ΤΟΠΙΚΑ

«Μαύρα» Χριστούγεννα για τους λατόμους του Πηλίου

μαύρα-χριστούγεννα-για-τους-λατόμο-693714

Πλησιάζουν γιορτές και ακόμη οι μπάρες δεν σηκώθηκαν σε Καλαμάκι και Νεοχώρι

«Μαύρα» Χριστούγεννα για τους λατόμους του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Οι γιορτές πλησιάζουν, αλλά οι μπάρες στα λατομεία Καλαμακίου και Νεοχωρίου δεν έχουν σηκωθεί, καθώς ακόμη δεν έχει βγει η απόφαση άρσης απαγόρευσης από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος.

Οι λατόμοι, που επί τρία χρόνια είναι στην ανεργία, δεν μπορούν καν να μπουν στον χώρο για να τσεκάρουν την κατάσταση των μηχανημάτων τους που είναι σε αχρηστία για τρίτο χειμώνα μετά το κλείσιμο των λατομείων και μέχρι να βγουν οι αδειοδοτήσεις.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου οι λατόμοι του Καλαμακίου πιέζουν για να μπορέσουν να μπουν μέσα να δουλέψουν και να κερδίσουν το πολυπόθητο μεροκάματο. Η υπόθεση έχει «κολλήσει» και θα περάσουν και πάλι γιορτές στην ανεργία.

Ακόμη όμως και να βγει η απόφαση άρσης απαγόρευσης, ο χρόνος έχει χαθεί. Οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες και εξόρυξη δεν γίνεται αυτή την περίοδο. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και πλέον η νέα εξορυκτική περίοδος θα ξεκινήσει και πάλι από τον Μάρτιο. Οι λατόμοι πίεζαν για να μη φθάσουν σε αυτή την κατάσταση, ο… Γολγοθάς τους όμως συνεχίζεται.

Τα λατομεία Νεοχωρίου, Καλαμακίου και Συκής έκλεισαν στις αρχές του 2016, καταδικάζοντας στην ανεργία περί τους 150 λατόμους στον Δήμο Νοτίου Πηλίου. Ο Δήμος έκλεινε τα λατομεία σε μια προσπάθεια να αδειοδοτηθούν με βάση τον Νόμο και στη συνέχεια να δουλέψουν όχι από τα σωματεία που είχαν συσταθεί με λατόμους που ακολουθούσαν το επάγγελμα από πάππου προς πάππου, αλλά από συνεταιρισμούς που θα έχουν την πλήρη ευθύνη λειτουργίας τους. Τότε τους είχαν πει ότι έως τέλος του χρόνου θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο μεροκάματο. Πέρασαν όμως τρία χρόνια κι ακόμη δεν έχουν καταφέρει να επιστρέψουν στην κύρια απασχόλησή τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου