ΤΟΠΙΚΑ

Στο ναδίρ το 2018 δωρεές και μεταμοσχεύσεις στη Μαγνησία

στο-ναδίρ-το-2018-δωρεές-και-μεταμοσχεύσε-663631

Σε όλη την Ελλάδα 1.200 νεφροπαθείς περιμένουν έως και 11 χρόνια στη λίστα για μεταμόσχευση – Στους 12.000 οι αιμοκαθαρόμενοι

Από τις χειρότερες χρονιές ήταν το 2018 που έφυγε για τον Σύλλογο Νεφροπαθών Νομού Μαγνησίας «Οι Αγιοι Ανάργυροι», τόσο από πλευράς δωρεάς νεφρών, όσο και μεταμοσχεύσεων. Μόλις δύο μεταμοσχεύσεις πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο χρόνο στη Μαγνησία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Βασίλη Γιαννάκο, ο οποίος ευελπιστεί ότι μέσω του νέου νόμου που τέθηκε σε ισχύ από 1/1/2019 θα ενθαρρυνθούν οι δωρεές οργάνων – δώρα ζωής για όσους περιμένουν σε λίστες αναμονής για να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία να ζήσουν υγιείς και μακριά από Νοσοκομεία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οπως ανέφερε ο κ. Γιάννακος, η καλύτερη περίοδος από πλευράς δωρεάς οργάνων και μεταμοσχεύσεων ήταν η τετραετία 2007 – 2010 και ιδίως το 2008 οπότε και από το σύνολο των μεταμοσχεύσεων που έγιναν στη χώρα το 80% αφορούσε σε νεφροπαθείς. «Από το 2010 και μετά σημειώνεται μεγάλη πτώση», ανέφερε ο κ. Γιαννάκος, υποστηρίζοντας ότι και το 2018 ο αριθμός των δωρεών και μεταμοσχεύσεων ήταν σταθερά χαμηλός και μάλιστα μονοψήφιος.

Μόλις δύο νεφροπαθείς, εκ των οποίων ο ένας και γραμματέας στον τοπικό Σύλλογο, έλαβαν το πολυπόθητο δώρο ζωής, από δύο οικογένειες Βολιωτών που σε δύσκολες στιγμές για τους ίδιους πήραν τη γενναία απόφαση να δωρίσουν τα όργανα δικών τους ανθρώπων και να δώσουν ζωή σε συνανθρώπους τους που ούτε καν γνώριζαν.

Σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, σε αντίθεση με τον αριθμό των δωρεών και μεταμοσχεύσεων, ο αριθμός των αιμοκαθαρόμενων νεφροπαθών, αλλά και η λίστα αναμονής όσων περιμένουν για μεταμόσχευση αυξάνεται. Στους 12.000 φθάνουν οι αιμοκαθαρόμενοι πανελλαδικά και στους 1.200 όσοι περιμένουν στη λίστα αναμονής μέχρι να βρουν συμβατό μόσχευμα. «Αυτή η αναμονή μπορεί να διαρκέσει ακόμη και 11 χρόνια ή και παραπάνω», σημείωσε ο κ. Γιαννάκος.

Ο ίδιος ευελπιστεί ο νέος νόμος που ψηφίστηκε και που τέθηκε σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά, να ενισχύσει τον αριθμό των δωρεάς οργάνων και μεταμοσχεύσεων.

Μέχρι πρότινος για να γίνει δωρεά οργάνων απαιτούνταν η συναίνεση των συγγενών ακόμη κι αν ο νεκρός ήταν δηλωμένος δωρητής οργάνων. Με τον νέο νόμο υπάρχουν τρεις επιλογές, είτε να δηλώσει κάποιος ότι δεν θέλει να γίνει δωρητής, είτε να δηλώσει δωρητής και σε αυτή την περίπτωση δεν απαιτείται η συναίνεση των συγγενών, είτε να μην εγγραφεί και να αποφασίσουν οι συγγενείς αν θα δωριστούν ή όχι τα όργανά του. Οι εγγραφές γίνονται στο μητρώο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) είτε on line (eom.gr) είτε μέσω ΚΕΠ.

«Το ζητούμενο είναι να γίνει καμπάνια ευαισθητοποίησης του κόσμου για τη σημασία της δωρεάς οργάνων», τόνισε ο κ. Γιαννάκος.

Τιμούν τις οικογένειες των δωρητών οργάνων και τον Χαράλαμπο Τσιμά

θα πραγματοποιήσει την ετήσια συνεστίαση για την κοπή της πίτας του την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, στη μία το μεσημέρι, στο κέντρο «Ενυδρείο», στην περιοχή του Αναύρου.

Ο Σύλλογος θα τιμήσει για τη μεγάλη τους προσφορά τις οικογένειες των δοτών για τη γενναία απόφασή τους να δωρίσουν τα όργανα των συγγενών τους.

Επίσης, θα τιμήσει τον μεγάλο ευεργέτη της πόλης Χαράλαμπο Τσιμά για τη χορηγία του προς τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Βόλου.

Η τιμή της κάρτα είναι 15 ευρώ και περιλαμβάνει πλήρες μενού με ζωντανή μουσική από την ορχήστρα των αδερφών Κερασιώτη.

Κάρτες θα πωλούνται σε Μ.Τ. Νεφρού, Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης Νοσοκομείου Βόλου, Μ.Τ. Νεφρού Θεσσαλική Νοσηλευτική και Μ.Τ. Νεφρού «Ανασσα» και από τα μέλη του Συλλόγου, καθώς και στην είσοδο του κέντρου την ημέρα της κοπής της πίτας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου