαλαστής ήταν ένα από τα 14 αυτά ρολόγια.

«Η σημερινή κατάσταση του παλαιού μηχανισμού του ρολογιού είναι δυστυχώς κακή. Ο μηχανισμός του όμορφου, ιστορικού αυτού ρολογιού χρήζει άμεσης συντήρησης ώστε να μην καταστραφεί ολοσχερώς. Τα δύο μεγάλα βαρίδια πρέπει επειγόντως να κατεβούν και να ακουμπήσουν στο έδαφος, διότι κρέμονται σκουριασμένα σε μεγάλο ύψος, με μεγάλο κίνδυνο να πέσουν και να τραυματίσουν άνθρωπο ή να καταστρέψουν το καμπαναριό. Ευχής έργον θα είναι να συντηρηθεί ο ιστορικός αυτός μηχανισμός και να αποκατασταθεί η λειτουργία του, εφόσον βρεθεί χρηματοδότηση από τις τοπικές Αρχές ή άλλον φορέα. Γερμανός ειδικός έκρινε πως, εφόσον αποφασιστεί η συντήρηση και αποκατάστασή του, ο χρόνος που είναι απαραίτητος για την εκ νέου θέση του σε λειτουργία δεν θα ξεπεράσει τις τέσσερις εβδομάδες», αναφέρει ο κ. Γώδης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου