ΑΛΜΥΡΟΣ

Στα τρία «σπάει» το ΓΕΛ Αλμυρού

στα-τρία-σπάει-το-γελ-αλμυρού-691264

Μετά την πτώση σοβάδων στα τέλη Νοεμβρίου εν ώρα μαθήματος και την αποκάλυψη στατικής μελέτης που μιλά για επισκευές σε υποστυλώματα και δοκούς

Χωρισμένο σε τρία σχολικά κτίρια θα λειτουργεί από σήμερα Τετάρτη το Γενικό Λύκειο Αλμυρού και μέχρι να δοθεί λύση στο διδακτηριακό πρόβλημα που βγήκε στην επιφάνεια στις 30 Νοεμβρίου, οπότε εν ώρα μαθήματος έσπασαν τζάμια και αποκολλήθηκαν σοβάδες από το κτίριο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οπως είχε καταγράψει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, στις 30 Νοεμβρίου επικράτησε πανικός στο σχολείο, όταν την ώρα που οι μαθητές κάθονταν στα θρανία τους και παρακολουθούσαν το μάθημα έσπασε τζάμι από φεγγίτη και τα θραύσματα έπεσαν μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας. Από τύχη δεν τραυματίστηκε κάποιος μαθητής.

Την ίδια ώρα που έσπαγε το τζάμι και κατέληγε σε αίθουσα διδασκαλίας, αποκολλήθηκε και ένας σοβάς από την εξωτερική μαρκίζα του κτιρίου, ενώ γονείς μαθητών καταγγέλλουν ότι ράγισαν ακόμη και τοίχοι.

Τότε κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Αλμυρού είχε προχωρήσει άμεσα σε επιδιόρθωση των φθορών.

Στο μεσοδιάστημα όμως επικράτησε αναστάτωση στους γονείς των μαθητών, στα χέρια των οποίων «έπεσε» στατική μελέτη στην οποία επισημαίνονται προβλήματα στο σχολείο. Στο διευρυμένο σχολικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, αποκαλύφθηκε η ύπαρξη της στατικής μελέτης που συνοδεύει μελέτη από τον περασμένο Μάρτιο 2018 για την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού κτιρίου. Στη στατική μελέτη αναφέρεται ότι προκειμένου να γίνει η αντικατάσταση κουφωμάτων και άλλων παρεμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, θα πρέπει προηγουμένως να γίνουν επισκευές, μεταξύ των οποίων ενίσχυση των υποστυλωμάτων και των δοκών.

Οι γονείς φοβούμενοι για την ασφάλεια των παιδιών τους μέσα στο σχολικό κτίριο, ζήτησαν άμεσα παρεμβάσεις, προειδοποιώντας ότι δεν θα επιτρέψουν στα παιδιά τους να πάνε σχολείο. Την περασμένη Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τον διευθυντή του ΓΕΛ Αλμυρού Ι. Θεοδώρου, γονείς μαθητών και τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτη Σαβελίδη.

Με πρόταση του κ. Σαβελίδη και προκειμένου να καμφθεί η ανησυχία των γονέων, χθες Τρίτη και προχθές Δευτέρα μαθήματα δεν έγιναν μέσα στο σχολείο. «Οι μαθητές απασχολήθηκαν σύμφωνα με τον Νόμο εκτός σχολείου, με έναν περίπατο και μία εκπαιδευτική εκδρομή», σημείωσε ο κ. Σαβελίδης.

«Σπάει» σε τρία κομμάτια

Η λύση που εισηγήθηκε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και χθες εγκρίθηκε ομόφωνα από το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού είναι η λειτουργία του Γυμνασίου σε τρία διαφορετικά σχολικά κτίρια.

Η α’ Λυκείου θα κάνει μάθημα σε τρεις αίθουσας του ΕΠΑΛ και Εργαστηριακού Κέντρου Αλμυρού, που βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων από το ΓΕΛ Αλμυρού. Η γ’ Λυκείου θα κάνει μάθημα σε 4 και 5 αίθουσες του 1ου Γυμνασίου Αλμυρού που βρίσκεται σε απόσταση δέκα μέτρων. Οι μαθητές όμως της β’ τάξης θα συστεγαστούν με το Γυμνάσιο Ευξεινούπολης που βρίσκεται σε απόσταση 2,5 χλμ. από το ΓΕΛ Αλμυρού.

«Δεν κατέστη δυνατό να βρούμε επιπλέον τρεις αίθουσες πιο κοντά στο Γυμνάσιο», ανέφερε ο κ. Σαβελίδης, ενώ όπως εξήγησε θα υπάρχει ειδική μέριμνα σύμφωνα με δέσμευση του δημάρχου Αλμυρού Δημήτρη Εσερίδη για την καθημερινή μετακίνηση των μαθητών που προέρχονται από τον Πλάτανο και το Κρόκιο και που για να πηγαίνουν στην Ευξεινούπολη θα πρέπει να διανύουν καθημερινά αποστάσεις 4 έως και 6 χιλιομέτρων.

Μετακόμιση στο άψε – σβήσε

Για τη λειτουργία του Λυκείου σε τρία διαφορετικά σχολεία ενεργοποιήθηκαν άμεσα όλοι οι διευθυντές. Οι Νίκ. Χατζηαυγουστίδης από το 1ο Γυμνάσιο Αλμυρού, Μαρία Σταυραντώνη από το Γυμνάσιο Ευξεινούπολης, Γ. Καπράνας από το ΕΠΑΛ Αλμυρού και Απ. Αγγελόπουλος από το Εργαστηριακό Κέντρο Αλμυρού, δεν ανέλαβαν μόνο να διαθέσουν αίθουσες στα σχολεία τους, να αναμορφώσουν σε ένα 24ωρο τα σχολικά προγράμματα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για τα εργαστηριακά μαθήματα, αλλά και να φροντίσουν για τις μετακομίσεις θρανίων και καρεκλών. Η μετακόμιση ολοκληρώθηκε στο άψε – σβήσε με την εκπαιδευτική κοινότητα να δουλεύει σαν καλοκουρδισμένο ρολόι για να καλύψει τις ανάγκες των μαθητών του Γενικού Λυκείου Αλμυρού.

Επιτακτικός ο έλεγχος του κτιρίου

Προχθές, ο δήμαρχος Αλμυρού Δημ. Εσερίδης, ο διευθυντής του ΓΕΛ Αλμυρού Ι. Θεοδώρου και εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων των μαθητών είχαν συναντήσεις και επαφές με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και τον βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστο Μπουκώρο και ήρθαν σε επαφή με στελέχη του ΚΤΥΠ (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων), απ’ όπου και απέσπασαν τη δέσμευση για άμεση προμήθεια 5 – 12 προκάτ αιθουσών για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης των μαθητών του Γενικού Λυκείου Αλμυρού.

Μέσω του Δήμου Αλμυρού μάλιστα, η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας ζήτησε από το ΚΤΥΠ να προχωρήσει σε άμεσο έλεγχο του κτιρίου τόσο του Λυκείου όσο και του Γυμνασίου του Αλμυρού, προκειμένου να πιστοποιηθεί η ασφάλειά του.

Όπως εξήγησε ο κ. Σαβελίδης, οι δράσεις της Δ.Δ.Ε. κινούνται σε τρεις άξονες, να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα με τη λειτουργία του σχολείου, να συγκεντρωθεί η λειτουργία του ΓΕΛ σε έναν χώρο και να επιλυθεί μόνιμα το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λειτουργία του σχολείου εξασφαλίστηκε με τη συστέγαση του σε τρεις διαφορετικές σχολικές μονάδες. «Το επόμενο βήμα θα είναι να έρθουν οι προκάτ αίθουσες προκειμένου το σχολείο να μπορέσει να λειτουργήσει ενιαία», ανέφερε τονίζοντας ότι θα προταθεί σήμερα κιόλας σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού, η σύσταση επιτροπής προκειμένου να γίνει η παραγγελία των προκατασκευασμένων αιθουσών. «Το ζητούμενο είναι να γίνει έλεγχος στο κτίριο, να διαπιστωθεί τις έκτασης εργασίας απαιτούνται προκειμένου να είναι ασφαλές για τους μαθητές και στη συνέχεια να δρομολογηθούν οι επόμενες κινήσεις για την οριστική επίλυση του προβλήματος», τόνισε ο κ. Σαβελίδης.

Εγκρίθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση η πρόταση της Δευτεροβάθμιας

Ομόφωνα ενέκρινε χθες το δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού την πρόταση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για την προσωρινή στέγαση των μαθητών του Γενικού Λυκείου Αλμυρού σε τρία σχολεία, με την αντιπολίτευση ωστόσο να κατηγορεί τη δημοτική αρχή ότι αδιαφόρησε επί μήνες να ενημερώσει το Σώμα για το θέμα.

Με πρωτοβουλία του δημάρχου Αλμυρού Δημήτρη Εσερίδη το συμβούλιο συνεδρίασε και ενημερώθηκε για τα προβλήματα στατικότητας στο Γενικό Λύκειο.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης ενημέρωσε το Σώμα για τη μελέτη τεχνικού γραφείου στην Αθήνα που εντόπισε ότι το κτίριο του ΓΕΛ είναι κατασκευής του ’71 και αντιμετωπίζει προβλήματα στατικότητας και τις επισκέψεις στην Αθήνα των προηγούμενων ημερών.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νικόλαος Καλλές είπε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ο πλήρης έλεγχος και να διαπιστωθεί εάν το κτίριο είναι όντως ακατάλληλο ή όχι.

Ο πρώην δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος τόνισε ότι το σχολείο θα πρέπει σύντομα να ενοποιηθεί έστω και με κοντέινερ μέχρι να υπάρξει μόνιμη λύση, ενώ άσκησε αρνητική κριτική στη δημοτική αρχή Αλμυρού ότι δεν ενημέρωσε έγκαιρα το δημοτικό συμβούλιο για το πρόβλημα.

Έλλειμμα στην ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου εντόπισε και ο επικεφαλής της Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης Αλμυρού Νικόλαος Τσανής, ενώ μεταξύ άλλων επισήμανε ότι πρέπει να εξεταστεί η λειτουργικότητα του σχολείου με κοντέινερ και μετά να εξεταστεί το κτιριακό.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου