Οποιος πρόλαβε… φως είδε

οποιος-πρόλαβε-φως-είδε-686481

Της Ελένης Χάνου

Απίστευτη η ιστορία με δεκάδες οικογένειες που τους έχουν κόψει το ρεύμα λόγω οφειλών, έχουν φθάσει μέχρι την… πηγή για να επανασυνδεθούν με το δίκτυο της ΔΕΗ, αλλά δεν έχουν καταφέρει να πιουν νερό… και κινδυνεύουν να μείνουν μέσα στις γιορτές στα σκοτάδια και στο κρύο, χωρίς το βασικό αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το περασμένο καλοκαίρι βγήκε πρόγραμμα από το Υπουργείο Ενέργειας για την καταβολή εφάπαξ επιδόματος σε νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και λόγω οφειλών στη ΔΕΗ τούς έχουν κόψει το ρεύμα.

Συστήθηκαν επιτροπές στους κατά τόπους Δήμους, μεταξύ των οποίων και στον Βόλο, εξετάστηκαν αιτήματα και δικαιολογητικά όσων τους είχαν κόψει το ρεύμα έως 30 Ιουνίου και αναλόγως με την περίπτωση άλλες αιτήσεις εγκρίθηκαν, επιδοτήθηκαν και τα φώτα άναψαν ξανά στα σπίτια κι άλλες απορρίφθηκαν.

Περίπου 6.000 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα επέστρεψαν στο δίκτυο της ΔΕΗ και έχουν ξανά ηλεκτρικό ρεύμα, βασικό αγαθό για τη λειτουργία κάθε οικογένειας.

Από το πρόγραμμα περίσσεψαν χρήματα και έτσι επεκτάθηκε για όσα νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω οφειλών έως τις 21 Σεπτεμβρίου. Ξανά αιτήσεις από δικαιούχους, συνεδριάσεις των επιτροπών, εγκρίσεις. Μόνο που αυτή τη φορά ρεύμα πρόλαβαν να πάρουν εκείνοι για τους οποίους οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν έως 10 Νοεμβρίου. Από εκεί και μετά 650 νοικοκυριά, των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν και περίμεναν από μέρα σε μέρα να ξανασυνδεθούν με το δίκτυο της ΔΕΗ, εξακολουθούν να μένουν στα σκοτάδια επειδή… άδειασε από χρήματα ο εθνικός κουμπαράς. Και για να μπορέσουν να πληρωθούν τα εφάπαξ επιδόματα πρέπει να βρεθούν 2,5 εκατ. ευρώ.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν μείνει με τις εγκεκριμένες αιτήσεις για επανασύνδεση των νοικοκυριών τους με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος στα χέρια. Αλλά τα χαρτιά δεν τους παρέχουν ούτε φως όταν νυχτώνει, ούτε ζέστη από τη λειτουργία των σωμάτων τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Η έγκριση του αιτήματός τους για το εφάπαξ βοήθημα τους αναπτέρωσε το ηθικό, αλλά αποτέλεσμα δεν έχουν δει μέχρι στιγμής.

Τα χρήματα τουλάχιστον για τις αιτήσεις που έχουν εγκριθεί και περιμένουν πρέπει να βρεθούν άμεσα. Αλλιώς εκατοντάδες οικογένειες θα περάσουν… μαύρα Χριστούγεννα. Και φυσικά δεν είναι οι μόνες. Υπάρχουν εκατοντάδες ακόμη για τις οποίες πρέπει να ληφθεί μέριμνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου