ΤΟΠΙΚΑ

Ξεροσταλιάζουν μπροστά από γκισέ σε τράπεζες και στα ΕΛΤΑ Βόλου

ξεροσταλιάζουν-μπροστά-από-γκισέ-σε-τ-675439

Τρέχουν πριν την εκπνοή του έτους οι Βολιώτες για να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις

Μπροστά από τα γκισέ των τραπεζών, των ΕΛΤΑ, τα μηχανήματα easy pay και ΑΤΜ’s «στενάζουν» τις τελευταίες ημέρες του χρόνου οι Βολιώτες για να τακτοποιήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους έως τέλος του έτους.

Τις τελευταίες ημέρες η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε τράπεζες και ΕΛΤΑ, όπου οι «ουρές» είναι ατελείωτες ακόμη και μπροστά από τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών, τα easy pay ή τα ΑΤΜ.

Ο μέσος όρος αναμονής των συναλλασσόμενων είναι περίπου 40 λεπτά της ώρας και όσοι έχουν να διεκπεραιώσουν οικονομικές υποχρεώσεις σε πάνω από μία τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να διαθέσουν ακόμη και ένα ολόκληρο πρωινό για να ολοκληρώσουν τις δουλειές τους.

Οσοι δεν διαθέτουν e-banking για τις συναλλαγές τους οπλίζονται με περισσή υπομονή και ξεροσταλιάζουν στις αίθουσες αναμονής των τραπεζικών υποκαταστημάτων ή το χειρότερο στις «ουρές» στο κρύο έξω από τα ΑΤΜ.

Χαρακτηριστική είναι η κίνηση στο κεντρικό υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στον Βόλο, όπου αν και οι πόρτες για την εξυπηρέτηση του κοινού κλείνουν στις 8:30 το βράδυ, οι υπάλληλοι δεν καταφέρνουν να φύγουν πριν τις 10 ή και 11 το βράδυ για να εξυπηρετήσουν όσους βρίσκονται μέσα στο κατάστημα και έχουν πάρει αριθμό προτεραιότητας.

Η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί στην εκπνοή του χρόνου μεθαύριο Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου, οπότε και θα πρέπει να έχει τακτοποιηθεί το σύνολο των φορολογικών υποχρεώσεων των ελληνικών νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα στις 31 Δεκεμβρίου εκπνέει η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για το 2019. Επίσης οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να εξοφλήσουν την τέταρτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ για να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμο 0,73%. Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο τέλος του Ιανουαρίου 2019 για να μην επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο πρέπει να εξοφλήσουν μια ακόμη μηνιαία δόση των ρυθμίσεών τους. Τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος και τέλος οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικό σύστημα θα πρέπει στο τέλος του μήνα να καταβάλουν τον ΦΠΑ.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου