ΤΟΠΙΚΑ

Πλήγμα στα οπωροκηπευτικά στη Μαγνησία

πλήγμα-στα-οπωροκηπευτικά-στη-μαγνησ-660760

Τις επόμενες ημέρες θα φανεί η έκταση της καταστροφής από τον παγετό, που σε κάποιες περιπτώσεις εκτιμάται ότι θα είναι ολοκληρωτική

Μεγάλο πλήγμα έχουν υποστεί από τον παγετό των προηγούμενων ημερών καλλιέργειες οπωροκηπευτικών στη Μαγνησία, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγωγών που ξεκίνησαν ήδη να υποβάλουν δηλώσεις ζημιών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κων. Λάμπρο το εύρος της ζημιάς που προκλήθηκε από τον παγετό θα φανεί τις επόμενες ημέρες, ήδη όμως εκτιμάται ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι ολοκληρωτική.

Οπως ανέφερε ο κ. Λάμπρος, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις καλλιέργειες κηπευτικών και συγκεκριμένα στα φυλλώδη (σπανάκι, μαρούλι, σέλινο, μαϊντανός κ.τ.λ.), που μάλιστα εκτιμάται ότι θα υπάρξουν μεγάλες ελλείψεις, αλλά και αύξηση της τιμής τους.

Από στρώμα χιονιού είναι καλυμμένα και σιτηρά, που όμως θα φανεί κατά πόσο έχουν επηρεαστεί από τις συνθήκες παγετού. «Το χιόνι λειτουργεί σαν μονωτικό και σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία του εδάφους προστατεύει τα φυτά», σημείωσε ο κ. Λάμπρος.

Μικρότερης έκτασης ζημιές αναμένεται να καταγραφούν στις ελιές, κλαδιά των οποίων έσπασαν από το βάρος του χιονιού και ενδεχομένως στα εσπεριδοειδή.

«Θα παρακολουθήσουμε στενά το θέμα. Οσοι υπέστησαν ζημιές θα αποζημιωθούν μέσω του ΕΛΓΑ», σημείωσε ο κ. Λάμπρος.

Το χιόνι όμως και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν προκαλούν μόνο προβλήματα. Αποτελούν… ευλογία για κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τον καθηγητή Δενδροκομίας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γεώργιο Νάνο. «Τα δέντρα έχουν ανάγκη από το ψύχος για να μπορέσουν να ανθίσουν κανονικά. Επιπλέον στις χαμηλές θερμοκρασίες οι καλλιέργειες καθαρίζονται από τον δάκο και τη μύγα της Μεσογείου. Πέρυσι ο χειμώνας ήταν καταστροφικός για τις δενδροκαλλιέργειες που χρειάζονται το κρύο», σημείωσε ο κ. Νάνος.

Δηλώσεις ζημιών

Από την ανταποκρίτρια του ΕΛΓΑ Δήμου Βόλου καλούνται οι παραγωγοί να προχωρήσουν σε δηλώσεις ζημιάς σε φυτικό κεφάλαιο (κηπευτικά) από τον συνεχόμενο παγετό της 6ης Ιανουαρίου και για τις περιοχές της Δημοτικής Κοινότητας Βόλου και Δημοτικής Κοινότητας Διμηνίου.

Οι δηλώσεις γίνονται στα γραφεία της Δημοτικής Κοινότητας Διμηνίου (πρώην Δημαρχείο Αισωνίας) έως 20/1 και ώρες από 09:00 έως 14:00.

Τηλ. επικοινωνίας 2421353605, 24210 91349

Δικαιολογητικά αιτήσεων (σε αντίγραφα) ταυτότητα, αριθμός λογαριασμού τραπέζης, ΑΦΜ, χαρτογραφικό (ΟΣΔΕ 2018).

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου