ΤΟΠΙΚΑ

Μειωμένο ωράριο και πολλές απουσίες χθες στα σχολεία της Μαγνησίας

μειωμένο-ωράριο-και-πολλές-απουσίες-χ-663809

Μειωμένο ωράριο μαθημάτων, αλλά και πολλές απουσίες μαθητών καταγράφηκαν στα σχολεία που λειτούργησαν χθες στον νομό Μαγνησίας, μετά το «χτύπημα» του χιονιά στην ευρύτερη περιοχή.

Χθες, δεύτερη ημέρα μαθημάτων για τη νέα χρονιά, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά με αποφάσεις δημάρχων στους τρεις νησιωτικούς Δήμους, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου που επλήγησαν από ισχυρή χιονόπτωση, αλλά και στους Δήμους Ζαγοράς – Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου κι Αλμυρού, όπου ο παγετός είναι το κυρίαρχο πρόβλημα. Στο Νότιο Πήλιο άνοιξαν μόνο τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στις περιοχές των Καλών Νερών και Αγίου Γεωργίου Νηλείας.

Στον Δήμο Ρήγα Φεραίου δεν λειτούργησαν το δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγεία Καναλίων και στον δήμο Βόλου δεν λειτούργησαν το δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Πορταριάς, αλλά και το 3ο νηπιαγωγείο Ιωλκού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας Αποστόλη Μούσιο, κύριο χαρακτηριστικό στα σχολεία που λειτουργούν μετά το πέρασμα του χιονιά είναι οι πολλές απουσίες. «Κυρίως στα νηπιαγωγεία αλλά και στην α’ και β’ τάξη στα δημοτικά σχολεία, οι γονείς προτιμούν να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι για να μην κρυώσουν. Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όλοι οι διευθυντές είχαν φροντίσει πριν την έναρξη των μαθημάτων να πηγαίνουν καθημερινά στα σχολεία τους και να ανοίγουν τα συστήματα θέρμανσης», σημείωσε ο κ. Μούσιος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες σε δύο νηπιαγωγεία που άνοιξαν, οι μοναδικές παρουσίες ήταν αυτές των νηπιαγωγών. Πρόκειται για τα νηπιαγωγεία Διμηνίου και Αϊδινίου όπου οι μαθητές δεν πήγαν για μάθημα.

Το πρόβλημα που αναφέρθηκε στο δημοτικό σχολείου Σέσκλου, όπου οι βρύσες ήταν παγωμένες επιλύθηκε χθες και σήμερα το σχολείο αναμένεται να λειτουργήσει χωρίς πρόβλημα. Κανονικά επίσης αναμένεται να λειτουργήσουν και το ειδικό δημοτικό σχολείο στο Αλιβέρι αλλά και το 18ο Δ.Σ. Βόλου όπου επίσης οι βρύσες ήταν παγωμένες και συνεργεία της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Βόλου, φρόντισε για την επίλυση των προβλημάτων.

Δυσλειτουργίες και στα σχολεία της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας. Σε Γυμνάσιο Ιωλκού, 3ο Γενικό Λύκειο Βόλου και 4ο Γενικό Λύκειο Βόλου έγιναν τετράωρα μαθήματα με αποφάσεις του συλλόγου διδασκόντων.

Μάλιστα, ο διευθυντής του 4ου Γενικού Λυκείου Βόλου, Νίκος Ιωαννίδης, με ανακοίνωσή του εξήγησε ότι «λόγω υπερβολικού ψύχους και μη επαρκούς θέρμανσης των χώρων του σχολείου τα μαθήματα χθες (σ.σ. προχθές) και σήμερα (σ.σ. χθες) διεξάγονται για τις πρώτες τέσσερις ώρες. Η παλαιότητα του καυστήρα, των σωληνώσεων και των σωμάτων θέρμανσης, δεν επιτρέπει την χρήση και την υπερθέρμανση τους πάνω από ορισμένο χρονικό διάστημα γιατί δημιουργεί όρους επικινδυνότητας, όπως είχε συμβεί δύο χρόνια πριν με την έκρηξη σωλήνα στον χώρο του γυμναστηρίου αλλά και τον θρυμματισμό δεκάδων σωμάτων έκτοτε. Ως εκ τούτου, το σχολικό συγκρότημα είναι αδύνατο με δεδομένη την υγρασία και το κρύο που συσσωρεύτηκαν λόγω διακοπών, αλλά και των πολικών θερμοκρασιών που επικρατούν να θερμανθεί επαρκώς. Με γνώμονα την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών, ο σύλλογος προχώρησε στην λήψη και επικύρωση της παραπάνω απόφασης».

Πρόβλημα με τη θέρμανση ορισμένων αιθουσών παρατηρήθηκε και στο 2ο Γενικό Λύκειο Βόλου (όχι στο 2ο Γυμνάσιο όπως εκ παραδρομής γράφηκε) που όμως χθες επιλύθηκε και το σχολείο αναμένεται να λειτουργήσει σήμερα κανονικά.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου