Αντιμέτωποι με τον χιονιά και την… ασυνειδησία

αντιμέτωποι-με-τον-χιονιά-και-την-ασυ-668052

Της Ελένης Χάνου

Η επέλαση της «Σοφίας» και στον Βόλο έντυσε την πόλη στα λευκά και έθεσε σε εγρήγορση τον δημοτικό μηχανισμό, που με μεγάλο στόλο οχημάτων βγήκε στους δρόμους για αποχιονισμό, ρίψη αλατόνερου και αλατιού με στόχο να κρατήσει ανοιχτές τις κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Εργαζόμενοι του Δήμου και ιδιώτες επαγγελματίες – χειριστές μηχανημάτων βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον χιονιά, αλλά και την… ασυνειδησία ορισμένων πολιτών, που σε δύσκολες καιρικές συνθήκες με τη συμπεριφορά τους ήρθαν να επιδεινώσουν τα προβλήματα που φυσικό ήταν να προκληθούν στην πόλη.

Με το που άρχισε να χιονίζει και να το στρώνει, αντί να αποφευχθούν κατά το δυνατό οι μετακινήσεις, βγήκαν όλοι με τα αυτοκίνητά στους δρόμους. Κάποιοι για να κινηθούν στις δουλειές τους, κάποιοι για να πάνε για καφέ ή απλώς να… βολτάρουν στη χιονισμένη πόλη.

Δεν ήταν όμως μόνο οι άσκοπες μετακινήσεις που δεν αποφεύχθηκαν. Ορισμένοι δεν φρόντισαν να έχουν «φορεμένες» καν αντιολισθητικές αλυσίδες τις πρώτες ώρες, με αποτέλεσμα να κάνουν διαδρομή μέχρι ενός σημείου και μετά μην μπορώντας να συνεχίσουν να σταματούν καταμεσής του δρόμου για να τις «φορέσουν» μπλοκάροντας όλη την κυκλοφορία. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα στην Αναλήψεως, όπου την πρώτη ημέρα του χιονιά το μποτιλιάρισμα εκτεινόταν από τη γέφυρα της Αγίας Παρασκευής μέχρι το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας!

Το σκηνικό συμπλήρωσαν τα… παρκαρισμένα αυτοκίνητα δεξιά κι αριστερά του οδοστρώματος, ορισμένα παράνομα, με αποτέλεσμα ο αποχιονισμός να γίνεται μόνο στο μέσο και η ποσότητα του χιονιού να συσσωρεύεται στις ρόδες των ΙΧ.

Οι εκκλήσεις για συνεργασία των δημοτών δεν εισακούστηκαν. Και αυτό δυσκόλεψε το έργο του αποχιονισμού και επιπλέον έφερε γκρίνιες. Δυστυχώς, καλά κρατά η επαρχιώτικη νοοτροπία ότι για όλα φταίνε οι άλλοι «που δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους», που «δουλεύουν δύο φορές τον χρόνο και δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους» και ποτέ εμείς οι ίδιοι που δεν φροντίσαμε για τα στοιχειώδη που στο κάτω – κάτω αφορούν στη δική μας προστασία και την αποφυγή πρόκλησης προβλημάτων με δική μας υπαιτιότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου