ΤΟΠΙΚΑ

Σε καραντίνα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

σε-καραντίνα-το-πανεπιστήμιο-θεσσαλί-661057

Λουκέτο στο «Παπαστράτος» από την Ιάσονος – Οχημα της Πυροσβεστικής και αστυνομικοί της Ασφάλειας φυλούν την είσοδο από την παραλία

Σε καραντίνα συνεχίζει να βρίσκεται το συγκρότημα «Παπαστράτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο, μετά τον τρομο – φάκελο που παρέλαβε η γραμματεία της Πρυτανείας προχθές το μεσημέρι, θέτοντας σε συναγερμό τις τοπικές Αρχές και σε εφαρμογή για πρώτη φορά στα χρονικά της πόλης του διαυπηρεσιακού πρωτοκόλλου αντιμετώπισης χημικών – βιολογικών απειλών. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ύποπτος να περιέχει ενεργό άνθρακα φάκελος, εξακολουθεί να βρίσκεται εντός του κτιρίου, οι είσοδοι στο οποίο πάντως έχουν αποκλειστεί μέχρις ότου μεταφερθεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους προκειμένου να διαπιστωθεί ποιο είναι το περιεχόμενό του.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το ξημέρωμα της χθεσινής ημέρας βρήκε το συγκρότημα «Παπαστράτος» κλειστό. Ενα λουκέτο κλειδωμένο στην καγκελόπορτα στην είσοδο από την πλευρά της Ιάσονος αποτρέπει την είσοδο στον χώρο ακαδημαϊκών, φοιτητών και εργαζομένων. Από την πλευρά της παραλίας, όπου είναι η άλλη είσοδος, υπάρχουν όχημα και προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, που φρουρεί το κτίριο και διασφαλίζεί ότι κανείς δεν θα περάσει στο εσωτερικό.

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φάκελος δεν εστάλη στο Γενικό Χημείο του Κράτους κι ότι τουλάχιστον έως το απόγευμα χθες βρισκόταν στον χώρο του κτιρίου «Παπαστράτος» όπου υπάρχει φύλαξη και από την πλευρά της Αστυνομίας. Ο ύποπτος φάκελος και δύο ακόμη με τους οποίους ακουμπούσε και ενδεχομένως έχουν «μολυνθεί» βρίσκονται σε ειδικές συσκευασίες. Οι Αρχές αναμένουν εντολή για τη μεταφορά τους προκειμένου να ανοιχτούν και να εξεταστεί αν το περιεχόμενό τους είναι επικίνδυνο ή όχι.

Το κτίριο «Παπαστράτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα βρίσκεται σε καραντίνα τουλάχιστον έως και την Κυριακή και μέχρι να διαπιστωθεί κατά πόσο επικίνδυνο ή όχι είναι το περιεχόμενο του τρομο – φακέλου που παραμένει κλειστός και σε ειδική συσκευασία.

Τα μαθήματα αναπληρώσεων που γίνονταν αυτή την περίοδο είτε έχουν αναβληθεί, είτε έχουν μεταφερθεί σε άλλα κτίρια όπου αυτό είναι δυνατό, ενώ η Πρυτανεία έστησε το… στρατηγείο της για να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί στα γραφεία της Επιτροπής Ερευνών στο κτίριο Τσαλαπάτα, μέχρι να δοθεί εντολή ασφαλούς επιστροφής στο κτίριο «Παπαστράτος».

Πρώτη φορά εφαρμογή του πρωτοκόλλου

Ο ύποπτος φάκελος με αποστολέα από την Ινδία και παραλήπτη τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήση Μαμούρη, που παραλήφθηκε στις 12:30 το μεσημέρι προχθές Πέμπτη, μαζί με την υπόλοιπη αλληλογραφία από τη γραμματεία της Πρυτανείας, ενεργοποίησε για πρώτη φορά στα χρονικά του Βόλου το διαυπηρεσιακό πρωτόκολλο αντιμετώπισης χημικών – βιολογικών απειλών.

Ποτέ στο παρελθόν οι Αρχές του τόπου δεν έχουν κληθεί να εφαρμόσουν το πρωτόκολλο σε πραγματικό περιστατικό και οι σκηνές που είδαν πολίτες που βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης παρέπεμψαν σε χολιγουντιανή παραγωγή.

Το γενικό πρόσταγμα είχε η 8η ΕΜΑΚ Λάρισας, 16 άνδρες της οποίας με ειδικές στολές και αντιασφυξιογόνες μάσκες μπήκαν στο «Παπαστράτος». Επιπλέον 16 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου ενεργοποιήθηκαν για τη μεγάλη επιχείρηση που περιελάμβανε εκκένωση του κτιρίου, αποκλεισμό των εισόδων, στήσιμο σκηνών και ειδικών ντουζιέρων για απολύμανση κατά την έξοδο ανθρώπων που πιθανόν να είχαν «προσβληθεί».

Σε συναγερμό και το προσωπικό δύο μονάδων του ΕΚΑΒ Βόλου, που επίσης φορώντας ειδικές στολές και μάσκες μπήκε στον χώρο για να απομακρύνει τα πέντε άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με τον φάκελο και να τους μεταφέρει προληπτικά στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου διαμορφώθηκε ειδικός χώρος στον πρώτο όροφο για την προληπτική εξέτασή τους.

Επί ποδός και ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας που είχαν την ευθύνη να δημιουργήσουν μία ασφαλή περίμετρο γύρω από το κτίριο, να συμβάλουν στην εκκένωση και την ασφάλισή του.

Σημειώνεται ότι άσκηση αντιμετώπισης βιολογικού – χημικού κινδύνου είχε πραγματοποιηθεί μόλις πριν από δύο μήνες, στις εγκαταστάσεις της ΕΛΙΝ στην Αγριά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου