ΤΟΠΙΚΑ

Ευαισθητοποίηση για την αναπηρία και τις ιδιατερότητές της μέσα από τη γνώση

ευαισθητοποίηση-για-την-αναπηρία-και-701595

Ατομα που βιώνουν την αναπηρία μίλησαν σε διευθυντές σχολείων για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν

Ουσιαστικό βήμα για την ευαισθητοποίηση σε θέματα αναπηρίας μέσα από τη γνώση της κάθε μορφής αναπηρίας, των ιδιαιτεροτήτων και των αναγκών των αναπήρων ατόμων, γίνεται με πρωτοβουλία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Χθες, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδας, διευθυντές σχολικών μονάδων του νομού και εκπρόσωποι των συλλόγων διδασκόντων «γνώρισαν» την αναπηρία μέσα από ανθρώπους που τη βιώνουν, προκειμένου από σήμερα να γίνουν πολλαπλασιαστές των μηνυμάτων που εισέπραξαν μέσα στα σχολεία τους, ώστε οι μαθητές ως αυριανοί πολίτες να αποδεχθούν τις ιδιαιτερότητες και με τη συμπεριφορά τους να δημιουργήσουν ένα ασφαλές και ισότιμο περιβάλλον για όλους.

Για τους μαθητές με αναπηρίες στη Μαγνησία λειτουργούν πέντε ειδικά σχολεία και δύο νηπιαγωγεία, καθώς και 47 τμήματα ένταξης στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια, δύο Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και ένα Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο.

Ζητούμενο, σύμφωνα με τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γ. Πολύζο, είναι η φοίτηση στα σχολεία αυτά παιδιών με αναπηρίες. «Ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών με αναπηρίες σήμερα φοιτά στη γενική εκπαίδευση, μιας και ο γονιός έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο», όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος έθεσε επίσης ζήτημα στελέχωσης των ειδικών σχολείων με βοηθητικό προσωπικό.

Από την πλευρά του ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σ. Σαβελίδης υπογράμμισε την ανάγκη επέκτασης της Ειδικής Αγωγής και σε επόμενο επίπεδο «προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει μία ζεστή παιδαγωγική αγκαλιά που θα προετοιμάζει τα παιδιά με αναπηρίες καλύτερα για την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο».

«Επιζητούμε τη δημιουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για τα παιδιά με αναπηρία, για τα οποία δεν υπάρχει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούν να απασχολούνται δημιουργικά, αφού ολοκληρώσουν το σχολείο», τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Αναπηρία Ράνια Καρανικόλα, η οποία περιέγραψε πώς βιώνει μια οικογένεια τον ερχομό ενός παιδιού με αναπηρία. Η ίδια υπογράμμισε ότι είναι αδήριτη ανάγκη η δημιουργία και ενός Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με αναπηρίες, όπως επίσης κι ενός Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας, όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν άτομα με αναπηρίες όταν το οικογενειακό τους περιβάλλον δεν θα μπορεί να τα φροντίζει για κάποιες ημέρες, όπως στην περίπτωση ασθένειας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας Βασίλης Γιαννάκος εστίασε στην ανάγκη ευαισθητοποίησης των μαθητών στη δωρεά οργάνων. «Είμαστε η τελευταία χώρα σε αριθμό δωρεάς οργάνων και κατ’ επέκταση στις μεταμοσχεύσεις», τόνισε.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Πασχόντων με Μεσογειακή Αναιμία Δέσποινα Λουκάκη υπογράμμισε την ανάγκη ένταξης της ενημέρωσης για τις ιδιαιτερότητες κάθε μορφής αναπηρίας στα προγράμματα αγωγής υγείας στα σχολεία. «Η ευαισθητοποίηση έρχεται μέσα από τη γνώση», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία η συνεχής αγωνία είναι η ύπαρξη αίματος. «Θέλουμε να στραφούν οι νέοι άνθρωποι στη συνειδητή εθελοντική αιμοδοσία», ανέφερε.

Ζητήματα προσβασιμότητας τόσο μέσα στα σχολεία, όσο και στην πόλη έθιξε εξάλλου ο πρόεδρος του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος» Πέτρος Μπέλλος υπογραμμίζοντας ότι στην πλειονότητα των σχολείων δεν υπάρχει προσβασιμότητα.

Όμως ο καθηγητής Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασίλης Αργυρόπουλος έθεσε μία ακόμη παράμετρο. Μπορεί να έχουν ξεκινήσει να αναπτύσσονται υποδομές για τη διασφάλιση της πρόσβασης από άτομα με αναπηρίες, θα πρέπει όμως να αλλάξει και η νοοτροπία πολιτών που αχρηστεύουν αυτές τις υποδομές με τη συμπεριφορά τους, όπως για παράδειγμα παρκάροντας πάνω σε ράμπες.

«Το θέμα της αναπηρίας στην Ελλάδα έχει αντιμετωπιστεί επανειλημμένα, είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά από τα παιδιά θα ξεκινήσει η αποδοχή της αναπηρίας ως μέρος της ζωής μας. Δεν πρέπει να θεωρούμε την αναπηρία μειονέκτημα. Βεβαίως κανείς δεν το εύχεται, αλλά από τη στιγμή που θα συμβεί, θα πρέπει ο κάθε άνθρωπος να είναι κοντά μας νιώθοντας απόλυτα ασφαλής χωρίς μειονεξία και να έχει τις προϋποθέσεις να συμμετέχει ισότιμα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής», ήταν το μήνυμα που έστειλε εξάλλου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου