ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Αναβαθμίζεται ο σχολικός χάρτης της Μαγνησίας

αναβαθμίζεται-ο-σχολικός-χάρτης-της-μ-687510

Αναβαθμίζεται από το νέο σχολικό έτος ο σχολικός χάρτης της Μαγνησίας σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Ιδρυση ενός νέου Επαγγελματικού Λυκείου, λυκειακές τάξεις και νέοι τομείς επαγγελματικής εκπαίδευσης περιλαμβάνονται στην πρόταση που κατέθεσε χθες στο Υπουργείο Παιδείας ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης, προκειμένου να εγκριθεί και να ισχύσει από το νέο σχολικό έτος.

Η εδραίωση του Γενικού Λυκείου Καναλίων με την επανίδρυσή του είναι για μία ακόμη χρονιά στην κορυφή της λίστας των αλλαγών σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Το ΓΕΛ Καναλίων λειτουργεί από το 2011 με αναστολή της απόφασης κατάργησής του. Κάθε χρόνο επί επτά συναπτά σχολικά έτη λειτουργεί με ετήσιες αποφάσεις αναστολής της κατάργησης που εκδίδονται κάθε χρόνο από τον υπουργό Παιδείας από το 2011 έως σήμερα.

Εφόσον ανακληθεί η υπάρχουσα πρόταση δεν θα απαιτείται κάθε χρόνο η αναστολή της κατάργησής του και θα διασφαλιστεί η μελλοντική απρόσκοπτη λειτουργία του σχολείου. Για το θέμα είτε της επανίδρυσης, είτε της ανάκλησης της απόφασης κατάργησης του σχολείου, έχει γνωμοδοτήσει θετικά και το δημοτικό συμβούλιο Ρήγα Φεραίου, ενώ υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας του έχει αποφανθεί το σύνολο της εκπαιδευτικής οικογένειας.

Πέραν της επανίδρυσης του ΓΕΛ Καναλίων, η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας προτείνει την ίδρυση δύο νέων Επαγγελματικών Λυκείων. Το πρώτο θα είναι ημερήσιο και προτείνεται να δημιουργηθεί στη Σκιάθο, όπου και προτείνεται να λειτουργήσουν οι τομείς Διοίκησης και Οικονομίας και Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας. Το αίτημα έχει καταθέσει η ίδια η τοπική κοινωνία και οι αποφάσεις για τις ειδικότητες λήφθηκαν κατόπιν ερωτηματολογίων που συμπλήρωσαν γονείς και μαθητές του νησιού. Για το θέμα της ίδρυσης του ΕΠΑΛ στη Σκιάθο έχουν μάλιστα γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις προκειμένου να διασφαλιστεί ο χώρος λειτουργίας του σχολείου.

Η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας απάντησε θετικά και στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας μιας ακόμη περιοχής. Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Νίκ. Φορτούνας είχε καταθέσει αίτημα για την ίδρυση στο Τρίκερι Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων ως παράρτημα του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας με τις ειδικότητες πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού και μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Ο Δήμος έχει εξασφαλισμένο χώρο για τη στέγαση της νέας εκπαιδευτικής δομής που έρχεται να «δέσει» και με την πλούσια παράδοση της περιοχής του Τρικερίου.

Μετά από αντίστοιχα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών προτείνεται επίσης η ίδρυση λυκειακών τάξεων στα Γυμνάσια Ευξεινούπολης και Πτελεού και τέλος η ίδρυση και λειτουργία ειδικότητας τεχνικού μηχανοσυνθέτη αεροσκαφών στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας Μαγνησίας.

«Η απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας στηρίχθηκε στις προτάσεις των διευθυντών των σχολείων, των Συλλόγων των Εκπαιδευτικών, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και των Δήμων που ανήκουν τα σχολεία. Ζητήθηκε, επίσης, η βεβαίωση κάλυψης λειτουργικών εξόδων από τους αντίστοιχους Δήμους και από τις σχολικές επιτροπές, καθώς και η άποψη της ΕΛΜΕ Μαγνησίας» ανέφερε ο κ. Σαβελίδης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου